Zonguldak Tarih Yazarı Hayati Yılmaz Amasra’da bulunan paha biçilemez su perisi heykelinin ardındaki şüpheleri paylaştı. Yılmaz son haftalarda farklı yerlerde peş peşe çıkarılan benzeri heykellerin bir heykel aklama operasyonu olabileceğine dikkat çekti.
İşte o detaylar ve Hayati Yılmaz’ın yazısı.

Geçtiğimiz haftalarda Bartın Amasra’da Kanalizasyon kazar gibi heykel buldular. Üstelik heykelde hiçbir tahrip yok. 2 metre kare alanı kazdılar, heykeli 'lap' diye çıkardılar. Sanki önceden yeri biliniyor gibi.

Bana diyorlar ki; ‘yerel tarih araştırması yapan ve internet tarih portalı bulunan kişi olarak neden Bartın Amasra'da bulunan “Su Perisi” hakkında yazı yazmadınız?’  
Nedenini anlatacağım ama çok çetrefilli.  Aslında basitçe söylemek gerekirse konuya ihtiyatlı yaklaşmamdan kaynaklanıyor.

Özellikle Türkiye'de tatildeyken duyduklarım beni şüpheye düşürdü. Öyle şeyler duydum ki, Mesela Zonguldak'ın bir limanından uranyum kaçakçılığı yapıldığını duydum. Bu konuda Ereğli’de şüpheli ölümlerin bile olduğu ; 
Uluslararası piyasalarda, paralarını dönüştüremeyen ülkelerin el altından paralarının dönüştüren çetelerin varlığı, bunların Zonguldak’ta bazı limanlardan faydalandığı,  bunun başında bir Profesörün olduğu, profesöre sorulduğunda devlet için çalıştığını söylediği filan filan.

Zonguldak İl Özel İdaresine personel alınacak! Zonguldak İl Özel İdaresine personel alınacak!

BAKAN DEĞİŞTİ İŞLER KARIŞTI!
Daha önce limanlardaki bazı gemilere silah ve mühimmat kaçakçılığı konusunda operasyonlar yapıldığını görmüştük. Son günlerde de Emniyet, Zonguldak’ın da içinde bulunduğu çetelere operasyonlar düzenlemeye başladı. İçişleri bakanının değişmesi ile bu tür yasa dışı yapılara yapılan operasyonlarda yakalananların, şu an için bunların nasıl bir suç örgütü olduğu açıklanmasa da çete operasyonları son birkaç haftadır oldukça arttı.

NEDEN GİZLİ YAPILDI?
Özelikle üst düzey bürokratlardan öğrendiğim, Zonguldak limanları da dahil tarihi eser kaçakçılığını da yapıldığı  duyumlarım arasında.
Ülke genelinde son bir aydır art arda heykellerin bulunması, birkaç ay önce Düzce’de yapılan gizemli kazıların gizli yapılması filan filan.
Tarihi kazı gizli yapılacak bir şey değil ki? 
Herhangi bir sakınca olmayan bir bulgudur. ‘Neden gizli yapıldı?’
Onu da anlamış değiliz! 

NOKTA ATIŞI İŞE CİLLOP GİBİ ÇIKARILDILAR
Bir antik heykel  ‘eliyle konulmuş’ gibi aniden ortaya çıkarılmaz. Bunun aylarca süren çalışması olur. Demi! 
Bartın Amasra’da bulunan Su Perisi heykeli, maşallah hiç eksiksiz ‘cillop’ gibi çıkartıldı. 
Üstelik de suyun, çamurun içinde. 
Sanki mezar açıp mumya çıkartılmış gibi; üstelik sadece heykelin bulunduğu alan kazıldı. Nokta atışı.
 Türkiye’nin hiçbir yerinde bu derecede tahrip olmamış antik heykel bulunması, tarihinde çok az gerçekleşir.
29 Ağustos 2023’de Manisa Alaşehir’de Güneş Tanrısı heykelinin bulunması. Ardından 21 Eylül 2023 -  Düzce’nin Konuralp mahallesinde, İskender’in başı, hemen ardından yine Amasra’da İskender’’in bir başka başı, daha 8 gün önce Karahantepe’de yeni heykellerin bulunması vb vb...
Bu işlerden anlayan bir yabancı uyruklu arkadaşa, Amasra’da bulunan Su Perisi heykelini gösterdim, ‘sanki iki hafta önce gömülüp, bulunmuş gibi’ demesi de içimdeki kuşkuları daha da artırdı.

TARİHİ ESERLERİ AKLAMA OPERASYONU MU?
Fakat bunlar sadece iddia ve duyumlardan oluştuğundan, heykel konusunda ihtiyatlıyım.
Bu kadar heykelin bir anda ortaya çıkması ve suç çetelerin yaptığı tarihi eser kaçakçılığı dedikoduları ve son haftalarda yapılan çete operasyonları arasında ne bağlantı var? Bilemiyorum.
Kara para aklanıyor ya!  Tarihi eserler neden aklanmasın?  Operasyon olacağı haberi alan çetelerin heykel aklama olayına dönüşmediğini nereden bileceğiz? 
Onu da bilemiyorum ama ‘hiçbir şey olmasa da, bir şeyler oluyor.’ diyebilirim. 
Bunlar bizim işimiz değil tabi ki de, emniyetin işi. 
Öyle görünüyor ki; zaten emniyet uzun zamandır bunları belgeliyor ve yeni içişleri bakanının da onayı ile operasyonlarına başladı. Bu operasyonların ayrıntıları açıklandığında ne ile karşılaşacağımız belli değil.

AMATRİS HEYKELİ BULUNSA GRAM ŞÜPHEM OLMAZDI
O yüzden; bulunan heykellerin şimdilik güvenilir bir şekilde akademik çalışmaları ve tezleri yayınlanmadan bu konuya  ‘ihtiyatlı’ yaklaşıyorum.  Gerçi işin içinde Prof’lar da olabileceğinden bu yolla da bunu asla öğrenemeye biliriz de.
İskender’in ve ‘Su Perisi heykelinin Bartın ile bir bağlantısı olur mu? 
Olabilir. Ama çok zayıf ihtimal. Su Perisi heykeli her yerde bulunabilir tabi ki de:  
Eğer Amasra’da, Amatris heykeli bulunsaydı, içimde bir gram şüphe kalmazdı. 
Amasra’da Amastris heykeli bulunur. 
Demi!
Kimseyi de töhmet altında bırakmak da istemiyorum.
Bunlar sadece bir iddia.
Şüpheler şüpheler.

Hayati Yılmaz ile
Zonguldak Tarih

Editör: Bekir Ekici