Karadeniz illerinde etkili olan kahverengi kokarca böceğine karşı vaktinde etkili ve doğru önlemler alınmazsa her birinin bırakacağı 500 yumurta ile Zonguldak’ın da aralarında bulunduğu Karadeniz illerinde kimse camlarını açamayacak, tarım sahaları büyük zarar görecek.

2024 yasında Karadeniz illerinde büyük artış gösteren  kahverengi kokarca böceğinin önlem alınmazsa 2025 yazında çok daha tehlikeli hale geleceği açıklandı. 
Alınan tedbirler ve ilaçlamalar yetersiz kalırken yeni yöntemler ve ilaçlmalar karşısında çözüm odaklı adımlar atılıyor.
Geçtiğimiz günlerde Zonguldak Çaycuma Kaymakamı Adem Kaya’nın başkanlığında, kahverengi kokarca böceğine karşı etkin mücadele yöntemlerinin ele alındığı geniş katılımlı bir bilgilendirme toplantısı düzenlenmiş ve tehlikeye dikkat çekilmişti.

HER BİRİ 500 YUMURTA BIRAKIYOR
kahverengi kokarca böceklerinin her biri 500 yumurta bırakırken  2024 son bahar döneminde alınacak etkili ve doğru önlemlerle yayılımın hızının yavaşlatılabileceği belirtiliyor.

ORDU BELEDİYESİ İLK ADIMI ATTI
Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı mücadelede olumlu sonuçlar alınmaya başlandı. Tarımsal anlamda ve insan sağlığı açısından hiçbir zararının olmadığı belirtilen yeni ilaçlama yöntemi ile ilaçlamanın 7-10 dakika sonrasında böceklerin tamamı ölüyor.
Doğru ilaçlama yapılmaması durumunda kışlamaya geçecek kokarcaların çoğalmasının engellenemeyeceğine dikkat çeken uzmanlar 2025 baharına kalacak her mücadelenin yetersiz kalacağına dikkat çekti.

ZONGULDAK’TA MÜCADELE NASIL OLACAK?
Zaman zaman yapılan toplantılarla mücadele yöntemi anlatılırken sayının hızla artmasından endişe ediliyor. 
Tedbir alınmazsa 2025 yazı için en çok etkilenmesi beklenen yerlerden biri de Zonguldak, Bartın ve Karabük.


Editör: Tuğçe Atalar