GÜNDEM

Selçuk "Paçalardan akan bu borç kimin?"

Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem’in sık sık dile getirdiği belediyenin borçları hakkında Zonguldak Belediyesi eski Meclis Üyesi Bekir Selçuk açıklamada bulundu.

Abone Ol

Zonguldak Belediyesi’nin eski Ak Partili Meclis Üyesi ve eski AKMERCAN Bölge Müdürü Bekir Selçuk, Z HABER’e gönderdiği yazıda Tahsin Erdem’in sık sık dile getirdiği borçların kaynağını ve ne kadar ödendiğini açıklayan Selçuk şu ifadeleri kullandı:

" Borç Paçalardan akıyor da peki bu borç kimden miras Sn. Başkan?

Zonguldak Belediye Başkanı Sn. Tahsin Erdem neredeyse her açıklamasında en son olarak da Meclis toplantısında ifade ettiği belediye borçları ve bu borçların da paçalardan aktığı yönünde ısrarlı bir tanımlaması var. Bu tanımlama, geçmiş dönemde görev almış bir Meclis Üyesi olarak beni gerçekten çok ciddi derecede rahatsız ediyor artık. Zira biz daha da yüksek miktarda borç devraldığımız halde böyle bir çirkin tanımlama yaparak devraldığımız borcu dillendirmedik. Bir taraftan borç ödedik diğer taraftan Vatandaşa ve Belediyeye ilave mali yük oluşturmadan yatırım ve hizmetlerimizi nasıl gerçekleştirebiliriz? hep bunun gayretinde olduk ve mücadelesini verdik. Bu sebeple devredilen borç konusunda biraz daha detaylı bir değerlendirme yaparak Sn. Başkan’ ın dikkatine sunmak ve ayrıca 2029 Mart seçimlerine giderken Zonguldak Belediyesinin Mali yapısıyla ilgili hedeflerinin ne olduğu konusunda bilgi edinmek için bu yazıyı kaleme alma ihtiyacını hissettim.

Sn. Başkan 2015-2019 döneminde CHP'li Belediye yönetiminde, Meclis Üyesi, CHP Grup Başkan Vekilliği ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi olarak görev yapmıştı. Dönem sonunda belediye bütçesinin üç katı borçla belediye yönetimini AK PARTİ yönetimine ve Sn. Ömer Selim Alan’ a devrettikleri halde devredilen bu devasa borcu o dönem nasıl tanımlıyordu? çok merak ediyorum. Öyle ya bugünkü koşullarda belediye bütçesinin yarısına tekabül eden borcu devralan ve borç paçalardan akıyor tanımlaması yapan başkanın 2019' da meclis üyesi iken belediye bütçesinin üç katı borcu devrettiğinde borç paçalardan akıyor değil, borç arıtma tesisine ulaştı diye tanımlama yapması gerekmiyor muydu?  Bilemedim doğrusu. Her neyse, 2019' da belediye bütçesinin üç katı miktarında devrettikleri borç kendisini o dönem ne kadar rahatsız ediyordu? bunu da merak ediyorum. Bu borcun azaltılması ya da daha düşük tutulması konusunda Belediye Başkanı ve CHP Meclis Grubuyla nasıl bir ekonomik vizyon belirlemişlerdi? bunu da merak ediyorum. Çünkü borç paçalardan akıyor dediği bu yeni dönemde devir aldığı borç belediye bütçesinin yarısı kadardır. Öyle ya bugünkü borç yükünden sabah akşam bahseden, oysa seçim atmosferinde bu borç miktarını önemsizleştirerek ben mali müşavirim bunu ben hallederim havasında seçim propagandası yapan ve bugün başkan olduğunda karalar bağlayan ve görevde üç ayını doldurmadan zam yağmuruna başlayan Sn. Başkan' ın Meclis Üyesi olduğu dönemde devrettikleri borçla ilgili de söyleyecekleri bir şeyler olmalı diye düşünüyorum.

Bugün devredilen borcun TL ile telaffuz edilen rakamsal değerinin yüksek olması tek başına bir anlam ifade etmediği aşikâr, bu rakamsal değer bugünkü enflasyonist ortamda ekonomik değer olarak ne anlam ifade ediyor ona da bakmak lazım.

DEVREDİLEN BORCUN GERÇEK DEĞERİ NE KADAR?

Bazı şahıslar, borcun 412 milyondan 1,15 milyara çıkmasını borç üç katına çıktı olarak okuruna ya da takipçilerine yorumlayıp paylaşıyorlar ki bu paylaşımı akılla ve saf samimi niyetle yaptıklarına asla inanmıyorum. Çünkü, 5 yıl önceki 412 milyon TL' nin ekonomik değerini Tefe-Tüfeyi esas alıp yaşlandırarak bu seneye taşımadan bu sene devredilen borcun salt rakamsal değeri üzerinden kıyaslarsanız bu çok büyük bir yanılgı olur, bunu yayınlarsanız da kocaman bir aldatmaca ve yalan olur.

