Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Deniz, Etüt Proje Baş Mühendisi, Yenice İşletme Müdürü, Müdür Yardımcısı, İşletme Şefleri ile yüklenici firma yetkilisinin hazır bulunduğu denetimlerin ardından Dereköy ve Şirinköy sakinleri ile görüşen Orman Bölge Müdürü Bayraktaroğlu yapılan çalışmalar ile ilgili vatandaşları bilgilendirerek Orman Bölge Müdürlüğünce daha önce Bartın ve Zonguldak illerinde yapılan Sel Kontrol Projelerine Karabük ili Yenice ilçesinde devam edildiğini belirtti.

Bayraktaroğlu yaptığı bilgilendirme konuşmasında şunları söyledi;

Karabük'te iki grup bıçak ve sopalarla birbirine girdi! İşte o anlar! Karabük'te iki grup bıçak ve sopalarla birbirine girdi! İşte o anlar!

“Uygulamaya koyduğumuz sel kontrol projemiz ile Dereköy Köyü ve Şirinköy Köyü başta olmak üzere 737 hektarlık alanda direk yan havzalarla toplamda 1.500 hektarda etkili olacak havza içerisine akan yan derelere yapılan 11 adet harçlı ıslah sekisi 6 adet kutu gabion eşik tesisleri ile akan suyun hızı kırılarak akan rüsubat miktarı azaltılmış olacaktır.

Seller daha ziyade yerleşim yerlerine, tarım alanlarına, yollara tehlike oluşturmakta ve heyelanın sebep olduğu toprak kayıpları ile oluşturduğu rüsubat sel ve taşkın yapılara, yollara ve tarım alanlarına zarar vermektedir.

Proje havzası içinde meydana gelen sel ve taşkınlar; havza içindeki yan derelerin birçoğunda taban oyulmasının bitmiş olduğu, üzerinde herhangi bir örtünün bulunmayışı, bu sebeple bu yan derelerde biriken suyun şiddetli bir şekilde ana derelerde birikmesi ve şiddetini artırarak yoluna devam etmesi şeklinde sel olayları meydana gelmekte olduğu anlaşılmıştır. Bu yan derelerde yapılacak enine yapılar vasıtası ile ana derelere taşınan molozlar azaltılarak, suyun akış rejimi düzenlenerek selin şiddeti azaltılabilecektir.

Uygulanan proje ile Yenice İlçemizde daha önce yaşanan sel afetlerinden sonra proje ve uygulamanın başlandığını belirterek toprağını koruyamayanın ormanını ve dolayısıyla vatanını koruyamayacağının altını çizerek, sel sularına verecek bir avuç bile toprağımız yoktur" dedi.

Editör: Tuğçe Atalar