T.C. Sağlık Bakanlığı sosyal medya hesabından altı kişide Batı Nil virüsü tespit edildiğini duyurdu:
Sağlık Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, hastalığın görüldüğü bölgede yaşayan veya bu bölgelere seyahat eden kişilerin hastalığın bulaşması açısından dikkatli olması gerektiği vurgulandı. Hastalıktan korunmak için temel yaklaşımın sivrisinek sokmasından korunmak olduğu bildirildi. Bu nedenle hastalığın görüldüğü bölgelere seyahat eden vatandaşların bakanlığın yayımladığı seyahat talimatlarına uyması gerektiği söylendi.
NEDİR BU ''BATI NİL VİRÜSÜ ATEŞİ?'' :
Batı Nil Virüsü, başta sivrisinekler olmak üzere kan emen böcekler aracılığıyla yayılan bir virüstür. İlk olarak 1937 yılında Uganda'nın Batı Nil bölgesinde keşfedilmiştir. Hastalık, genellikle hafif grip benzeri semptomlar ile başlar, ancak bazı durumlarda daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Virüsün yol açtığı hastalığın belirtileri şunlar olabilir:
- Ateş
- Baş ağrısı
- Kas ve eklem ağrıları
- Kusma
- Döküntü
Nadiren, Batı Nil Virüsü, beyin iltihabı (ensefalit) veya menenjit gibi ciddi nörolojik sorunlara neden olabilir. Bu ciddi vakalar yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha sık görülür.
Virüsün yayılmasını önlemek için sivrisinek ısırıklarından korunmak önemlidir. Bu, sivrisinek kovucu kullanmak, açık renkli giysiler giymek ve sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelerde bulunmaktan kaçınmak gibi önlemleri içerir.
SİVRİSİNEKLERDEN BULAŞIYOR! ZONGULDAK'TA VAR MI?
Culex türü sivrisinekler, Batı Nil Virüsü'nün başlıca taşıyıcıları arasında yer alır. Türkiye'de, bu tür sivrisinekler çeşitli bölgelerde bulunabilir. Zonguldak da, Culex türü sivrisineklerin yaşam alanı olabilecek bir yerleşim yeridir.
Culex türü sivrisinekler, genellikle sulak alanlarda, durgun su birikintilerinde ve bataklıklarda ürer. Zonguldak'ın iklimi ve coğrafi yapısı, bu tür sivrisineklerin yaşaması için uygun koşulları sağlayabilir. Bu nedenle, Zonguldak'ta da Culex türü sivrisineklerin bulunma olasılığı vardır.
Hastalık kuşlardan sivrisineklere, sivrisineklerden de insanlara bulaşıyor. İnsandan insana geçmiyor. Türkiye Batı Nil virüsü enfeksiyonu açısından riskli bir bölge.