Tefe-Tüfe hesabına geçmeden halkımızın değerlendirme yapabileceği birkaç başlıkta 2019 ve 2024 borçlarının ekonomik değer karşılaştırmasını yapayım.

1.             Belediye Bütçeleri üzerinden her iki borcun ekonomik değerinin 2019 için bütçenin üç katı, 2024 için bütçenin yarısı miktarında olduğunu daha önce hesaplamış ve açıklamıştık.

2.             Döviz cinsinden de daha önce yaptığımız hesaplamada 2019 borcunun 70 milyon dolar iken 2024' te devredilen borcun 36 milyon dolara gerilediğini de hesaplamıştık.

3.             2019 Mart ayında net aylık asgari ücret 2020,59 TL, buna göre 412 milyon TL borcun karşılığı yaklaşık 204 bin asgari ücret, 2024 mart ayında net aylık asgari ücret 17002 TL buna göre 1,15 milyar TL borcun karşılığı yaklaşık 68 bin asgari ücrettir. Görüldüğü üzere borç asgari ücret cinsinden üçte bire kadar gerilemiştir.

4.             2019 Mart ayında en düşük memur emekli maaşı 2297 TL, en düşük işçi emeklisi maaşı 1030 TL buna göre 2019' da devredilen 412 milyon TL belediye borcunun karşılığı; yaklaşık 179 bin memur emeklisi maaşı ve 400 bin işçi emeklisinin maaşıdır. Bugünkü durumda ise, en düşük memur emeklisinin maaşı 14.740 TL, en düşük işçi emeklisinin maaşı 10.000 TL buna göre 1,15 milyar TL borcun karşılığı yaklaşık 78 bin memur emeklisinin maaşı, 115 bin işçi emeklisinin maaşıdır.

Dileyenler bu ölçeklendirmeyi satın alınan mal ve hizmetlerin tümü cinsinden yapabilirler.

Son olarak; devletimizin resmi verileriyle 2019' da AK PARTİ Belediyeciliği ve Sn. Ömer Selim Alan yönetimine devredilen borcu ekonomik değer olarak, 2019 Mart ayından 2024 Mart ayına taşıyalım;

2019 Mart ayı Tüfe değeri: 402,81

2024 Mart ayı Tüfe değeri: 2139,47

Oranı: 5,311362677

Tüfe değerlerine göre 2019 mart ayında 412 milyon TL olan borcun 2024 Mart ayındaki değeri 2,2 Milyar TL (2.188.281.423 ₺) dir. Buna göre AK PARTİ Belediyeciliği ve Sn. Ömer Selim Alan, kendi döneminde devir aldığı borcun üzerine bir kuruş dahi borç ilavesi yapmadığı gibi devir aldığı borcun da yarısını ödeyerek belediye borç yükünü oldukça azaltmıştır. Dolayısıyla da şöyle bir ifade de kullansak yanlış olmaz kanaatindeyim, devredilen ve Belediye binasının cephesine asılan borç aslında CHP' li Belediye yönetiminden AK PARTİ' li Belediye yönetimine devredilen ve AK PARTİ’ li Belediye yönetimi tarafından bir milyar TL' si ödendikten sonra kalan miktarın yine CHP' li Belediye yönetimine devredilen borç olduğudur. Bu arada TÜİK' in verilerini dikkate almayanlar, beğenmeyenler olabilir onlar da dilerse ENAG verilerini esas alarak yeniden hesaplasınlar.

2019-2024 AK PARTİ Belediyeciliği döneminde belediye borçlarının azaltılması ve tahakkuk eden gelirlerinin tahsili ile gelirlerin direkt ve hibelerle dolaylı yoldan artırılması konusunda çok başarılı performans sergilendiği yıllık denetim komisyonu raporlarında da görülmektedir.

AK PARTİ’ li Belediye döneminin yıllık denetim komisyon raporları incelendiğinde öz kaynak gelirlerinin düzenli olarak arttığı ve 2018 yılı CHP yönetiminde %77,84 olan tahakkuk tahsilat oranın da AK PARTİ döneminde 2019 yılından itibaren düzenli biçimde yukarı yönlü ivme kazandığı ve %93,23 gibi yüksek bir oranla CHP’ li Belediye yönetimine devredildiği görülmektedir.

Yıl      Tahakkuk           Tahsilat             Tahakkuk/Tahsilat Oranı

2018    157 Milyon TL    122 Milyon TL             % 77,84

2019    174 Milyon TL    132 Milyon TL             % 79,33

2020    225 Milyon TL    182 Milyon TL             % 81,54

2021    232 Milyon TL    191 Milyon TL              % 82,28

2022    455 Milyon TL    413 Milyon TL              % 90,00

2023    715 Milyon TL    667 Milyon TL              % 93,23

Yeni dönemde de gerek gelirlerin ve gerekse Tahakkuk Tahsilat oranının yukarı yönlü ivmesinin devam ettirilmesi ya da en azından bu seviyelerde korunması elzemdir.

