DEVREK

Sel böyle yıktı geçti İzleri hala duruyor!

Zonguldak’ta 9 Temmuz’de yaşanan sel felaketinin en çok vurduğu yerlerden biri Devrek olmuştu. Sonrasında pek çok siyasi tartışmaya da neden olan selin yaraları hala sarılmaya devam ediyor.

Abone Ol

Devrek şiddetli yağışlar sonrası 2. sel felaketini yaşadı. Sel felaketinin üzerinden 1 yıl geçti izleri hala duruyor.
Devrek Bölge Haber Gazetesi’nden Sercan Kapusuz selden bugüne yaşananları yazdı.

SELİN İZLERİ HALA DURUYOR

Devrek 21 Mayıs 1998 tarihinde yaşanan sel felaketinin ardından, 09 Temmuz 2023 tarihinde 2. bir sel felaketiyle karşı karşıya kalmıştı. Yaşanan sel felaketinde yaralanan ve can kaybı olmazken milyonlarca liralık hasar olmuştu. 
Felaketinin üzerinden 1 yıl geçerken, sel felaketinin izleri hala bazı bina ve duvarlarda durmakta. 

KARŞIYAKA YERLE BİR OLMUŞTU
Devrek'te 09 Temmuz 2023 günü metrekareye düşen 236 kilogram yağış, kısa sürede yaşanan aşırı yağışların ardından Karşıyaka mahallesinden geçen Çomaklar Deresi'nin aniden taşmasına yol açtı. 
Yaşanan sel felaketinde ölen yada yaralanan olmadı.
Devrek şehir merkeziyle Karşıyaka Mahallesinin ulaşımını sağlayan Asma Köprü yıkıldı, Saat Kulesi meydanı, Karşıyaka Mahallesinde birinci katlar, işyerleri ve stantlar su, çamur altında kaldı. Cadde üzerindeki araçlar sel suları nedeniyle sürüklendi.  Devrek Devlet Hastanesi bölgesi sular altında kalırken, TOKİ Evlerinin birinci katlarını su bastı. Devrek-Beycuma karayolu üzerinde bulunan tavuk çiftlikleri sel suları altında kaldı, binlerce tavuk telef oldu. Eski Terminal Alanı’ndaki Belediye Oto Parkını su bastı, belediye çalışanları olağanüstü bir gayretle araçları zarar tahliye etmeyi başardı. 

FARKLI ŞEHİRLER DEVREK İÇİN SEFERBER OLDU
Ayrıca Devrek'teki birçok köprüyü yıkan sel, çok sayıda köy ve mahalle yolunu da ulaşıma kapatmış, selin ev, iş yeri ve araçlara verdiği zarar milyonlarca lira olarak tespit edilmişti.  Sel felaketin ardından Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen görevliler ve Devrek halkı Devrek'teki selin bıraktığı tahribatın izlerini silebilmek için günlerce yoğun çaba harcadı.

YENİ SEL RİSKLERİ İÇİN HAZIR MIYIZ?
Bir yıl geçmesine rağmen hala bazı binalarda ve duvarlarda izi bulunan sel felaketi dün gibi hatırlayan vatandaş; “Sel günü ekmek almak için markete gitmiştim. Çok yağmur yağıyordu. Sonra derenin taştığını selin geldiğini öğrenince hemen evime gitmeye çalıştım. Oturduğum apartmanın bahçesine  girer girmez sel kapıdan içeri girdi. Hemen evime çıktım. İnsan hatırlayınca çok korkuyor. Böyle bir şey göremezsin. Biz büyüklerimizden böyle bir şey duymamıştık” dedi.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }