Vücudun maruz kaldığı ani ve şiddetli ısı değişimleri (sıcak veya soğuk), yanığa sebep olur. Isı etkisi dışında vücut kimyasını bozan radyasyon, kimyevi maddeler ve elektrik akımı da yanığa sebep olur. Yanık dereceleri; etkene maruz kalma süresi, derinlik, yaygınlık ve enfeksiyon riski gibi kriterlere göre belirlenir. Yanık dereceleri ve özellikleri şunlardır:

  • 1. derece yanık: En hafif dereceli yanık çeşididir. Ciltte yanma hissi, kızarıklık ve hassasiyet görülür. Bazı durumlarda şikayetlere ödem de eşlik edebilir.
  • 2. derece yanık: Orta şiddetli yanıktır. Epidermis (Üst deri) katmanında içi su dolu baloncuklarla birlikte seyreden bu yanık çeşidi de basit tıbbi müdahaleyle tedavi edilebilir.
  • 3. derece yanık: Epidermis, dermis ve hipodermis tabakalarının tamamı zarar görmüştür. Sinirler de yok olduğundan hissizlik oluşur.
  • 4. derece yanık: En şiddetli, yanık dereceleri en ağır olarak adlandırılan yanık çeşididir. Bazı durumlarda kas dokusuna ve kemiğe kadar inebilen yanıklar dördüncü derece yanık olarak adlandırılır.

Yanık derecesi belirleme işlemi bittikten sonra kazazedeye ilk yardıma başlanmalıdır.

1. derece yanık ve 2. derece yanık sonrasında, vücut kısa zamanda kendi kendisini onarır ve genellikle geriye iz kalmaz. 3. derece yanık ve 4. derece yanık sonrasında ise hayati tehlike oluşabileceği gibi, yanığa maruz kalan bölgede iz kalması kaçınılmazdır.

Yanık Dereceleri İlk Yardım

3. derece yanık ve 4. Derece yanık meydana gelen olaylarda, uzman yardımı ve acil tıbbi tedavi gereklidir. Uzman değilseniz yanığa ilk müdahale nasıl olmalı demek yerine tıbbi yardım almanız gerekmektedir. Yapılacak tek şey, maruz kalınan ve yanık oluşturan sebepleri ortadan kaldırmak (Elektriği kesmek, katı veya sıvılarla teması engellemek vb.) ve en yakın sağlık kuruluşuna intikali sağlamaktır.

Hafif yanıklarda ilk yardım yapılarak ağrı ve acı azaltılabilir, sonradan meydana gelebilecek enfeksiyon vb. komplikasyonlar engellenebilir.

  • Yanığa bal sürülür mü?

Bal, doğal bir anti bakteriyeldir. Büyüklerimiz “Bal bozulmaz, bal kokmaz” derler. Bunun sebebi, balın anti mikrobiyal özellikli olmasıdır. Yanığa maruz kalan bölgeye ince bir tabaka halinde sürülen bal, hasarlı bölgeyi nemlendirir ve mikroplara karşı koruyarak enfeksiyon riskini azaltır.

  • Yanık suya tutulur mu?

Hasarlı bölgeyi akan suyun altına tutmak yerine, on beş dakika boyunca serin su (Aşırı soğuk olmaması gerekir) ile hazırlanmış kompres (temiz bir havlu veya gazlı bez) uygulanması daha uygun olur.

  • Yanığa buz koymak sağlıklı mıdır?

Yanığa buz koymak, yanık oluşan bölgedeki ağrı ve acı hissini hafifletir ancak maruz kalınan bölgeyi tahriş edebilir. O yüzden çok tercih edilmemelidir.

  • Yanık yıkanır mı?

Yanık bölgeye soğuk kompres uygulandıktan sonra, hafifçe su ve sabunla yıkanabilir. Böylelikle kirden arındırılan bu bölgenin mikrop kapması önlenebilir.

  • Yanık bölge sarılır mı?

Yanık bölgeye soğuk kompres uygulandıktan sonra, anti bakteriyel merhemler sürülerek gazlı bez ile ya da temiz olduğundan emin olduğunuz bir bez ile sarılabilir. Böylelikle hasarlı bölge güneş ışınlarından, böcek vb. zararlılardan ve tozdan korunmuş olur.

