Teknoloji Meraklıları Toplanın! Teknoloji Hakkında Daha Önce Duymadığınız 33 Şaşırtıcı Bilgi
Teknoloji uzun yıllarıdır insanların hayatlarında büyük önem taşımaktadır. Hayatımızın neredeyse her alanında teknoloji ürünleri kullanıyoruz. Fakat bazen teknolojinin geldiği nokta şaşırtıcı olabiliyor. Hiç akla gelmeyecek alanlarda kullanılmak üzere tasarlanmış cihazlar veya her zaman kullandığımız bir aracın hiç bilmediğimiz bir özelliği bizi şaşırtabilir. İşte teknolojinin diğer yüzü de burada kendisini gösterir.
1-Terabyte’dan Daha Büyüğü de Var
Geniş kapsamlı veriler kullanılan teknolojik cihazlar büyük depolama alanına ihtiyaç duyuyordu. Şimdiye kadar çoğumuzun bildiği en büyüğü olan terabyte aslında en büyüğü değil. 1024 TB alanı olan Petabyte çok büyük verilerin saklanmasını sağlıyor.
2-Q Klavye Daha Yavaş
Eskiden yazılar için kullanılan daktilolarda çok hızlı yazıldığı zaman arızalar meydana gelebiliyordu. Bunun önüne geçilmesi için q klavye tasarlandı ve daha yavaş yazılması sağlandı.
3-İlk Cep Telefonu Araması
Telefonun icadı ile birlikte gelişen iletişim yolları birçok farklı şekilde yapılabiliyor. En çok kullanılan cep telefonunun ilk kullanımı New York’ta 1973 tarihinde yapıldı. Türkiye’de ilk cep telefonu görüşmesi Tansu Çiller ve Süleyman Demirel arasında 1994 yılında gerçekleştirildi.
4-Bilgisayarların da Özel Günleri Var
Teknolojinin faydaları yanında istenmeyen durumlar da olabiliyor. Bilgisayarların güvenliği de bu durumların yaşanmaması için önemli. Bu konuya dikkat çekmek için 30 Kasım 1988’de bilgisayar güvenliği günü ilan edildi.
5-İlk Sabit Disk
Şimdilerde çok yüksek verili cihazlar kullanılsa da ilk icat edilenler genelde küçük depolama yerine sahip oluyordu. Sabit disk de bunlardan biri. IBM tarafından üretilen ilk sabit diskin alanı sadece 5 MB’tı.
6-Netflix Her Evde
Gelişen teknoloji ile hayatımıza giren birçok yenilik oldu. Netflix de bunlardan biri. Bir dizi izleme platformu olan Netflixi kullananların sayıcı 183 milyon kişiyi geçmiş durumda.
7-Alexa’nın Kulağı Var
Teknoloji ürünleri içerisinde belki de en pratik olanlardan Alexa, aslında güvenilirlik konusunda pek iyi değil. Sesle aktivie olan ve komutla çalışan bu cihaz her an konuşmalarınızı dinlemeye devam ediyor.
8-Yeni Pile Gerek Yok
Pratiklik olsun diye kullandığımız birçok teknolojik alet batarya konusunda sıkıntı çıkarabiliyor. Hepsine farklı bir pil çeşidi gerektiğinden bazen sorun olabilir. Bunu kolaylaştırmanın bir yolu var. Eğer elinizde küçük pilleriniz varsa bir alimünyum folyo yardımıyla daha büyük pil alanlarına takıp kullanabilirsiniz.
9-Ahşap Bilgisayar Faresi
Bilgisayarların icadından sonra kullanımını kolaylaştırmak için Dr. Douglas Engelbart tarafından bir bilgisayar faresi tasarlandı. Tekerlekli küçük portatif bir alet geliştiren Engelbart ilk tasarımını ahşap olarak yaptı. Zamanla bu ahşap yerini plastiğe bıraktı.
10-İnançlı Bilgasayar
Dünyada birçok sayısız inanç şekli olmasının yanında bu inançların getirdiği bazı kurallar da mevcut. Teknolojinin kullanımını yasaklayan Amish inancı için de bir bilgisayar tasarlandı. Bu bilgisayarda video ve müzik gibi yasak olanlar yerine sadece hesap makinesi ve çizim gibi özellikler mevcut.
11-Ne Kadar Uzun Gülümseyebilirsin
Fotoğraf çekilirken poz vermek ve gülümsemek artık refleks haline geldi. Fakat ilk fotoğraflar için bu pek geçerli değil. İlk fotoğraf makinası ile fotoğraf çekmek o kadar uzun sürüyordu ki genelde insanların gülümsemedikleri hatta hareket ettikleri için bazen korkutucu bile görünebilen fotoğrafları oluyordu.
12-Sadece Hesap Yapan Bilgisayar
İlk bilgisayar icat edildiğinde ne kadar büyük bir adım atılmış olsa da işlevi çok küçüktü. Sadece hesap makinası olarak kullanılan bu bilgisayarlar yaptığı işleme göre çok yer kaplıyordu. Yaklaşık 30 ton ağırlığında olan bu makinalar zamanla günümüz cihazlarına dönüştürüldü.
13-Spam Nedir?
