Zonguldak

Yeniden meydanlara çıkacağız! "Kit Reformuna karşı mücadele ateşini yaktık"

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı Garp Linyitleri İşletmesi’nde çalışan üyelerine düzenlen toplantıda KİT Reformu adı altında hazırlanan taslağa karşı; “Tüm KİT’lerin geleceği için mücadele ateşini yaktık” dedi.

Abone Ol

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı Garp Linyitleri İşletmesi’nde çalışan üyelerine düzenlen toplantıda KİT Reformu adı altında hazırlanan taslağa karşı; “Biz mücadelemizi sadece TTK için değil, halkın vergileriyle kurulmuş yerli ve milli kuruluşlarımız olan tüm KİT’ler için sürdürüyoruz. Bu KİTlerin içinde TKİ var, Eti Maden var” ifadelerin kullandı.

“TÜM KİT’LERİN GELECEĞİ İÇİN MÜCADELE ATEŞİNİ YAKTIK”

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından KİT Reformu adı altında hazırlanan taslağa karşı mücadele ateşini yaktıklarını belirterek, “Biz mücadelemizi sadece TTK için değil, halkın vergileriyle kurulmuş yerli ve milli kuruluşlarımız olan tüm KİT’ler için sürdürüyoruz. Bu KİTlerin içinde TKİ var, Eti Maden var” dedi. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ın KİT Reformu adı altındaki girişimle ilgili endişeleri kamuoyuyla paylaştığını belirten Yeşil, “TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Sayın Ergün Atalay konuya büyük bir hassasiyetle yaklaştı ve KİT Reformu adıyla yapılan girişime neden karşı olduğumuzu kamuoyuyla paylaştı. Her mücadelemizde yanımızda olan Sayın Genel Başkanımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.

Yeşil şöyle konuştu; “Biliyorsunuz yakın zamanda Türkiye’nin gündemine oturan KİT Reformu adı altındaki girişimlere karşı Genel Maden İşçileri Sendikası olarak mücadele ateşini yaktık. Bizimle beraber enerji ve maden işkolunda örgütlü TES-İŞ Sendikası ile Petrol-İş Sendikası da bizimle beraber mücadele ediyor. Biz 3 sendika olarak enerji maden işkolunda bu mücadelenin ateşini yaktık.

Zonguldak’ta kitlesel bir basın açıklaması yaptık. Toplantı salonumuzda 700 kişiyi ağırladık. Tüm sivil toplum örgütleri Zonguldak Platformu adı altında bir çalışma yaptık ve çok etkili oldu. Biz bu mücadeleyi sadece Türkiye Taşkömürü Kurumu için değil aynı zamanda 19 KİT için başlattık. Türkiye’de bulunan 19 kamu iktisadi teşebbüsünün özelleştirilmesinin ya da kapatılmasının önünü açacak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı bir taslaktır. KİT Reformu adı altında yapılmak istenen, bütün KİT’lerde; TTK’da, Eti Maden’de, TKİ’de ve diğerlerinde yönetim kurullarını 7 üyeye çıkarmak, 4 üyenin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından görevlendirilerek atanması ve yönetim kurulu başkanını seçmek üzere yapılan bir girişimdir.

Biz bu girişime karşı çıktık. Çünkü Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın oluşturduğu tam yetkili bir yönetim kurulunun, piyasa şartlarına göre yönetim anlayışıyla ileriye dönük bütün KİTlerde özelleştirme, kapatma, yabancı şirketlerle ortaklık yapma, küçültme, devretme gibi bağımsız kararlar alma yetkisi olacak.Daha önce TBMM’de alınan bu tür kararları bu yönetim kurulları tek başlarına alabilecekler. Bu durum KİTlerin özelleştirilmesine, kapatılmasına veya devredilmesine sebep olacaktır Biz buna karşı çıktık ve yaptığımız basın açıklamasından sonra bizleri Ankara’ya davet ettiler. Yaptığımız görüşmelerde yetkili bakanlıkların da bu girişimlere sıcak bakmadıklarını gördük. Bu girişim şimdilik ötelendi ama vazgeçmiş değiller.

Biz mücadelemizi sadece TTK için değil, halkın vergileriyle kurulmuş yerli ve milli kuruluşlarımız olan tüm KİT’ler için sürdürüyoruz. Bu KİTlerin içinde TKİ de var, Eti Maden de var. Biz Zonguldak’tan yaktığımız mücadele ateşini büyüterek sürdüreceğimizi, girişimin tekrar gündeme gelmesi halinde yeniden meydanlara çıkacağımızı tüm yetkililere söyledik. Böyle bir tasarının tekrar gündeme gelmesi halinde meydanlara çıkacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz. Çünkü bu girişim; aralarında TTK, Eti Maden, TKİ’nin de bulunduğu tüm KİTleri ve bu KİT’lerin geleceğini ilgilendiren bir tehlikedir. Türkiye olarak özelleştirmelerden çok çektik, bedeller ödedik. Bu nedenle özelleştirme lafını duymak bile istemiyoruz. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak, mücadelemizi sürdürme kararlığındayız” dedi. Yeşil’in konuşması sırasında madenciler, “Güçlü işçi, güçlü sendika” sloganını attılar. Toplantının ardından GMİS Yöneticileri madencilerle sohbet etti, sorularını yanıtladı.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }