TTK’ya alınacak Zonguldak’tan 1500 kişi için kura çekimi tamamlandı. Kura çekiminin ardından TTK’nın belirlediği hastanelerden TTK Beden Gücü Yönergesinin hükümlerine göre yapılacak olan sağlık muayeneleri sonucunda “Yeraltında pano-ayak üretim işçiliği sanatında çalışır” raporu alması gerekecek.

İlk İşe Giriş Sağlık Raporlarının ardından eğitime tabi tutulacak adaylar maden ocağında çalışmaya başlayacak. Beden Gücü testi hastanedeki bir takım sağlık kontrolü ve kardiyo testlerini kapsayacak. Testlerin ardından herhangi bir engeli bulunmayan ve sağlık sorunu bulunmayan bu raporu alabilecek.

ESKİDEN BEDEN GÜCÜ TESTİ NASIL YAPILIRDI?

1890’lı yılların başında ise beden gücü testi köylerde muhtar koordinesinde güreş ve ağırlık taşıma ile yapılırdı. Zonguldak Nostalji Editörü Yüksel Yıldırım “Yeraltında pano-ayak üretim işçiliği sanatında çalışır” raporu döneminden önce eskiden maden işçisinin nasıl seçildiğini kaleme aldı.

Yüksel Yıldırım yazısında mükellefiyet dönemi ve zorunlu madencilik yapıldığı dönemde madencilerin nasıl seçildiğini şu şekilde anlattı:

1867 yılında yayınlanan bir nizamname ile 14 bölgede köylülerinin 15-50 yaş arası erkekleri madencilik yapmaya mecbur tutulurlar. Bu dönemde kömür ocaklarında çalışacak insan yoktur ve işçi sıkıntısına bulunan çözüm budur.

Kimin madene gideceğinden, işçilere yapılacak ödemeden ve maden işinden kaçmak isteyeceklerin cezalandırılmasından köylerin muhtarları sorumlu tutulur. Madene gidenler ayda 12 gün çalışacak, 12 gün de köylerinde kalabileceklerdir. Ayın 3 günü ise işçilerin maden ve köyleri arasında kat edecekleri yol için biçilen zamandır. Madencilikle mükellef olanlar emeklerinin karşılığında askerlik yapmayacak ve gelir elde edeceklerdir.

Köylerde seçimi muhtar yapar. Güçlü olanları ayırt etmek için güreş müsabakaları düzenleyen muhtar, kazananların arasından, ağırlığı yaklaşık 40 kilo olan küfeleri taşıyabilecekleri madenciliğe yazar.

Seçilenler 1890′ların başında madende işe başlarlar...

İncivez'de çok katlı apartmanda yangın ihbarı! Çok sayıda itfaiye aracı gitti! İncivez'de çok katlı apartmanda yangın ihbarı! Çok sayıda itfaiye aracı gitti!

Editör: U. G.