Sel yardımı başvurusunda bulunmak isteyenler arayışa geçti. Selden olumsuz etkilenen ev ve ya iş yerleri için maddi yardım yapılacak. Zararın karşılanması için vatandaşlar AFAD ile iletişime geçebilecek. Başvuru evraklarının tamamlanması ile yardım ödemeleri de hesaplara yapılacak.
Sel mağdurları, SYDV'ye başvurmak için hangi belgeleri hazırlamalı?
- Kimlik belgesi
- Başvuru dilekçesi
- Geçim sıkıntısı yaşadığına dair belge
- Hasar tespit tutanağı
- Sel mağdurları, ayrıca, sigortalı iseler, sigorta şirketlerine de başvurabilir. Sigorta şirketleri, sel nedeniyle zarar gören konutlar ve iş yerleri için sigorta kapsamında tazminat ödemesi yapmaktadır.
Sel sonrası neler yapılması gerekiyor?
- Sel felaketi suların geri çekilmesi ile sona ermeyebilir. Dolayısı ile otoritelerin geri dönün uyarısı alınmadan ve herhangi bir hasarı olup olmadığı kontrol edilmeden binalara kesinlikle girilmemelidir.
- Binalar kontrol edilirken su geçirmez ayakkabı ve pille çalışan el fenerleri kullanılmalıdır.
- Konutların duvarlarında, katlardaki zeminlerde ve pencerelerdeki hasarlar, tavan, sıva vb. malzemelerin dökülmesi riskinin olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- Sigorta işlemleri için zarar gören yerlerin fotoğrafı çekilmelidir.
- Sel sonrasında da ikincil afet olarak yangınlar çıkabilir. Bu nedenle evde gaz sızıntısı, suyun altında kalmış elektrik aksamı, fırın, ocak ve elektrikle çalışan eşyaların olmadığına emin olun.
- Sel sırasında evinizde kalmış yiyecekler varsa bunları kesinlikle kullanmayın. (Konservelerde dahil)
- Konuttaki sel suları binanın daha fazla zarar görmemesi için yavaş, yavaş boşaltılmalıdır.
- Lağım çukurları, mikroplu tanklar ve atık su sistemleri sel sonrası insan sağlığına zarar vermemeleri için mutlaka yetkililere kontrol ettirilmelidir.
- Konuta sel sırasında yılan ve benzeri zararlı hayvanlar girebilir. Bu konuda da dikkatli olmak gerekir.
- Özel ilgiye ihtiyacı olan afetzedelere -yaşlılar, bebekler, özürlüler- yardımcı olunmalıdır.
Editör: U. G.