Diğer

Sevkiyat Süreçlerini Takip Etmenin En Kolay Yolu: E-irsaliye

Abone Ol

İşletmeler için sevkiyat süreçlerine hız kazandırmak verimlilik için de çok önemlidir. E-irsaliye ise geleneksel kağıt irsaliyelerin yerini hızla alan elektronik bir çözüm olur.

E-İrsaliye Uygulamasıyla Tanışın

Bir ticari malın taşınmasında kullanılan irsaliye, işlemin gerçekleştiğine dair kanıt oluşturan bir belgeyi ifade eder. E-irsaliye ise irsaliyenin elektronik ortamda düzenlenmesi ile erişilen bir belgedir. Şirketlerin kağıt irsaliye kullanması durumunda taşıma ve sevk irsaliyesi olmak üzere iki adet kağıt çıkarması gerekir. E-irsaliye, sadece sevk irsaliyesini içerir ve bu haliyle karşı tarafa gönderilir.

Dijitalleşen firmalar için e-irsaliye kullanımı önemlidir. İş süreçlerinin daha basit olmasını sağlayan uygulama aynı zamanda pratik bir kullanım deneyimi sunar. Sunduğu kolaylıkların yanı sıra bazı işletmelerin bu uygulamayı kullanması bir seçenek değil zorunluluktur.

Firmanız E-irsaliye Kullanmak Zorunda mı?

E-irsaliye sistemi bazı firmalar tarafından kullanılmak zorundadır. Gelir İdaresi Başkanlığı kimlerin kullanımının zorunlu olduğunu açıkça belirtir. Yapılan düzenlemeler sonucu bu mükelleflerin e-irsaliyeye geçiş zorunluluğu bulunur:

●        e-Fatura sistemine kayıtlı olan 2018, 2019 ya da 2020 yılları ve sonrasında 25 milyon TL üzerine hasılata sahip olanlar. 2021 ve sonrası için 10 milyon TL ve üzeri yıllık satış hasılatı ya da iş geliri olan işletmeler,

●        ÖTV Kanununa ekli (I) ve (III) sayılı listede yer alan ürünleri üreten, satan, ithal eden, ana bayi ya da distribütör olarak pazarlayıp EPDK’dan lisans alan işletmeler,

●        3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında işletme ruhsatı veya sertifikası bulunan işletmeler,

●        4634 sayılı Şeker Kanununda belirtilen tüm şeker çeşitlerini üretenler,

●        Demir ve çelik (GTİP 72) ile demir ya da çelikten üretilmiş eşyaların (GTİP 73) üretim, ithalat, ihracat işlemlerini yapanlar veya ihracatını yapan, basit usulde vergilendirilenler haricindeki işletmeler,

●        Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan Gübre Takip Sistemi’nde kaydı olan işletmeler,

●        5957 sayılı Sebze ve Meyve Ticaret Kanunu kapsamında komisyoncu ya da tüccar olarak sebze ve meyve ticareti yapanlar,

●        Vergi idaresi tarafından yapılan incelemelerle vergiye uyum düzeyi düşük ya da riskli görünen ve yazılı bildirim yapılan işletmeler.

E-İrsaliye Kullanımının Mükelleflere Sağladığı Avantajlar

e-irsaliye sistemi sunduğu avantajlar ile dijital ortamda işlerin daha hızlı ilerlemesini sağlar. Kağıt irsaliye yerine dijital sistemlerden yararlanmanın sunduğu avantajlar şöyledir:

●        Belgelerinizi elektronik ortamda saklamanızı sağladığı için program ya da web sitesinden pratik bir biçimde rapor almanız mümkün olur.

●        İrsaliyelerin dijital ortamda oluşturulması sayesinde arşivleme işlemleri çok daha güvenli ve pratik olur.

●        Elektronik ortamda saklanan irsaliyelere erişmek, onay vermek, iptal etmek gibi süreçler kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

●        İrsaliyelerin elektronik olarak gönderilmesiyle alıcı-satıcı arasındaki ulaştırma, onaylama gibi aşamalar kısa süre içerisinde sonlandırılabilir. Bu aynı zamanda finansal akışın da pozitif etkilenmesini sağlar.

●        Kağıt irsaliyelerin gerektirdiği hazırlama, kağıt çıktı alma, onaylama, aktarma gibi süreçlerin daha kısa zamanda yapılarak zamandan tasarruf edilmesini sağlar.

●        İş süreçlerinin hızlı ilerlemesiyle çalışan maliyetlerinin azalması ve iş gücünden tasarruf etmek mümkündür.

●        İrsaliyeler için kağıt kullanılmaması sistemi çevre dostu hale getirir.

GİB Üzerinden Başvuru Nasıl Yapılır?

GİB üzerinden başvuru yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

●        İlk olarak https://portal.efatura.gov.tr/efatura/egiris.jsp adresine gidin.

●        Araçlar menüsünden “Kullanıcı Bilgileri”ne tıklayın.

●        “E-irsaliye kullanmak istiyorum” butonuna tıklayın.

E-irsaliye Nasıl Kesilir?

E-irsaliye kesmek için gereken temel bilgiler şöyledir:

●        E-irsaliyenin düzenlenme tarihi

●        E-irsaliyenin belge numarası

●        Düzenleyenin adı, soyadı, adresi, ticaret unvanı, vergi dairesi ve vergi kimlik numarası

●        Alıcının adı, soyadı, ticaret unvanı, varsa vergi dairesi ve vergi kimlik numarası, teslimat adresi

●        Taşınan malın türü ve miktarı

●        Fiili sevk tarihi ve sevk zamanı (saat ve dakika olarak)

●        GİB tarafından belirlenen barkod ya da karekod

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }