Zonguldak’ın sanat ve kültür anlamında tanıtılması için çaba gösteren yazar Ufuk Tokmak Zonguldaklı iş insanlarına çağrıda bulunarak resim ve fotoğraf sergilerine destek olmaya davet etti.

Kentin tanıtılması için cüzi rakamlarla destek olunabileceğini belirten Tokmak sosyal medya hesabı üzerinden şu ifadelere yer verdi

ZONGULDAK'LI İŞ İNSANLARINA...

Bir resim sergisinin hazırlanış aşamalarını bilir misiniz? Düşünsenize sanatçı tüm sanat yaşamı boyunca uğraş vermiş emek harcamış ve eserler üretmiş.Tıpkı bir fabrikanın ham maddeyi işleyip ürün olarak kullanıma sunması gibi.Sanatçı meydana getirdiği eserini kendine saklamaz, sunmak ister,beğenilmek eleştirilmek ister ki,sanatçı kendini geliştirebilsin.Bu amaçla sergiler açmak ister.Sergiler açılsın ki sanatçının yaşadığı yörede bir kültürün oluştuğu yaşadığı bölgenin adının duyurulduğu etkinlikler oluşsun.Bu amaçla çeşitli şehirlerden konuklar sanatçılar davet edilir ki yöre halkı bu değerleri tanısın,yöre sanatçıları fikir alışverişinde bulunsun diye.Yazarlar,şairler günler boyu oluşturdukları düşüncelerini duygularını ister nesir olarak, ister dize olarak tüketicisine sunmak ister.Onlar da fikir emekçisidir tıpkı sizin atelyeleriniz de fabrikalarınız da çalışan işçileriniz gibi.

Sizler, Zonguldak'ımızın iş insanları bölgemize tabii ki bir istihdam sağlıyorsunuz ama aynı zamanda şehrimizin adını sanat ve kültür adına duyurmak istemez misiniz? Bir serginin maliyeti oluşturanlara zaman zaman altından kalkamayacakları bir yük haline gelebilir.Bunun maliyeti inanın öyle yüz binlerce lira değil çok cüzi rakamlar.Siz iş insanları adına açılabilecek bir sergi, adınızın şehrin sanat,kültür tarihine ve tanıtımına bir kayıt olarak düşmesini istemez misiniz? Bir yazarın ya da bir şairin kitabının basılmasında bir katkınız olarak adınız geçse sizin için iyi olmaz mı? Üstelik bir kitabın basım maliyeti bir asgari ücret bile değilken.Yazarların elinde onlarca proje yazın dünyasında,hayata sizin katkınız sayesinde geçse içinde bulunduğunuz toplumun sanat ve kültür dünyasının gelişmesinde faydanız olamaz mı?

Sanatın olmadığı bir yöre de, çok renklilik, hoşgörü, saygı ve adalet gibi temel değerlerin gelişmesi mümkün değildir. Bireyin gelişmesi, toplumu da geliştirir. Bireysel gelişimini tamamlayamayan ülkelerin, toplumsal gelişimi yakalayabilmeleri zordur.

Ezcümle Sinop lu Diyojen gibi elimde kandil "insan arıyorum insan." Sanat adına kültür adına.

Ufuk Tokmak 11.06.2024

Haftada kaç kez balık yemeliyiz? Uzm. Diyetisyen Funda Kasapoğlu açıkladı Haftada kaç kez balık yemeliyiz? Uzm. Diyetisyen Funda Kasapoğlu açıkladı

Editör: U. G.