Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Erdemir’in Özel Endüstri Bölgesi olması ile ilgili açıklama yaptı. Posbıyık; “ERDEMİR, çıkarılan bir kararnameyle Özel Endüstri Bölgesi oldu. Bunun sonuçlarını sadece ben değil hepimiz yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

Posbıyık’ın açıklaması şu şekilde:

“Bugün sizlere, 28 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesini, verilen mücadeleyi, Ereğli’nin neler kaybettiğini ve süreçte nasıl yalnız kaldığımızı detaylarıyla anlatmak istiyorum.

Çünkü 28 Ağustos tarihi Kdz. Ereğli için bir dönüm noktası oldu.  “ERDEMİR'in Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesi, aslında Ereğli'de yaşayan insanlar için bir var olma, yok olma mücadelesi. ERDEMİR, Özel Endüstri Bölgesi yapıldığı zaman Ereğli halkı pek çok haktan mahrum olacak” demiştim. Bu gerçekleşti. Artık ERDEMİR, Ereğli’nin bağrında ayrı bir cumhuriyet oldu. Bugüne kadar verdiğimiz mücadeleleri sizlere kısaca özetlemek istiyorum:

1994’DE ENGELLEMEYİ BAŞARDIK

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı olarak 1994’de göreve başladığım yılın hemen ardından, kentimizin gözbebeği ERDEMİR 1995’de özelleştirilmeye çalışıldı. Buna karşı çıktık. İlçe temsilciler kurulu kurarak, yürüyüşler, eylemler yaptık. Dönemin siyasilerini tek tek ziyaret ettik, haklı mücadelemizi dile getirdik. 1995- 1997 yılları arasında tüm Türkiye’ye örnek olan bir mücadeleyi ortaya koyarak özelleştirmeyi engelledik.

2005’DE DE MÜCADELE ETTİK. YALNIZ KALDIK

2005 yılının son aylarında özelleştirme yine gündeme geldi. Gür bir şekilde sesini yükselten, bir tek Halil Posbıyık’tı. Özelleştirmenin olmaması için elimizden geleni yaptık. Mücadele ettik. Ama; ERDEMİR’i dönemin Maliye Bakanının da dediği gibi ‘Babalar gibi sattılar’. 2006’da Yerli kuruluşumuz OYAK aldı diye, bir nebze olsun memnun olduk. ‘Yabancıya satılmadı’ dedik.

OYAK YÖNETİMİNDEKİ ERDEMİR KENTE SIRTINI DÖNDÜ

Ancak; OYAK yönetimindeki ERDEMİR, kente sırtını döndü. Belediyeye, dolayısıyla Ereğli halkına karşı yükümlülüklerini yerine getirmedi. Spor branşlarını kapattı. Kültür ve sanata  destek vermedi. Çevreye, doğaya duyarlılıklarını yitirdi. ERDEMİR, kendi çalışanlarına da hak ettiği değeri vermedi. Birçok konuda Kdz. Ereğli Belediyesi’ni yani Ereğli halkını yok saydı.

2017 YILINDA FARUK ÇATUROĞLU, BUGÜNLERİN ÖNÜNÜ AÇTI

2014 yılında bize seçimleri kaybettiren eller, 2019 yılına kadar Ereğli’de istedikleri gibi hareket ettiler. O günkü belediye başkanı, “Herhangi bir kuraklık olduğunda ilk önce Ereğli halkının suyu kesilir, ERDEMİR suyunu alır” diye ERDEMİR ile protokol imzaladı. O günlerde yaşanan bu boşluğu, OYAK’ın yöneticileri Ereğli halkını yok sayarcasına hep kendi lehlerine değerlendirdiler. OYAK yöneticileriyle işbirliği içinde olan dönemin Milletvekili Faruk Çaturoğlu, Ereğli’nin kurtuluş günü olan 18 Haziran’da, 2017 yılında çıkarılan bir kanuna son dakika ilavesi yaptırtarak ERDEMİR’in Özel Endüstri Bölgesi olmasının yolunu açtılar.

ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİ VAR OLMA MÜCADELESİYDİ!