  • Yanıklara müdahalede uzak durulması gerekenler

Tereyağı: İçeriğinde zararlı bakteriler barındırıyor olabilir, yarayı enfekte edebilir. Bu sebeple kullanılmamalıdır.

Diş macunu: Steril değildir. Yarayı tahriş edebilir ve istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Yumurta akı: Enfeksiyonlara ya da alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Yanıklar İçin Hangi Krem Kullanılır?

  • Acı ve ağrıyı azaltmak için Anestol Pomat,
  • Hem acıyı azaltmak hem de bakterilerden korunup yaranın iyileşmesini hızlandırmak için Silverdin Krem, Hametan Krem ve Bepanthen Krem kullanılabilir.

Güneş Yanığı İçin Hangi Krem Kullanılmalıdır? Ağda Yanığına Hangi Krem İyi Gelir?

Yanıklar için kullanılan kremler, güneş yanığı ve ağda yanığı tedavisinde de rahatlıkla kullanılabilir. Bunlara ek olarak, 100% aloe vera jeli ile de başarılı sonuçlar alınabilir.

Yanık Tedavisinde Yardımcı Önlemler

Yanık izi tedavisinde, proaktif uygulamalar çok önemlidir. Yanık izi vücuda yerleşmeden, yanık tedavi aşamasındayken bazı basit önlemlerle yanık izinin oluşmaması ya da hafif bir izle durumu kurtarmak mümkün olabilir. Yanık izi nasıl geçer diye sormadan önce, bu önlemleri almakta fayda var. Tabii ki bunları yaparken doktorunuza danışarak yapmak daha sağlıklı sonuçlar verecektir.

  • Bol su ve maden suyu tüketin.

 Su, vücuttaki mineral ve vitaminlerin bir yerden bir yere taşınmasını kolaylaştırır, cildin elastikiyetini artırır ve yaraların iyileşmesini kolaylaştırır. Maden suyu da mineral dengesini korumanıza yardımcı olur.

  • Vitamin takviyesi alın.

Vitaminler, vücudun doğal süreçteki hücre yenilenmesinin hızlı ve düzgün şekilde yapılmasını sağlarlar.

  • E vitaminli kremler kullanın

E vitamini, kolajen üretimini artırır ve yara, yanık iyileşmesini hızlandırır.

Yanık İzi Kalmaması İçin Hangi Krem Kullanılmalıdır?
iz bırakmayan leke kremi , yanık izi kremi , en iyi yara kremi

iz bırakmayan yanık kremleri;

  • Contractubex Jel, etken madde olarak Extractum Cepae (Soğan ekstraktı), Heparin Sodyum ve Allantoin içerir. Vücuttaki eski yanık izi, yara, ameliyat, dikiş ve sivilce izlerinin giderilmesinde oldukça etkili, jel formunda bir ilaçtır. Her gece yatmadan önce, hasarlı bölgeye masaj yoluyla tam emilim sağlanana kadar uygulanıp üzeri kapatılır. En iyi sonuç için istikrarlı bir şekilde kullanılması gerekir.

iz giderici krem yanık ve yara kremi madecassol

  • Madecassol Merhem, etken madde olarak Centella Asiatica (Aslan Otu) ekstraktı içerir. Eski yara ve yanık izlerinin tedavisinde oldukça etkili bir merhemdir.

Yanık İzi Nasıl Geçer? Yıllanmış Yanık İzi Nasıl Tedavi Edilir?

1. derece yanık izi nasıl geçer veya 2. Derece yanık izi nasıl geçer sorularına verilecek yanıtlar oldukça kolaydır. Çoğu zaman herhangi bir ek tedaviye gerek kalmadan vücut kendi kendini onarabilir. 3. ve 4. derece yanık izlerinde ise durum değişiyor. Medikal ve kozmetik uygulamalarla sonuç alınamazsa uzman dermatologlardan yardım alınabilir. Gelişen teknolojilerle birlikte, yanık izi geçirmek için özel klinik uygulamalar yapılmakta, deri altına yağ dokuları yerleştirilmekte, lazer ile tedavi imkanları bulunmaktadır.