Zonguldak Tarih Editörü Hayati Yılmaz Zonguldak Limanı’nın yanlış yapıldığını ve sürekli temzilenmesi gerektiğini belirten bir yazı paylaştı. Yılmaz temizlik masraflarının liman ihale masrafını geçtiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
Zonguldak Limanı’nda çalışma var. Bir vinç, altta biriken kumu alıyor ve bir römorköre yüklüyor. Römorkör, kumu açığa dökmek için birkaç mil yol kat ediyor. Bu işlem her gün yapılmaya devam ediyor.

Zonguldak Limanı zamanında hatalı yapıldı. 1956 yılında (Güney Mendireği) Marshall Yardımları ile yapılan liman, Üzülmez Deresi’nin ağzını içine alacak şekilde yapıldı. Derenin getirdiği kum ve çakıl yüzünden sürekli doluyor. Bu durum, limanın devamlı temizlenme çalışmasına neden oluyor. Yani Zonguldak Limanı para yakıyor.

Bu zamana kadar ödenen para, dip tarama ve temizlik aracı ile temizleme masrafı, limanın yapım ihale parasını çoktan geçti. Oysa, bu zamanında düşünülseydi; liman mendireği, Bal Kayası’ndan Terminal bölgesi arası yapılsaydı, sorun olmayacaktı. Dere ağzı, liman dışına aktarılabilirdi.

Bizim işimiz hep böyle. Günü kurtarmak için yapılan işler. İlerisini hiç düşünmeden yapılan projeler… Kim bilir kaç liman parası daha harcanacak.

İddialı proje! Zonguldak'a 300 bin turist gelecek! İddialı proje! Zonguldak'a 300 bin turist gelecek!

Aradan 68 yıl geçti, Filyos Limanı da böyle hatalı yapıldı. Gerçi bizim memlekette mühendislerin liyakatlı olup olmaması mühim değil. Onlardan istenen; müteahhidin projeyi mühendislerin bilgisine göre yapması değil, mühendislerin, müteahhidin isteklerine göre görevini yapması. Depremden tüm ihalelere kadar durum tam tersi olduğundan, devletin bu anlayıştan; can kaybından tutun da, maddi olarak ne kadar zararı olduğunu düşünebiliyor musunuz?

Editör: U. G.