Ayrıca, son Belediye Meclis toplantısında bir kez daha şahit olduk ki CHP’ li Belediye yönetiminin gelirlerini artırma konusundaki tek kaynağı vatandaş ve vatandaşın cebi. Bu sebeple Belediyenin sunduğu tüm hizmet ve ürünlerine ara zamlarla başlayıp Kasım ayında görüşülecek 2025 bütçesinde yapılacak yüksek zam oranlarıyla buna devam edecekleri kanaatindeyim.

Belediye borçları paçalardan akıyor tanımlamasının son bulması, borçların arkasına sığınılarak rutin belediyecilik faaliyetlerinin aksatılmasına ve vaatlerin ertelenmesine dayanak olarak gösterilmesini arzu etmediğim ve Sn. Başkanın dilinden düşürmediği bu borcun ağırlıklı olarak geçmiş 10 yıllık CHP yönetiminden ve önceki yönetimlerden miras kalan birikimli borç olduğu ve AK PARTİ döneminde de bugünkü değerle bir milyar TL borç ödemesinin yapıldığı hatırlatmasını yapmak için halkımızın bilgisine ve değerlendirmesine sunmayı ayrı bir borç bildim.

5 YIL İÇİNDE HEDEFLERİ NE OLMALI?

Ayrıca, Sn. Başkan her ortamda borçtan dem vuruyor ya; o zaman Sn. Başkan, 2029 Mart seçimlerine hangi mali yapıyla gideceği konusunda aşağıda sıraladığım birkaç konuda hedef koyarak açıklama yapmalı diye düşünüyorum.

1. 2029 Mart ayındaki yani yerel seçimler öncesinde belediyenin borç hedefi nedir? Veya bütçenin kaçta kaçı olacaktır?

2. 2019 Mart ayında devredilen ve Tüfe ile 2,2 Milyar TL ekonomik değere tekabül eden borcun 2024 Mart ayında 1,15 Milyar TL olarak devredilmesinden yola çıkarak devir alınan borcun üzerine borç eklenmeden borcun yarıya indirildiği ve AK PARTİ’ li Belediye yönetimindeki geçmiş 5 yıllık dönemde Bir milyar TL borç ödendiğine göre Sn. Başkan bu dönem ilave borç yapmadan Bir Milyar TL borç ödeyebilecek mi? Ya da devraldığı geçmiş dönem borcunun ne kadarını ödemeyi hedefliyor?

3. Denetim Komisyonu raporlarına yansıyan ve %93' lük performansa ulaşan Tahakkuk/Tahsilat oranlarında yıllık hedefi nedir? 2029 denetim komisyonu raporunda hangi oranı görmeyi hedefliyor?

Gerek Denetim Komisyonu raporları ve gerekse Zonguldak' ta yapılan tüm işletme ve yatırım faaliyetleri doğru ve tarafsız okunduğunda ve gözlemlendiğinde 2019-2024 döneminde AK PARTİ Belediyeciliği ve Belediye Başkanı Sn. Ömer Selim Alan gerek Mali açıdan ve gerekse işletme ve yatırımlar bağlamında geçmiş dönemlerle kıyaslanamayacak derecede oldukça başarılı bir performans sergilemiştir. Sn. Ömer Selim Alan, ekonomik değer açısından bugün devredilen borcun iki katı borçla devraldığı borcun yarısını ödemiş, gerek yatırım ve hizmetleri kaliteli ve kesintisiz biçimde yürüterek ve gerekse belediye makina parkını yenileyip genişleterek imkân ve kabiliyetini artıran çalışmalarda bulunmuş ve ilave borç yükü oluşturmadan CHP yönetiminden devraldığı borcu yarıya indirerek kalanını sahibine yani CHP' ye devretmiştir. Bu algı değil, resmi rakamlarla sabit, değişmez ve değiştirilemez gerçektir Sn. Başkan.

Sn. Başkan, şimdi halkımız tercihini sizden yana kullandı bu sebeple, bırakın geçmiş dönem performansının aynısını sergilemeyi bu performansın daha da üzerinde bir performans sergilemeniz gerektiğine inanıyorum. Sorumluluğunuz büyük ve çetin ceviz kabuğu kırılmış, hizmet çıtası yükselmiş bir Zonguldak teslim aldınız, borç paçalardan akıyor edebiyatını bırakmanız ve Zonguldak' ın ufkunu daha da açacak hizmet ve yatırımlara odaklanmanız dileğiyle..."

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }