MFA Maske Ortakları Murat Uzun ve Fatih Furtun'un sahibi olduğu FMG Filtre Plastik A.Ş. Fabrika'nın açılışına; Önceki dönem Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Zonguldak 19'uncu Dönem Milletvekili Ali Uzun, Ak Parti Zonguldak Milletvekilleri Saffet Bozkurt, Ahmet Çolakoğlu, Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, ZBEÜ Rektörü İsmail Hakkı Özölçer, ZTSO Başkanı Metin Demir, STK’lar, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış töreninde konuşan Fatih Furtun araştırma geliştirme faaliyetlerini daha da hızlandıracaklarını kritik alanda yaygın kullanımı olan ürünleri ülkemiz ekonomisine kazandıracaklarını vurguladı.

Furtun konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

TÜRKİYE’DE İLK DEFA ZONGULDAK’TA KURULDU!

“Türkiye de ilk olan Hydro Charging Meltblown” fabrikası, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın en önemli solunum koruyucu donanım üreticilerinden olan MFA’nında yer aldığı, FUBA Şirketler Grubuna ait FMG Plastik ve Filtre A.Ş tarafından Zonguldak’ta kurularak ülkemize kazandırıldı.

Meltblown, polimer malzemeyi eriterek, onu bir konveyör bant üzerine mikron boyutunda üfleme/püskürtme tekniği ile üretilen bir tür nonwoven(dokumasız)  kumaş filtrasyon malzemesidir.

 Polimerleri eriterek bir jet akışıyla üfleme ve bu lifleri birleştirip elektrostatik yükleme yapılarak, meltblown dokumasız kumaş filtre malzeme üretilir. Genellikle filtrasyon ve yalıtım uygulamalarında kullanılan bir malzemedir. Koruyucu ekipmanlar, tekstil endüstrisi, petrol ve yağ sızıntıları, otomotiv endüstrisi, yalıtım, tıbbi ve steril kıyafetler, ambalaj ve temizlik endüstrisi, hava ve su filtreleri gibi bir çok kritik alanda yaygın kullanımı mevcuttur.

 “Hydro Charging Meltblown” ise klasik metotla üretilmiş olan meltblown filtreyi, özel işlemlerden geçirilip damıtılmış suyun gücünden ve fiziksel yapısından yararlanılarak çok daha nitelikli hale getiren, yüksek teknoloji filtrasyon ürünüdür. Suyun gücünden yararlanmak için filtreye yüksek basınçlı su jeti işlemi uygulanır. Su jetleri ağa nüfuz ederek liflerin birbirine kenetlenmesini ve geliştirilmiş mukavemet ve dayanıklılığa sahip bir kumaş oluşturmasını, çok daha dayanaklı ve uzun süreli elektrostatik özelliği ile çok daha yüksek filtrasyon kapasitesini sağlar. Buna karşın hava geçirgenlik dirençlerinin çok düşük seviyelere indirilerek benzersiz performans elde edilir.

“Hydro Charging Meltblown” non-woven/dokumasız kumaş metodu ile üretilen en yüksek teknoloji filtre üretim tesisleri daha çok Amerika ve Çin ön planda olmakla Avrupa’da bilinen iki üç tesis mevcuttur.  7/24 esasına göre çalışan tesisin yıllık kapasitesi yaklaşık 1.000 ton/yıldır.

FMF Filtre Plastik A.Ş bünyesinde ayrıca polimerler  kullanılarak plastik enjeksiyon metodu ile plastik parçalar, sıvı silikon enjeksiyon metodu ile de silikon parçalar üretiliyor.  Yine 12 mm den 100 mm ye kadar hepa filtre katlama ile kaset tipi filtreler üretiliyor.

Zonguldak'a 16 yeni hekim geliyor! Zonguldak'a 16 yeni hekim geliyor!

TEKNOLOJİ VE İNOVASYON ATÖLYESİ

FUBA grup bünyesinde yer alan FUZ MAKİNA Anonim Şirketi Ultrasonik horn, Ultrasonik maske makinaları yedek parça ve sarf malzemeleri, makine yedek parça imalatları konusunda uzmanlaşmıştır. Ayrıca tarihi bir proje olan süt sağım robotu projesinde Arge boyutunu başarı ile tamamlamıştır. Şimdi ürün geliştirme aşamasında finale yaklaşılmıştır. Fuz makine bünyesinde temeli atılacak teknoloji ve inovasyon atölyesi, yeni fikirleri geliştirmek, ürünleri tasarlamak, prototipler oluşturmak ve yenilikçi çözümler bulmak için bir ortam sağlayacak. Bu atölye, takım çalışması, prototip oluşturma, test etme ve yenilikçi düşünme becerilerini geliştirmek için  çok çeşitli araçlar ve teknolojilerle donatılacak. Bu sayede, gruba ait şirketler ürünlerini veya hizmetlerini geliştirmek için yeni yollar keşfedebilecekler.”

Editör: U. G.