Türkiye'de 2024 yılında 2 milyon 598 bin 816 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Zonguldak'ta Aralık ayı itibariyle trafiğe kayıtlı araç sayısı 193 bin 108 oldu.
ABD merkezli veri şirketi Inrix'in 2024 Küresel Trafik Puan Kartı’na göre, bir kişi yılda 100 saatini trafikte geçiriyor. Ancak, yaralanmalı ve ölümlü trafik kazaları açısından bakıldığında, Zonguldak Türkiye'nin en güvenli trafiğine sahip ili listesinde, İstanbul’dan sonra ikinci sırada geliyor.
KAÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ?
Türkiye genelinde, 2012-2023 yılları arasında yıllık ortalama 1 milyon 209 bin trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda her yıl:
5 bin 614 kişi hayatını kaybetti,
3 milyon 467 bin kişi yaralandı.
Yaralanma oranları, ülke nüfusunun yüzde 4'üne denk geliyor. Trafik kazalarının yoğunluğu ve etkisi, iller arasında önemli ölçüde farklılık gösteriyor.
ZONGULDAK, TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUYOR!
Zonguldak, nüfusuna ve araç sayısına oranla düşük kaza ve can kaybı oranlarıyla en güvenli ikinci il olarak öne çıkıyor. Zonguldak'taki trafik kazalarında ölümler ve yaralanmalar, nüfus, araç ve özel otomobil sayısına göre Türkiye ortalamasının altında kalıyor.
Buna göre;
En güvenli 10 il: İstanbul, Zonguldak, Ankara, Bursa, Gaziantep, Muş, Trabzon, İzmir, Tekirdağ ve Karaman.
En güvensiz 10 il: Bingöl, Tunceli, Bitlis, Gümüşhane, Şırnak, Hakkari, Burdur, Aksaray, Çankırı ve Siirt.
NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Dr. Umut Aydın'ın yayımlanan makalesine göre, iller arasındaki risk faktörleri şu kriterlerle değerlendiriliyor:
Trafik kazası sayısı,
Can kaybı ve yaralanma oranları,
1 milyon nüfus başına düşen kaza, can kaybı ve yaralanma oranları,
1 milyon araç ve otomobil başına düşen kazalarda can kaybı ve yaralanma oranları.
Bu parametreler ışığında, İstanbul’un trafik güvenliği açısından liderliği, gelişmiş altyapısı, yüksek trafik bilinci ve yoğun denetimlerle ilişkilendiriliyor. Buna karşın, Bingöl gibi illerde, sınırlı altyapı ve düşük denetim oranları trafik kazalarının daha ağır sonuçlar doğurmasına neden oluyor.