Zonguldak Tarih editörü Hayati Yılmaz, Devrek ilçesine bağlı Yağmurca Köyü’nü Osmanlı döneminde "Gürdişe" olarak değiştirilerek hikayesini yazdı.

Yılmaz’ın yazısı şu şekilde:

“Yağmurca Köyü

Osmanlı Döneminde, 1892 kayıtlarında "Gordeşin" olarak geçen köyün adı, 1928 yılında "Gürdişe" olarak değiştirildi.

Devrek İlçesine bağlı Yağmurca Köyü, Yedigöller yolu üzerindedir.

Dirgene ve Yedigöller’e giden Yağmurca çıkışında  "Gurdişe Tüneli " ile bilinir. Gurdişe Tüneli, köylüler tarafından çekiç, kazma, kürek ile imece usulü ile açıldığı bilinir.

Gordeşin isminin nerden geldiği bilinmese de,  bu kelimeye uygun Anadolu'da en bilinen Gordische düğümüdür. Yabancı dilde “gordischer knoten” olarak bilinen düğümün, Anadolu’daki efsanesi Büyük İskender ile alakalıdır.

Efsaneye göre bir kahin (Midas'ın babası ) , Gordişen düğümünü çözebilen kişinin, Anadolu'nun kontrolünü ele geçireceğini kehanet etmişti. Pek çok zeki ve güçlü adam bu göreve kalkıştı ama hiçbiri başarılı olamadı. Büyük İskender bu düğümü çözebileceğini düşündü ama saatlerce uğraştıktan sonra çözememişti. İskender sinirlenerek düğümü kılıcı ile kesti. Makedon Kralı Anadolu’yu kontrol altına aldı almasına ama; 32 yaşında hayatını kaybetti. İşte erken yaşta ölmesinin sebebinin rivayete göre, sabır etmediği ve düğümü doğal yoldan değil de, kılıcı ile kesmesine bağlanır. 

Alaattin Çakıcı kimin için Zonguldak'ta Alaattin Çakıcı kimin için Zonguldak'ta

Gordişen Düğümü aynı zamanda, farklı tende 4 insan eli ile yapılan “İnsanlık Düğümü ” olarak bilinir. Kim bilir belki bu köyde halatlarla yapılan düğüm olması isim kaynağı olmuştur.  Bu düğüm ağaç kabuklarından yapılan bir düğüm olarak da bilinir.

Veya eskiden yabancıların yerleştiği bir köydü.

Köye daha sonra Yağmurca isminin verilmesi de; jeolojik arazi yapısından kaynaklanıyor. Köyde “Gordeşin Kayalıkları“ olarak bilinen kayaçlar vardır. Bu kayaçların Alp-Himalaya Kuşağının ülkemizden geçen uzantısı olarak adlandırılır.

Geçen sene köye kurulmak istenen 3 HES projesine köylüler karşı çıkmıştı. Projeye Türk Mühendis ve Mimar odalar Birliği Jeoloji Mühendisleri Odası'da, doğanın dengesinin bozulacağı ve diğer HES projelerin yarattığı sel felaketi ve bölgemizde 97 kişinin hayatına mal olduğu vurgulanarak karşı çıkılmıştı.

Köy, Zonguldak il merkezine 77 km, Devrek ilçe merkezine 17 km uzaklıktadır.

1985 yılında köyün nüfusu 879 kişi iken, 2021 yılı itibari ile 391 kişi olarak belirlendi.”

Editör: Şeyma Kaya