Zonguldak BEUN Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Yücel Üstündağ, kalın bağırsak kanseri konusunda uyardı. 

Üstündağ, Hakimiyet Gazetesi’ndeki köşe yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Tüm kalın bağırsak kanserlerinin ancak %5’i herediter (genetik sendromlar zemininde), çoğu yani %84’ü ise bir polip zemininden başlamaktadır.

Polip; bağırsak iç yüzeyini örten tabakadan gelişen bağırsak içine yani lümene doğru büyüyen kabartı ve şişliklere denir. Polipler bağırsak içini örten tabakada ortaya çıkar ve giderek boyutları artabilir.

Sağlıklı insanların %15-20 sinde polipler oluşmaktadır. 50 yaş üzerine çıkıldıkça polip görülme sıklığı daha da artmaktadır.

Zaman içinde, polibi oluşturan hücrelerin dönüşümü sonucu kanser ortaya çıkabilmektedir. Önce polip içinde sınırlı kalan kanser hücreleri zaman içinde çoğalarak, tümör kitlesini oluşturur ve bu kitle kalın bağırsak duvarına yayılır. Kontrolsüz büyümeye devam eden kanser hücreleri belli bir dönem sonra bağırsak lümenini tıkayabilir, çevre ve uzak organlara yayılabilir. Polipler, bu şekilde kanser gelişimine öncülük eden oluşumlardır.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sözleşmeli Sağlık Personeli Alım İlanı  | Akademiden Haberler

Çoğu kalın bağırsak polipi belirti vermemekle beraber bazen nadiren karın ağrısı, sümüksü akıntı, kabızlık, ishal ve kanama ile sonuçlanmaktadır. Polipler zamanında kolonoskopi ile çıkartılabilirse ilerde kanser oluşum riskini ortadan kaldırabilmekteyiz.

Bu genel bilgilendirmeden sonra, burada kanser riski yüksek bir kalın barsak polibinin kolonoskopik tedavisini yaptığımız bir olguyu sizlerle paylaşmak isterim. 62 yaş kadın hasta gayta gizli kan pozitifliği olduğu için kolonoskopi ile girip bakıyoruz. Makata 10 cm uzaklıkta geniş tabanlı polip (Kudo tip 4) yapısını görüyoruz (Video 1). Polip patolojisi villöz adenom geliyor. Yani kanser riski yüksek bir polip söz konusu. Normal yöntemlerle çıkarmak –standart polipektomi- söz konusu olmadığı için, bu tümörü kazıyarak çıkartıyoruz (Video 2). İşlem sırasında ve sonrasında sorunu olmayan bu hastayı, ciddi bir cerrahi işlemden kurtarıyoruz. Akabinde hastamızı sorunsuz taburcu ediyoruz. Bu şekilde bu hastayı ilerde yaşayacağı kalın barsak kanseri riskini ortadan kaldırıyoruz. Mide barsak sağlığınıza da dikkat etmeniz dileğiyle, sağlıcakla kalın.”

Sağlıkta yeni düzenleme! O raporlar ücretli oldu! Sağlıkta yeni düzenleme! O raporlar ücretli oldu!

Editör: Şeyma Kaya