SİYASET

Milletvekili sordu! Yıkılan okulların akıbeti ne olacak?

CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul Kdz. Ereğli’de depreme dayanıksız olmaları nedeniyle tahliye kararı verilen okul binaların akıbetini ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sordu.

Abone Ol

Zonguldak'ın Kdz. Ereğli ilçesinde depreme dayanıksız olduğu için yıkım ve güçlendirme kararı alınan
okulların akıbeti hâlâ belirsiz. Yıkılan okulların yerine yenisi yapılmadı. Güçlendirme çalışmalarına başlanan okullarda ise eğitim öğretim yılının başlamasına bu kadar az zaman kalmışken hala bitirilebilmiş değil. İlçede eğitimin bir sorun yumağı haline geldiğini belirten CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, yıkımına ve güçlendirilmesine karar verilen okullarda incelemelerde bulunduktan sonra Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e binaların akıbetini sordu.


Ertuğğrul, önergesinde;
Milli Eğitim Bakanlığı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi arasında yapılan protokol kapsamında, Zonguldak İlimiz bünyesinde toplam 29 Okulumuzda gerçekleştirilen yapısal inceleme neticesinde, Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından oluşturulan deprem tahkiki özet tablosu, Millî Eğitim Bakanlığının 24.08.2022 tarih ve 55825370 sayılı yazı ile Valiliğimize bildirilmiştir.
Söz konusu deprem tahkikine bağlı yapısal inceleme neticesinde, İlimiz bünyesinde 10 okul için yıkım; 10 okul için güçlendirme kararı verilmiştir. Bu kapsamda, Karadeniz Ereğli İlçesindeki Cumhuriyet Ortaokulu eski binası, Turgut Reis Ortaokulunun B ve C binaları ile İhsan Yılmaz Ortaokulu binalarının yıkımına kararverilirken; Karadeniz Ereğli Anadolu Lisesi (KEAL), İzmirlioğlu İlkokulu, İsmet İnönü
İlkokulu’nun Ortaokulu tek binası, Ormanlı İlkokulu, Ereğli Lisesi eski binası İle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binalarının da güçlendirilmesi yer almıştır.

Bugün gelinen noktada yaptığımız incelemelerde çalışmalara çok geç başlanıldığı; Cumhuriyet İlkokulu’nun yıkıldığı ancak yerine inşaata başlanılmadığı, Turgut Reis İlkokulu’nda yıkımın gerçekleşmediği, bazı okullarımızın yıkım ihalesinin dahi henüz gerçekleşmediği görülmüştür. Güçlendirme planlanan okullardan da bir tek Kdz. EreğliAnadolu Lisesi’nde çalışmalara başlanılmıştır. Diğer okullarda ise herhangi bir çalışma başlamamış olup, eğitim öğretimi engelleyeceği ortada iken sadece maliyet hesaplamaları yapılıp sürecin aksatıldığı görülmüştür. Geçtiğimiz eğitim-öğretim yılı başlangıcına 5 gün kala ilan edilen bu karar sonrasında kapanacağı ifade edilen okullardaki öğrenciler, başka okullara nakledilmiştir. Nakil yapılan okullardaki öğrenciler kapasitelerinin çok çok üzerinde öğrenciye eğitim vermeye çalışmaktadır. Çoğu okul ikili eğitime geçerek yoğunluğu azaltmaya çalışmıştır. Söz konusu koşullar hem öğrenciler hem de öğretmenler için kaliteli ve nitelikli eğitim verilebilmesi adına son derece olumsuzluk yaratmıştır. Yerel basında 2023 Mart ayında ihalesi yapılmamış okulların ihale süreçlerinin başlanacağına dair haberler yer almış ancak bu hususta resmi bir açıklama yapılmamıştır. Gelinen noktada yeni bir eğitim-öğretim yılının başlangıcı daha yaklaşmaktadır. Hala ihale süreci ya da yapım süreci başlamamış, yapımına başlanmış ancak bitirilmemiş okul binaları bulunmaktadır. Netlik kazandırılmayan inşaat süreçleri bölge halkını endişeye sürüklemektedir.” Dedi.

Ertuğrul, bu çerçevede Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:

1) Zonguldak’ın Kdz. Ereğli ilçesinde yıkılan Cumhuriyet İlkokulu’nun yapımına ne
zaman başlanacaktır?
2) Zonguldak’ın Kdz. Ereğli ilçesinde yıkımına karar verilen Turgut Reis İlkokulu’nun yapım işlemi ile ilgili bir planlama oluşturulmuş mudur?
3) Zonguldak’ın Kdz. Ereğli İlçesinde güçlendirilmesine karar verilen Kdz. Ereğli Anadolu Lisesi’nin güçlendirme çalışmaları ne zaman bitirilecektir? Buna ilişkin bir planlama oluşturulmuş mudur?
4) Zonguldak’ın Kdz. Ereğli ilçesinde yıkımına ve güçlendirilmesine karar verilen diğer okullarla ilgili ihale süreçleri neden başlatılmamıştır?
5) Zonguldak’ın Kdz. Ereğli ilçesinde yıkımına ve güçlendirilmesine karar verilen okulların süreçleri öğrencilerin ve öğretmenlerin mağduriyetleri en aza indirgenecek şekilde neden yaz aylarında tamamlanamamıştır?
6) Zonguldak’ın Kdz. Ereğli ilçesinde yıkımına ve güçlendirilmesine karar verilen okulların süreçleri ile ilgili olarak halka neden bilgilendirme yapılmamaktadır?
7) Yıkılıp yeniden yapılacak olan okul binalarının aynı arsalar üzerine yapılmak üzere yapım programına alındığı belirtilmiştir. İlgili yapım programı hangi kriterlere göre belirlenmiştir? Okullar yeniden ne zaman eğitim-öğretime başlayacaktır?
8) Zonguldak’ın Kdz. Ereğli ilçesinde yıkım ve güçlendirme kararı verilmiş olması nedeniyle tahliye edilen öğrenciler diğer okullara nakledilmiştir. Bu durum kapasitenin aşımına ve öğrenci yoğunluğuna dolayısıyla da eğitimde kalitenin ve niteliğin düşmesine sebebiyet vermiştir. İlçemizde yaşanan bu eğitim mağduriyeti nasıl giderilecektir?
9) Zonguldak’ın Kdz. Ereğli ilçesindeki okullarda yıkım ve güçlendirme kararı nedeniyle tahliye kararı sonrası nakledilen öğrencilere uygulanmak zorunda kalınan ikili öğretime son verilmesi ve çocuklarımızın 50’şer kişilik sınıflarda eğitim görmemesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }