Yüksel Yıldırım'ın yazısı şu şekilde;
"Köprünün ilk kiracısı…
Kentimizin tanıtım elçisi…
Kırtasiyeci, kasetçi, Spor Toto ve gazete satış noktası olduğu kadar, bir zamanların tebrik ve kartpostal dünyasının Zonguldak bürosu…
Bir-çeyrek asırdır sektöründe hizmet veren bir mekan ve ismi “Kör Seyfi” lakabıyla özdeşmiş Seyfi Uygun…
Seyfi Uygun şimdi 90 yaşında, işlerini çocukları Can ve Mehmet Uygun kardeşler bıraktığı yerden aynı adreste devam ettiriyorlar. Özeldir, Fevkani altında işlettikleri mekanın yaşı ile Fevkani Köprü’nün yaşı da aynı... Özel yapan, Fevkani Köprü tamamlandıktan sonra ilk kiracısı olmaları...
Seyfi Uygun büfesi, Fevkani Köprü yokken proje aşamasında çarşı ayağının olduğu noktada ilk olarak kırtasiye ve gazete bayisi büfe idi. Bütün gazete satıcıları ondan alıp dağıtırlardı. Alanda yeni projeye gidilince büfenin kaldırılması gerekti. Kendisine yeni adres olarak, dönemin valisi ve belediye başkanı Fevkani Köprü altında (1957 yılından beri işlettikleri) yeri tahsis etti. Tesadüftür ki, şimdi Fevkani Köprü yıkma çalışmaları sürerken ve bu makale hazırlanma aşamasında iken, babadan oğullarına devrolan 66 senedir kesintisiz çalıştırdıkları iş yerini (14 Ekim 2023) boşaltılar ve 12 katlı iş merkezinin ikinci katına yeni adreslerine taşındılar.
Uygun’lar, Fevkani Köprünün tarihsel ömrüne nezaret ettiler…
SEYFİ UYGUN VE ESKİ ZONGULDAK KARTPOSTALLARI…
Seyfi Uygun; altı yaşında katarak ameliyatı geçirmiş, tek gözünü kurtarmaya çalışırlarken diğer gözünü de ameliyat sonrası kaybetmiş. Gözlerini kaybetmesi bir trajedi ancak bu onun hayatına engel teşkil etmemiş… Eskiye ait binlerce muhteşem Zonguldak mekan ve manzara karesini kartpostal halinde kent tarih ve kültürümüze kazandırmış önemli bir tanıtım elçisi…
Eski kartpostallar ve manzara kartları, geçmiş dönemlerin yaşam tarzını, kültürünü ve sanatını yansıtan önemli belgelerdir. Hem tarihçiler hem de sanatseverler için büyük bir ilgi kaynağıdır ve koleksiyoncular arasında da popülerdir.
Bazı kartpostallar, ünlü sanatçıların eserlerini veya önemli tarihi olayları tasvir edebilir. Bu nedenle, sanatsal ve tarihi açıdan değerli olabilirler.
Manzara kartları, doğal güzellikleri, şehirleri veya turistik bölgeleri tanıtan karelerdir. Bu tür kartpostallar, seyahat edenler tarafından hatıra olarak satın alınabilir veya posta yoluyla gönderilebilir. Turistik yerlerin güzelliklerini ve cazibesini sergileyerek ziyaretçileri çekmeyi amaçlarlar.
Zonguldak’ta eskiye ait kartpostalların büyük bölümünde Seyfi Uygun’un imzası var. Seyfi Uygun imzalı kartlar eski Zonguldak’ı halen bizlere yaşatıyor…
Bu kartlar, o yıllarda insanlar arasındaki iletişimi kolaylaştırdı. Akrabalar, arkadaşlar veya seyahat edenler, bu kartları posta yoluyla birbirlerine göndererek iletişim kurabildiler. Uzak mesafelerde yaşayan insanlar arasındaki bağları güçlendirdi. Bugün; O dönemin kültürünü, turizm anlayışını, sanat ve iletişim pratiklerini yansıtan önemli belgelerdir. Bu kartlar, tarih ve kültürel çalışmalar için önemli kaynaklardır ve geçmiş dönemlere olan ilgiyi de canlandırırlar.
Bir zamanlar Seyfi Uygun’un vitrininde önünde dakikalarca durup itina ile seçerdik bu kartları, akraba, sevenlerimiz ve dostlarımız için seçerdik...
Teşekkür ederiz Seyfi Uygun, o yılları, manzaraları, güneşin batışını bir karede ölümsüzleştirip bu günlere taşıdığın için… Bir teşekkür de gazeteci Mustafa Özdemir’e, eskiye ait ne varsa bulup benimle paylaştığın için."