Okullar hijyen kriziyle karşı karşıya Okullar hijyen kriziyle karşı karşıya
Zonguldak Tarih sayfası editörü Hayati Yılmaz, Zonguldak’ta sokaklara verilen isimler ile ilgili yazı kaleme aldı. Yılmaz; “Zonguldak Valilik Web sayfasında bile Zonguldak’ın ilk valisinin ismi listede yok.
Belediye yerel tarihçileri bir araya getirip, sokak isimlerini gözden geçirmesi gerekir” dedi.
Yılmaz’ın yazısı şu şekilde:
“AYNI SOKAKTA ÜÇ KAHRAMAN İSMİ PEŞ PEŞE
Zonguldak’ta Ontemmuz Mahallesi ile Birlik Mahallesi arasında peş peşe devam eden bir sokak var. Bu cadde üç isimli bir yol. Ontemmuz Mahallesinden başlayan kısmı “Nene Hatun” ismi ile başlıyor. Yaklaşık 300 metre sonra “Kara Fatma Sokağı” ile birleşiyor.
Bu sokağı biliyorum. Gençliğimde çok defa geçmişimdir. Babam hemen bu sokağın üstünden zamanında bir ev satın almıştı. Bir gün taşınırız diye. Fakat altından ocak geçtikten sonra evde çatlaklar meydana geldi, hiç bir zaman taşınamadan yeri ile birlikte satmıştı.  İstasyona inen yolun üzerindeydi.
Bu sokak 200 metre devam ederek, yerini Ulubatlı Hasan Sokağına bırakıyor. Bu üç sokağın kesintisiz birleşimi yaklaşık 1 km
Bildiğiniz üzere; Nene Hatun (Kırkgöz) 93 Harbi sırasında savaşa katılıp, Rus işgaline karşı Erzurum'daki halk direnişinin simgesi haline gelmiş Türk kadın kahramanıdır.
Kara Fatma ise; I. Dünya Savaşı'ndan sonra ülkede işgallerin başlaması üzerine önceleri yakın aile çevresi, akrabaları, köylüleri ile küçük savunma çeteleri kurdu; daha sonra çetesiyle düzenli orduya katıldı. İstiklal Savaşı'nda üç sene hizmet etti ve 300 kişilik bir müfrezeyi yöneten Türk kahramanıdır.
Ulubatlı Hasan; İstanbul'un fethi sırasında Bizans surlarına ilk sancağı diken Sekbanbaşıdır. Ulubatlı Hasan da tarihin önemli Türk kahramanlarından biri.
Zonguldak’ın birçok mahallesinde sokak isimleri, kahraman isimlerle doludur. Şehit isimleri de verilmiştir.
Mevlana’dan Aşık Veysel’e, Yunus Emre’den Pir Sultan’a, Mimar Sinan’dan, Akşemsettin’e, Celal Bayar’dan, Kazım Karabekir’e kadar bir çok tarihi şahsiyetlerin isimleri sokaklara verilmiş. Hepsi bizim değerlerimiz.
Fakat o kadar anlamsız isimler de var ki; hani sanırsınız kadastro memurları kendi çocuklarının ismini sokağa vermiş, Defne, Canan, Cenk, Dilek vb. Zonguldak’ın tarihi şahsiyetlerin isimleri ise bir elin parmaklarını geçmiyor. Üstelik bunlar genelde yakın zaman politikacıları. Hangi parti belediyeyi yönetiyorsa o partideki insanların bilindik şahsiyetlerinin isimleri verilmiş. Üstelik Zonguldak’a çok da katkı sağlayanlar değil.
Oysa Zonguldak’ı Zonguldak yapan şahsiyetleri unutuyoruz. İleriye taşıyacağımız onlarca isim var.
Bunlar küçük ayrıntı olarak gözükse de; kentin karakterini yansıtması açısından çok önemli.
Mesela İncivez’de, üniversite yakınlarında Bahar Sokak, Kamelya Sokak yerine Refik Fenmen Sokak olsa daha iyi olmaz mı?
Sonuçta Zonguldak’ın ilk üniversitesi diyebileceğimiz Mühendislik okulun ilk müdürü. Türkiye’nin ilk santrallerinden ÇATES’in fikir babası.
Tarih bilmez ise memur nerden bilecek Cevat Rıfat Bey’in Zonguldak için kellesini ortaya koyduğunu! Zonguldak Valilik Web sayfasında bile Zonguldak’ın ilk valisinin ismi listede yok.
Belediye yerel tarihçileri bir araya getirip, sokak isimlerini gözden geçirmesi gerekir.”
Editör: Şeyma Kaya