Türk hastaneleri Frankfurt'ta tanıtıldı! Türk hastaneleri Frankfurt'ta tanıtıldı!

İcra ve İflas Kanunu'na eklenen geçici 20. maddeyle yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında artık hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesinin taraf menfaati ve kamu yararı gözeterek çözüme kavuşturulmasına ilişkin tebliğ 18 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanmış ve bu doğrultuda uygulama sürecinin 1 Kasım'da yürürlüğe girmesi kararlaştırılmıştı.

Bu kapsamda, haciz kararı kalkmış olup halen yedieminlerde muhafaza edilen mallar kanuni istisnalar hariç öncelikle mülkiyet sahibi borçlu tarafından teslim alınabilecek. Borçlunun malı teslim almaması durumunda ise rehin hakkı sahibine malı alması imkanı tanınacak.

Haber Global’de yer alan habere göre, belirtilen mallar, MKE A.Ş'ye de devredilmemesi durumunda çürümeye bırakılarak ülke ekonomisi ve çevreye vereceği zararların önlenmesi maksadıyla Türkiye Kızılay Derneği'ne bedelsiz olarak devredilecek.

Söz konusu malların elektronik satışına ilişkin süreç yarın başlayacak. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da satış sürecinin 1 Kasım'da başlayacağını açıkladı.

700 bin araç satılabilir durumda

Bugün Türkiye'deki yediemin otoparklarında 2,2 milyon adet hacizli araç bulunuyor. Ancak şartlara uyan ve ihale ile satılacak olan araç sayısı bir milyon civarında.

Bu bir milyon adetlik rakamın 300 bini 20 yaş üzerinde ve yaşlı durumda. 700 bini ise satılabilir durumda olanlar.

Ayrıca bu 700 binlik rakamın 200 bini 5 yaş altında, yani genç araçlar. En düşük ihtimalde 700 bin civarında bir ikinci el aracın piyasaya girmesi bekleniyor.

İkinci el otomobil fiyatlarında yüzde 30 düşüş bekleniyor

Sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre, 700 bin ikinci el otomobilin piyasaya girmesi, ikinci otomobil fiyatlarında yüzde 30 oranında düşüşe neden olacak.

Vergi tahsilatı

Yapılacak düzenleme ile hem hurda araçların değerlendirilmesi hem de kullanılabilir durumdaki araçların satışı sağlanacak.

Devlet icraya verilen araçların üzerinde biriken yüksek miktardaki Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni tahsil edecek. Ayrıca piyasa hareketliliği ekonomiye katkı sağlayacak, oto sanayi sektörü canlanacak.

İhaleler Uyap e-Satış platformu üzerinden

Araçların Uyap e-Satış platformu üzerinden ihale edilmesi bekleniyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve belirtilen teminatı yatırmak, bu ihalelere katılmak için yeterli olacak.

İhaleye katılmak istemeyenler, yatırdıkları teminatı geri alabilecekler. Satın alınması durumunda ise kanunun belirlediği şekilde ödemeler gerçekleştirilerek araç devir alınacak.

Araçlarla ilgili hasar detayları belirtilmiyor

Yedieminlerde bulunan araçların detayları ihalelerde belirtilmiyor. Örneğin aracın değişen/boya bilgileri, varsa mekanik veya elektronik arızaları tespit edilemediğinden bu konudaki bilgiler sunulmuyor.

Sektör temsilcileri bu nedenle ihale ile araç alacak olan vatandaşların satış sonrası mutlak bir ekspertize gitmesi gerektiğini ifade ediyor.

Editör: Melisa Sapaz