SAĞLIK

Tüp Bebek Tedavisine Başlama Rehberi

Abone Ol

Çiftlerin tüp bebek tedavisine karar aşamaları, başlangıç aşamaları kadar zorlayıcı olabiliyor. Çocuk sahibi olabilmek için tek yöntemin tüp bebek olduğuna karar verilen çiftler için sağlam psikoloji, hamilelik haberinin en kısa zamanda alınmasını da sağlayacaktır.

Tüp bebek kararını veren çiftlerin ilk olarak bu tedavi yönteminin tüm detayları ile konuşabilecekleri uzman bir doktora ihtiyaçları vardır. Bebek sahibi olabilmek için daha önceki tedaviler ve güncel tahliller hakkında ayrıntılı bir görüşme yapılması gerekir.

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları

Tüp bebek, talebi ile randevu alarak hastanenin yolunu tutan anne ve baba adaylarını sabırlı bir süreç bekliyor. İlk günde yapılması istenen bazı tahliller için anne adayının âdetinin 2. ya da 3. gününde olması büyük önem taşır. Prolaktin ve TSH gibi birçok hormon testinin ardından, yumurta kalitesini ve sayısını arttıran ilaçların kullanılması gerekir.

Kadındaki yumurtaların, gerekli olgunluğa ulaşması için tüp bebek hormon tedavisi uygulanır. Doktorların öngördüğü büyüklüğe ulaşan foliküller için çatlatma iğnesi uygulanır. Çatlatma iğnesinin ardından yumurtaların toplanması, baba adayından sperm örneği alınması, döllenme ve embriyo transferi aşamaları sonucunda tüp bebek tedavisinin sonuna gelinmiş olunur.

Embriyo transferinde laboratuvar ortamında döllendirilen yumurta ve sperm sonucu elde edilen embriyonun kadın rahmine katater aracılığı ile bırakılması yöntemi kullanılır.

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Tüp bebek işlemi tamamlanan anne adayı için ilk iki haftalık süreç çok önemlidir. Tedavi sonrası hamileliğin oluşup oluşmadığını anlamak için Beta HCG seviyesine bakılır. Genellikle evde gebelik testi ile de sonuçlanan tedavi, kan testi ile de gebelik olup olmadığı netleştirilebilir.

Tüp bebek tedavisindeki başarı oranını en çok etkileyen faktörlerin başında kadının yaşı ve yumurta kalitesi yer alıyor. Baba adayının yaşı ve yine aynı şekilde sperm kalitesi de tedavinin başarısında belirleyicidir.

Yaş aralığı 20 ile 30 olan çiftlerin tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olma şansları daha çokken, 40 yaş ve üzerindeki kişiler için başarı oranı giderek düşmektedir. İlk bir yıl boyunca korunmasız ilişki olmamasına rağmen çocuk sahibi olamayan kişiler yaş faktörüne takılmamak adına geç kalmadan tüp bebek tedavisine yönelebilir.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }