Zonguldak Nostalji Editörü Yüksel Yıldırım, Mustafa Kemal’in askeri, Zonguldaklı Mustafa'nın hayatını kaleme aldı.
Sosyal medya hesabından paylaşılan yazı şu şekilde:
Sosyal medya hesabından paylaşılan yazı şu şekilde:
Mustafa Kemal; Balkan Savaşı’nda, 1 Aralık 1912’den 10 Ağustos 1913’e kadar 8 ay 10 gün görev yapmıştır. Bu sürede Edirne’nin kurtarılması, Trakya’da Türkiye sınırının çizilmesine hem 17-18 Şubat 1913 tarihli harekât planı önerisiyle, hem de Edirne’ye yapılan ileri harekât ile katkı sağlamıştır. Ayrıca görevinin gereği olarak, Gelibolu Yarımadası’nı çıkarmalara karşı savunma açısından incelemiş, bundan çıkardığı sonuçlarla, iki yıl sonra, aynı yerde Türk ulusuna Çanakkale Destanı’nı kazandırmış, “İstanbul’u Kurtaran Kahraman”, “Anafartalar Kahramanı” payelerini almıştır.
Beycuma-Taşçılar Köyünden Mustafa 1912 yılında Balkan Savaşı’nda Mustafa Kemal’in emrindeki silah arkadaşlarından biridir. Halka ve özellikle kadınlara yapılan zulümlere karşı canları pahasına savaşmış ve çıkan bir çatışmada esir düşmüş, Rusya’da 11 yıl esir kalmıştır.
Esaret altında geçen zor yıllardan sonra kaçmış ve büyük güçlükler ile Türkiye'ye dönmeyi başarmıştır. Geri dönüş yolunda aç, susuz hatta at pisliğinden beslenerek hayatta kalabilmiş, önüne çıkan zorluklarla mücadele vererek memleketi Zonguldak’a dönebilmiştir.
………
Köye dönüş yolunda babası Yahya, evin yakındaki tarlasında iki öküzle çift sürmektedir.
Mustafa babasını görünce heyecanla selam verir.
Yahya selamı alır ancak oğlunu tanımaz “ Kimlerdensin, nereden geliyorsun?” diye sorar.
“Savaştan geliyorum” der Mustafa.
Yahya “benimde senin gibi oğlum vardı. Savaşa gideli 13 yıl oldu. Haber alamadık dirisi de yok, ölüsü de” der.
Mustafa’nın gözleri dolar; “Oğlunu görsen ne yaparsın” der gülümseyerek.
“Bu sürüm öküzlerini köy meydanında keserim” diye cevap verir.
Bunun üzerine Mustafa “baba ben oğlun Mustafa” der, dese de inandıramaz.
Şaşkın baba, oğluyla eve doğru ilerlerken 13 yıldır ayrı kaldığı eşi ve annesi mutluluk feryadı koparana kadar da inanamaz.
Sarılırlar, öpüşüp hasret giderirler Mustafa’yı bağrına basarlar.
Mutlu baba Yahya sözünü tutar ve iki öküzünü köy meydanında keser ve dağıtır…
İş burada bitmez; Mustafa Kemal Atatürk 1931 yılındaki Zonguldak ziyaretinde Yahya oğlu Mustafa’yı talimat verip çağırtır ve görüşürler. Mustafa’nın madenlerde çalışması için işe başlatılır. Soyadı kanununun kabul edilmesinden sonra Yahya oğlu Mustafa’ya “Albayrak” soyadı da Atatürk tarafından verilmiştir.
1 Temmuz 1896 doğumlu bir erkek üç kız babası Taşçılar köyü sakini Mustafa Albayrak, 2 Mayıs 1967 tarihinde hayata gözlerini yummuştur… Yakınlarına mazide kalan bu güzel hatıraları bırakıp göçmüştür…
Yüksel Yıldırım-5 Mart 2024
Kaynak: Muhammet Albayrak
Editör: Bekir Ekici