İstenmeyen posta anlamına gelen spam mail kullanıcılarının sıklıkla karşılaştığı bir şeydir. Peki, spam isminin kaynağı nereden geliyor derseniz, bir komedi şovunda Spam isimli bir konserve ürününün neredeyse her yemekte olmasından bahsedilince, istenmeyen ama neredeyse her yerde olan bu postalara da spam adı veriliyor.
14-Kameranızı Tam Anlamıyla Silin
Bazen telefonların kameraları kötü bir görüntüye sahip olabiliyor ve çekilen fotoğraf da istenilen sonucu vermiyor. Bunun için telefon kamerası bir silgi yardımıyla silinirse daha net bir görüntü elde edilebilir.
15-Gözlerinizi Kırpın
Günde ortalama 20 kez kırptığımız gözlerimiz bu şekilde gereken nem oranında kalıyor. Fakat bilgisayar başında daha az kırpıldığı için gözlerin daha hızlı kurumasına sebep oluyor.
16-Bilgisayar Hızlı Ama Biz Yavaşız
Bilgisayara bakarken gözlerimizi daha az kırpıyor olsak da bu okuma hızımızı arttırmıyor. Hatta aksine azaltıyor. Bir kitabı okuma hızımıza göre bilgisayardan okuma hızımız daha düşük.
17-Basketbolcu Twitter
Twitter’ın logosu olan kuşu her kullanıcı bilir. Bu kuşun ismi yani Larry basketbolcu Larry Bird’den gelir. Soyadı kuş anlamına gelen bu basketbolcunun ismini vermek değişik bir kelime oyunu olmuş.
18-Sosyal Medya Yasağı
Neredeyse dünyada herkesin kullandığı Facebook, Çin’de 2009 yılından beri yasak.
19-Çevre Dostu Arabalar
Otomobillerin icadından önce kullanılan at arabaları sebebiyle at dışkıları büyük bir çevre sorunuydu. Otomobillerle birlikte insanlar büyük bir çevre probleminden kurtulduklarını düşünmüşlerdir.
20-Teknolojik Fobi
Teknoloji bağımlılığı artık büyük bir sorun haline gelmeye başlamıştır. Bunun bir diğer yüzü de teknolojiyle ilgili fobilerin olması. Nomofobi denilen bu fobiye sahip insanlar cep telefonsuz kalmaktan korkuyorlar.
21-Her Devrin Kullanıcısı Farklı
Teknoloji çeşitleri her geçen yıl artmakta ve değişmektedir. Buna bağlı olarak kullanıcı sayısı da değişir. Radyoların 50 milyon kullanıcı sayısına ulaşması yaklaşık 38 yıl sürse de bu sayı internette 4 yıldır.
22-Morsla Mail Atma
Teknoloji dünyası birçok alana sirayet etmiş durumda. Yakın zamanda mail adreslerinde kullanılan @ işaret mors alfabesinde de yerini aldı.
23-Aslında Titremiyor
Teknolojinin zararları arasında bulunan bir durum da hayalet titreşim sendromudur. Aslında herhangi bir bildirim gelmediği halde devamlı telefonun titrediği sanılıyor ve kontrol ediliyorsa bu sendroma sahip olma olasılığı vardır.
24-İlk İnternet Bağlantısı
Dünyada ilk internet bağlantısı Amerika’da 1995 yılında sağlanmıştır. Türkiye’ye gelişi ise ODTÜ ile 1992’de olmuştur.
25-Botlar ve İnsanlar
Teknolojide kullanılan botar birçok işlemin yapılmasını sağlar. İnternet trafiğinde bu botlar %51’lik bir alanı kaplamaktadır. Geri kalan kısmı ise insanlar oluşturur.
26-Teknoloji İnsanları Geçti
Teknoloji dünyası birçok cihaz türünü içermektedir. Dünyanın büyük çoğunluğu bilgisayar veya telefon kullanmaktadır. Dünyadaki internete bağlı cihazların sayısı ise toplam dünya nüfusundan fazladır.
27-Hackerlar
Hackerlar internet üzerinden birçok yasadışı işlem gerçekleştirmektedir. Her gün yaklaşık 30 bin web sitesi hacklenmektedir.
28-Vayfi mi Vayfay mı?
Wi-Fi kurucusu Phil Balenger’in söylediklerine göre bu kelime herhangi bir anlama gelmiyormuş. Bir kısaltma da olmayan Wi-Fi sadece akılda kalması ve kafiyeli olması için uydurulmuş.
29-Antivirüs mü Virüs mü?
İlk tasarlanan antivirüs programı aslında yok etmesi gereken virüsler gibi bir çeşit virüstür.
30-Robota
Robot kelimesinin kökeni Çekçe robota kelimesinden gelmektedir. Robota mekanik işçi anlamına gelir.
31-Alet Bilimi
Teknoloji kelimesinin kökeni ise Yunancadan gelmektedir ve alet bilimi anlamına gelir.
32-Engellenemeyen Kişi
Dünyada en yaygın sosyal medya platformlarından biri olan Facebook’un kurucusu olan Mark Zuckerberg, Facebook kullanıcıları tarafından engellenemiyor.
33-Dijital Para
Teknoloji haberleri arasında belki de en çok görmeye başladığımız konu dijital paralardır. Fakat bu durum yeni değil. Daha önce kullandığımız paralar da zaten dijital olarak varlardı. Kullanılan paraların %90’ı dijitaldir.