2019‘da tekrar belediye başkanı olduktan sonra, özellikle ERDEMİR’in, özel endüstri bölgesi yapılmak için çaba gösterildiğini, bunun Ereğli’nin sonu olacağını, düzenlediğim basın toplantılarında ve açıklamalarımda ifade ettim.

KDZ. EREĞLİ GELECEĞİNİ KONUŞUYOR PLATFORMU

Kdz. Ereğli’de 12 Ekim 2019’da AKM’de siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri ve halkın yoğun katılımıyla “Kdz. Ereğli Geleceğini Konuşuyor” toplantısı düzenledik.

Toplantıda bütün siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, sivil toplum örgütleri temsilcileri görüşlerini ortaya koydu ve çalışmalara başladık. Toplantı sonrasında 10 Kasım 2019’da “Kdz. Ereğli Geleceğine Sahip Çıkıyor Platformu”nu kurduk. Bildiriye ortak imzalar atarak yol haritası oluşturduk.

Yaptığımız halk toplantıları ve hazırlanan broşürlerle OYAK yönetimindeki ERDEMİR’in çevreye karşı olumsuz duyarlılığından, spor, kültüre ve sanat destek vermemesine, Özel Endüstri Bölgesi çalışmalarıyla Kdz. Ereğli Belediyesi’ne dolayısıyla kente tamamen sırtını döneceğini vurguladık. Platformun çalışmaları da OYAK üst düzey yönetiminin hoşuna gitmedi.

OYAK GENEL MÜDÜRÜ SAVAŞ ERDEM’İN EREĞLİ’DE YAPTIĞI TOPLANTI

Hemen ardından 2 Aralık 2019 tarihinde OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş ERDEM’in ev sahipliğinde gerçekleşen ve Zonguldak milletvekilleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının temsilcilerinin katıldığı basına kapalı toplantı yapıldı.

Toplantıya Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık davet edilmedi.  Bu benim için sürpriz olmadı tabi.  Ereğli halkını temsil eden Belediye Başkanını, makamında ziyarette dahi bulunmadılar.

Ancak:  Kdz. Ereğli Geleceğine Sahip Çıkıyor Platformu üyeleri ve milletvekilleri kentin Belediye Başkanı davet edilmemesine rağmen toplantıya katıldı. Halkın Belediye Başkanı yok sayıldı.

MÜCADELEMİZ EREĞLİ İÇİNDİ…

Maalesef üzülerek ifade ediyorum, bu toplantıyla birlikte platform etkinliğini kaybetti. OYAK amacına ulaşmıştı. Oysaki, bizim mücadelemiz Ereğli halkının geleceği içindi. Burada da yalnız bırakıldım.

SANAYİ VE TİCARET BAKANI VARANK’A GİTTİK

2020’de Ereğli’den heyet olarak dönemin Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, TSO Başkanı Arslan Keleş, Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş ve dönemin AK Parti İlçe Başkanı Fatih Çakır’la birlikte dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı ziyaret ederek, durumu ifade ettik. Bakan bey bize o gün, ERDEMİR Endüstri Bölgesi olsa dahi bunun Belediyenin ve Ereğli’nin menfaatleri korunarak yapılacağına söz verdi. Aradan geçen zaman zarfında AK Parti Milletvekili Saffet Bozkurt’a bizi götür dedim ama oralı olmadı.

NE DEMİŞTİM;

“ERDEMİR Özel Endüstri Bölgesi olursa, 2 milyon 264 bin metrekare hazine arazisi, yani 9 milyarlık arsa bedelsiz OYAK’ın mülkiyetine geçecek”

“Böylelikle Kdz. Ereğli Belediyesi’nin yüzde 40’lık gelirine de el koymuş olacaklar”

“ERDEMİR fabrika sahası, özel endüstri bölgesi ilan edilirse, ERDEMİR fabrika sahasında bulunan taşınmazlar için, belediyemiz artık emlak ve bir kısım harç ve vergileri tahsil edemeyecek!”

“ERDEMİR, bu şehrin havasını kirletiyor, bu şehrin suyunu kirletiyor, bu şehrin tarım arazilerini kirletiyor, denizini kirletiyor. Halkımız bunca fedakârlığı yapıyor da, siz neden vergi ödemesin, belediye gelir elde edemesin diye bunca çaba gösteriyorsunuz?”

