Afrika'da ortaya çıkıp dünyaya hızla yayılan maymun çiçeği virüsüyle ilgili Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu açıklama yaptı. Bakan Memişoğlu, "Bir salgın hastalık endişeniz yok. Yani şu an için alarm durum yok. Milletimiz rahat etsin." ifadelerini kullandı.

VİRÜS TÜRKİYE'DE VAR MI?

Bakan Memişoğlu, "Bilim insanlarıyla oturup konuştuğumuzda Türkiye'de 2024'te bu virüs görülmedi. Yani bunu hem bizim bilim insanları hem altyapımızda şu ana kadar herhangi bir ülkemizde bu son maymun çiçeği hastalığıyla ilgili bir tanı konulmadı. Özellikle söylemek istiyorum çünkü bazen insanlar bazı inanmak istedikleri şeyleri duyurmaya çalışıyorlar ama yok yani bizde şu ana kadar yok inşallah da olmasın." ifadelerini kullandı.

"BÜTÜN PLANLARIMIZI, HAZIRLIĞIMIZI YAPTIK"

Maymun çiçeği virüsü konusunda bütün hazırlıkların yapıldığını belirten Memişoğlu, "Biz bu acil durumdan sonra bilim kurulumuzu oluşturduk ve bilim kurulu ile beraber bu hastalıkla ilgili nasıl eğer olursa eğer gelirse ülkemize nasıl bir önlem alınması gerekir? Gelmeden nasıl bir önlem alacağız? Gelirse ne yapacağız? Bunlarla ilgili bütün planlamalarımız ve hazırlığımızı yaptık. Bu bilim kurulu, bununla mücadele rehberi esasında bu. Hastalıkla mücadelenin rehberi. Zaten Dünya Sağlık Örgütü esasında ilanında bunu söylüyor. Hazırlıklı olun ama yayılıp yayılmayacağı konusunda bir netlik yok çünkü lokalize kalıyor genelde Afrika'da bu hastalık." dedi.

Maymun Çiçeği kısıtlaması gelecek mi? Bakanlıktan son dakika açıklaması! Maymun Çiçeği kısıtlaması gelecek mi? Bakanlıktan son dakika açıklaması!

"ŞU AN İÇİN ALARM DURUMU YOK"

Bakan Memişoğlu, "Yani şu an için alarm durumu yok. Milletimiz rahat etsin. Şöyle, bu son varyantı öldürme oranının biraz daha yüksek olduğunu gösteriyorlar. Kongo'da 15 bin kişi etkilenmiş. Dünya Sağlık Örgütü'nün söylemesine göre 517 ölü var. Ama bu genelde "immunosuppressive" dediğimiz başka hastalıklar olan düşkün insanlarda ölüm oranının yüksek olduğunu ifade ediyor. O nedenle de takip ediliyor." ifadelerini kullandı.

Editör: Şeyma Kaya