Zonguldak’ın ticari anlamda ayakta durmasına katkı sağlayan en önemli sektörlerden biri rödevanlı sahalarda yapılan kömür üretimi geliyor.
Sektörün kendi içinde yaşadığı bazı sorunlar dönem dönem tartışma yaratsa da ekonomisi hızla daralan Zonguldak için üretim, çalışan sayısı ve kente ekonomik katkıları adına önemi yadsınamayacak kadar büyük.
Son yıllarda artan tüm ekonomik yükleri çekmenin ötesinde kömürü satması engellenen özel kömür sahaları iflasın eşiğinde.
Bazı işletmeler işçi sayısında büyük oranda küçülmeye giderken Zonguldak’taki kömür tedarikçilerinin üreticiye sırt çevirmesi dikkat çekiyor.

ZONGULDAK’IN KURUMLARI NEDEN SIRT ÇEVİRDİ?

ERDEMİR, KARDEMİR, EREN ENERJİ farklı nedenlerle kömür alımını durdururken ÇATES ise alımları azaltmış durumda.
Bu dört kurumun ithal kömüre yönelirken ithal ettikleri toplam ithal kömürün yüzde biri etmeyen yerli kömüre sırt çevirmelerine tepkiler yükseliyor.
Politik sahnede bazı açıklamalar yapılırken sonuç yok.
Enflasyonla mücadele adı altında EPDK’nın ithal kömürden elde edilecek elektriğe teşvik uygulaması yerli kömürü adeta idam sehpasına çıkarttı. Bir tarafta artan işsizlik diğer yanda sektörel daralma ile birlikte bardağın sadece ‘Filyos’ tarafını görmek isteyen siyasetçiler nedeniyle belki de çok basit bir mesele çözülebilmiş değil.

ENERJİ BAKANI FATİH DÖNMEZ NE DİYECEK?
Sorun daha önce pek çok defa Ankara’ya aktarılarak görüşmeler yapıldı. Her defasında işini düzgün yapan rödevansçıların, çalışanların ve Zonguldak’ın çektiği sıkıntılar haklı bulundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez bilgilendirildi ancak Zonguldak’ın sayın milletvekillerinin Ankara’da etkisiz kalışı sorunun bir kangren olmasına neden oldu. Ve ne yazık ki Zonguldak’ın iktidar partili milletvekilleri olayı sıradanlaştırarak ellerini taşın altına koymaktan kaçıyor. Üç sayın milletvekili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gidip bu konuyu anlatamıyor. Anlatmadıkları için de diğer pek çok konuda olduğu gibi çözümler uzuyor.

SEÇİMDE KİME GİDECEKSİNİZ?
Türkiye’nin seçime gitmeye hazırlandığı bu günlerde bile sorunun çözümü için beklenen performansı sergilemeyen hem kamunun  zarar etmeyeceği, devletin kazancı çıkacağı hem de üreticinin ve çalışan binlerce insanın, esnafın nefes alacağı düzenleme konusunda etkisiz kalan bölge milletvekillerimizin seçimde ne diyecekleri merak ediliyor.

NEREDESİN POLAT ABİ!
Zonguldak Milletvekilleri denilince akla gelen ilk isimlerden biri 20 yıldır Zonguldak’ın Milletvekili olan Sayın Polat Türkmen.
Kamuoyunun tabiri ile  Sayın Türkmen herkesin; “Polat abisi”dir.
Ama ağabeylik öyle lafla olur mu?
Sektörün basit bir düzenleme ile çözülecek sorunları konusunda da en yetkili isimdir  Sayın Türkmen.
Mesela maden mühendisidir.
Zonguldak’taki kömürün cinsi, kalitesi, ekonomik değeri  ve maliyet maliyet oranları ile Soma’da üretilen kömürün cinsi, kalitesi, ekonomik değeri  ve maliyet oranları arasındaki farkı en iyi kendisi bilir.
Mesela Zonguldak kömürünü en başta alması gerekenlerin bu bölgede kurulu sanayi kuruluşları olması gerektiğini de bilir. 
Olayın ekonomik ve sosyal yönden önemini anlatarak sayın Dönmez’in elini güçlendirebilir.
Üstelik Sayın Türkmen seçim gelince Kilimli’nin çocuğudur işi bitince Trabzon’un köy yollarının yapımı için çalışır!
Bunu en iyi bu günlerde isyan eden kömür üreticilerinden Ak Parti yöneticilerinden İsmail Ofluoğlu bilir.
Sayın Türkmen konuyu birinci ağızdan Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’a anlatabilecek, anlatması gereken tek isimdir.
Eğer yok; “he he” diyerek vakit geçirecek, “Biz bilemeyiz ki” diyerek vakit çalacaksa milletvekili olmasının da bir anlamı kalmaz.
Hani Zonguldaklı bunu bilsin ki Sayın Erdoğan’a doğrudan ulaşabildiğini söyleyen başka isimler var onlara çağrı yapalım.

POLAT TÜRKMEN’İ ARAYIN!
Bizim Z HABER olarak tavsiyemiz tüm üreticilerin, maden sahası çalışanlarının ve maden sahalarının kente ekonomik katkılarından yararlanan esnafın Sayın Türkmen’i arayıp 20 yıldır bu şehrin milletvekili olduğunu, ağabey olduğunu ağabeyliğin hakkını vermesi gerektiğini söylemesidir!
Bu bir lütuf beklentisi değil görev hatırlatmasıdır!