“OYAK ile ilişkiniz nedir ki, koskoca bir şehrin haklarını görmezden geliyorsunuz? Bugün Halil Posbıyık varsa yarın başkası olur. Bu halka bu kötülüğü yapmayın. Belediye gelirlerini artıracak önlemler yerine; dar, kısır, basit siyaset anlayışı ile muhalefet belediyelerinin gelirlerini budayacak kararlar almayın!”

 ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİ MÜCADELESİNDE DE YANIZ KALDIM

“Ereğli halkının haklarını gasp ediyorlar” dedim. Gelinen nokta; üzülerek söylemek istiyorum ki, özellikle 2005’de ERDEMİR’in özelleştirilmesi süreci başta olmak üzere Özel Endüstri Bölgesi konusunda da YALNIZ kaldım.

ERDEMİR, çıkarılan bir kararnameyle Özel Endüstri Bölgesi oldu. Bunun sonuçlarını sadece ben değil hepimiz yaşamaya devam edeceğiz.

4 Eylül Çarşamba günü, bugün tarihe bir not daha düşüyorum.

Kdz. Ereğli’nin bugünleri daha iyi günleri. Çok daha kötü günleri görecek.

Ereğli nefes alamaz duruma gelecek. Kanser vakaları artacak. Ereğli koynunda ölümle uyuyacak. Kimse de ses çıkaramayacak. Bugüne kadar çıkarmadığı gibi.

Artık OYAK Yönetimi, kimseye hesap vermeyecek. İşçiyi Ereğli’den alın diye bağırırken artık Ereğli genci ERDEMİR’in kapısından bile giremeyecek. Göreceksiniz bunları.

Çocuklarımız, torunlarımız bugün sessiz kalan, bana ne diyenlere, susanlara, OYAK yönetimine yalakalık yapanlara hesap soracak.

Bu kötü günlerin müsebbibi sizsiniz diyecek!

O zamanda sizler, yalnız kalacaksınız! Halil Posbıyık, doğru söylüyormuş diyeceksiniz. Ama yine iş işten geçmiş olacak.

Kamuoyuna soruyorum?

ERDEMİR bugüne kadar devletten ne istedi de alamadı.

Neden illa Özel Endüstri Bölgesi olmak istedi?

2050 yılında net sıfır emisyon hedefine ulaşmasına katkı sağlamak için mi Özel Endüstri Bölgesi olmak istedi.

İstihdam artıracakmış diye inanlara sesleniyorum;

Tek derdi, Ereğli’nin bağrında özerk bir cumhuriyet olmak. Kimseye hesap vermemek. Ereğli halkıyla paylaşmamak. Ereğli’nin yaşamını, havasını zehirlerken parasına para katmak.

2 milyon 264 bin metrekare hazine arazisini, yani 9 milyarlık arsayı bedelsiz OYAK’ın mülkiyetine geçirmek.

Belediyenin yüzde 40 gelirlerine el koymak.

Belediyeyi Ereğli halkına hizmet edemez hale getirmek. Hizmetlerini aksatmak. Biz tecrübemizle birçok işi çözüyoruz ama yarınlarda göreceksiniz Belediye bir çok hizmetinde aksama yaşayacak.

Ereğli'de olay! İnşaat malzemeleri çöktü! Ereğli'de olay! İnşaat malzemeleri çöktü!

Yıllardır Ereğli’nin sahibi yok diye bağırıyorum.

Karabük’ün Mehmet Ali Şahin’i var. Bartın‘ın Yılmaz Tunç’u var.

Ancak; Bugün bir kez daha gördük ki, Ereğli’nin siyaseten sahibi yok.

Evet, 28 Ağustos’ta Kdz. Ereğli’nin geleceği karartıldı, güçlü lobi ve sermaye kazandı, Ereğli halkı yok sayıldı.

Daha kötü günler göreceğimiz kesin. Halil Posbıyık olarak tek başıma da kalsam, mücadelemi sürdüreceğim demiştim.

Yine söylüyorum. Son nefesime kadar Ereğli’nin haklarını savunmaya, haykırmaya devam edeceğim.”

Editör: Şeyma Kaya