-ÖZEL HABER-
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi maden ocağında yaşanan göçüğün en önemli nedeni kuruma zamanında alınmayan işçiler ve yapılamayan tavan tahkimat ile bakım onarım ve kontrol işleri. Maden işçilerinin uzun zamandır yaptığı uyarıları dikkate almayan siyasetçiler ve bürokratlar olayın ardından taziyede ve geçmiş olsun demek için koştu!
Durum bu yönüyle acı. Ve asıl gerçekleri konuşmak yerine suni açıklamalar ile geçiştirilecek olayın verdiği mesaj alınamaz ise hem Armutçuk’ta hem de diğer işletmelerde benzer kazalar ve daha vahim sonuçlar kaçınılmaz.
İŞÇİLER GÖÇÜK OLAN YERDE Kİ PROBLEMİ BİLİYORDU
Z HABER’in ulaştığı kaynaklardan aldığı bilgilere göre 450 kotunda tavan çökmesi yaşanan yerde sorun belliydi.
Yapılan tahkimatların yeterli olup olmayacağı konusunda farklı görüşler vardı.
Büyük kaya kütlesinin aşağı inmesi durumunda tahkimatın yetersiz kalacağı biliniyordu.
Göçükte hayatını kaybeden Ramazan Yıldırım ile yaralı olarak kurtulan işçiler Coşkun Atalay, Ergün Üstün, Ersin Aydın, Sercan Hasan, Talha Yılmaz burada sorun olduğu için birkaç gündür çalışıyordu. Çalışmanın bitip ilerlemeye devam edilirken kaçınılmaz son oldu.
TEKNİK MÜDÜR YARDIMCISI ORTALARDA YOK
Z HABER’in araştırmalarında ulaştığı bir başka bilgi da zaten sorunlu olan bölgede çalışmayı sürekli takip edecek bir Müessese Teknik Müdür Yardımcısının olmaması.
Benzer yönetimsel boşluk Amasra’da yaşanmış ve Amasra faciasının perde arkasındaki etkenlerden biri olmuştu.
Bir süre önce emekli olan deneyimli isim Cüneyt Yamudi’den sonra buraya yine bir başka deneyimli isim Tuğrul Torlakçı atanacaktı. Ancak genel müdürü de vekil olan TTK’da akıl ve mantık değil siyasetin dediği oldu Torlakçı veya aynı deneyimlere sahip bir isim bulup atanamadı.
SAYIŞTAY RAPORLA UYARMIŞ
Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun pek çok üretim sahasında işçi açıklarının güvenlik sorunu doğurduğu daha önce raporlara yansımıştı. İşte o raporlardan biri de Sayıştay’ın kazadan 2 sene önce hazırladığı denetim raporu.
Kurum içinde işçi azalan ve işçi azlığına bağlı güvenlik sorunu doğan yerlerin sayısı arttıkça başka galerilerden işçiler ana çalışma yerlerine kaydırılıyordu.
Kuruma işçi alımı uzadıkça maden ocaklarının pek çok yerinde tarama ve bakım çalışmalarının aksadığı da yine maden işçileri tarafından sıkça dile getirilen bir durumdu.