Ölüleri Konuşturan Yapay Zeka Deepfake Teknolojisi: MyHeritage ve DeepNostalgia

Teknoloji, ulaştığı noktalarla her geçen gün şaşırtmaya devam ediyor. Bunlardan en ilgi çekici sonuçlar ortaya koyan ve belki de en tehlikeli kabul edileni yapay zeka teknolojisi. Bu teknolojinin sağladığı birçok pratiklik olmasına karşın, insanların bu zaman kadar kurduğu komplo teorilerinin gerçekliğe en çok yaklaştığı konu da olmuştur.

Yapay zeka isminden de anlaşılacağı üzere bir akıllı cihazın bir nevi kendi kendine düşünmesi veya ortaya yeni bir şey çıkarması olarak tanımlanabilir. Yapay zekanın yeni bir getirisi olan deepfake ise son zamanlarda çok yaygınlaşmış durumda. Kimine göre korkutucu bulunsa da birçok insan bunu kullanmaya devam ediyor. Eğlenceli görünen bu uygulama aslında birçok açıdan tehlike de barındırıyor.

Deepfake Nedir?

Kelime anlamı olarak direkt çevrildiğinde derin sahte olan deepfake, fotoğraflar üzerinde belli oynamalar yapılmasını sağlıyor. İnsanların fotoğraflarından videolar oluşturarak oynatmayı sağlıyor. Aynı zamanda çeşitli değişiklikler yaparak yeni bir yüz de elde edilebiliyor. Yalnızca insanların yüzlerini hareket ettirmiyor aynı zamanda ses de kullanabiliyor. Yani deepfake uygulaması en baştan bir insan yaratabilen bir yapay zeka teknolojisi denilebilir. Bir insanın yüzünün başka bir bedene eklenmesiyle sanki o insanmış gibi bir video oluşturulabiliyor.

İlk olarak 2017 yılında çıkan bu teknoloji oldukça yeni. Birçok ünlünün yüzlerini montajlayarak onlara ait olmayan videolar üreten biri tarafından yayıldı. Birçok kişi tarafından tehlikeli bulunan bu uygulama çok gerçekçi sahte videolar üretmekte oldukça iyi. Çeşitli siyasetçilerin aslında yapmadığı konuşmaları yapmış gibi videolar da ortaya atılınca bu teknoloji büyük tartışma konusu oldu. Etik açıdan doğruluğunun tartışıldığı konu yasal açıdan da birçok ülkede konuşulmaya başlandı. En son Kraliçe Elizabeth’in sahte Noel videosuyla birlikte İngiltere yeni bir yasal düzenlemeyle videosu oluşturulacak kişilerin izinlerinin olması şartını koydu.

Deepfake Nasıl Yapılır?

Bir kişinin yüzünün başka bir videoya aktarılmasını mümkün kılan deepfake için güçlü bir bilgisayara ihtiyaç duyulur. Deepfake nasıl yapılır sorusu özellikle gençler tarafından sıkça merak edilmektedir. Makine öğrenmesi gerektiren bu uygulama uzun saatler sürebiliyor. Videosu yapılacak kişinin mevcutta bir videosunun olması ilk şart. Bu kişinin videodaki görüntüsü, aktarılmak istenen videoya yerleştiriliyor. Fakat işlem bu kadar basit değil. Konuşurken veya yürürken, yapılan videonun içeriği her neyse, hareket edildiğinden çeşitli ışık değişimleri meydana geliyor. Bunların videoya iyice yedirilip belli olmasını engellemek için en az 4-5 saat süren network işlemleri gerekiyor. Bu uygulamalar yapıldıktan sonra istenen video hazır hale geliyor.

MyHeritage 

Deepfake teknolojisi sadece kişilerin sahte videolarını yapmak için kullanılmıyor. İsrail merkezli bir firma olan MyHeritage bir çeşit soyağacı uygulaması denilebilir. Kullanıcılar bu site üzerinden aile üyelerini kaydedip fotoğraflarını yükleyerek bir soyağacı oluşturuyor. Bu kayıtlı soyağacı ve fotoğraflar istenen zamanda incelenip değiştirilebiliyor. Böylece insanların her zaman kayıtlı bir soyağacı bulunmuş oluyor. Milyonlarca soyağacının bulunduğu MyHeritage yakın zamanda bir genetik test hizmetini de başlattı.

DeepNostalgia Nasıl Yapılır?

MyHeritage’in kullanıma sunduğu bu uygulama deepfake teknolojisini kullanarak fotoğrafları hareketli hale getiriyor. Bir soyağacı uygulaması olan MyHeritage, kullanıcıların yükledikleri aile üyelerinin fotoğraflarını canlandırmalarına olanak sağlıyor. DeepNostalgia ile artık hayatta olmayan aile üyelerinin fotoğraflarını sanki bir video gibi izleme fırsatı bulan kullanıcılar bu yeni uygulamayı beğenmiş görünüyor.

Sosyal medyada da çok rağbet gören bu uygulamaya birçok fotoğraf girişi yapıldı bile. DeepNostalgia uygulaması deepfake teknolojisini tamamen kullanmıyor. İsrailli şirket kötüye kullanımların ve olumsuz sonuçların önüne geçebilmek için ses özelliğini uygulamaya dahil etmediler. Herhangi bir aile üyesinin fotoğrafını çeşitli animasyonlar kullanarak canlandıran bu uygulama çok gerçekçi bir sonuç ortaya koyuyor. İsminden de anlaşılacağı üzere asıl amacı nostalji olsa da kimileri tarafından korkutucu bulunabiliyor. Yine de gerçekçi bulup etkilenen ve kullanan kişiler de oldukça fazla.

Kaybedilen ve özlenen yakınlar için geliştirilen uygulamayı kullanmak için herhangi bir işletim sistemine sahip akıllı mobil cihaz yeterlidir. İndirilen uygulamaya üye olunduktan sonra istenilen fotoğraflar yüklenip video haline getirilebilir.