Zonguldak Nostalji sayfası editörü Yüksel Yıldırım, maden ocaklarında güvenlik için kanaryaların kullanıldığını yazdı. Yıldırım; “Kanaryalar karbon monoksit ve diğer zararlı gazlara karşı çok hassastırlar ve genellikle kömür madenlerinin derinliklerinde çalışmak için bir uyarı sistemi olarak kullanılırlardı” dedi.

Yıldırım’ın yazısı şu şekilde:

“BU DA KANARYA YAŞAM ODASI!

Kaçış odası olarak da bilinen yaşam odaları maden ocakları için alınması gereken en önemli tedbirlerden biridir. İşçilerin maden çalışmaları sırasında yaşanabilecek aksaklıklardan korunma ve güvenlik sağlama amacıyla tasarlanan odalarda, kurtarma ekipleri ulaşana kadar hayati ihtiyaçları karşılayarak koruma sağlarlar. Bugün hala kullanımı yaygın değildir.

Özgür Özel'den Zonguldak'a selam! Özgür Özel'den Zonguldak'a selam!

Kanaryaların madenlerde kullanımı, tarihsel olarak maden işçilerinin güvenliği için önemli bir rol oynamıştır. Özellikle kömür madenciliği gibi yeraltı madenlerinde, havada tehlikeli gazlar birikme eğilimindedir. Bu gazlar arasında metan, karbon monoksit ve hidrojen sülfür gibi zehirli ve patlayıcı maddeler bulunur.

Eskiden, madenlerde gaz detektörleri ve diğer modern güvenlik ekipmanları bulunmuyordu. Bu yüzden, maden işçilerinin güvenliği için basit ancak etkili bir yöntem kullanılıyordu: Kanaryalar…

Küçük ve hassas olan kanaryalar, insanlardan daha hızlı bir şekilde bu zehirli gazlara maruz kalarak tepki verirlerdi. Maden işçileri,kkanaryaların davranışlarını gözlemleyerek ortamda tehlikeli bir gaz birikimi olup olmadığını anlayabilirlerdi.

Eğer kanarya bir anda yığılırsa veya davranışları değişirse, bu madende zehirli gaz birikimi olduğunu işçilere haber verirdi. Bu sayede işçiler zamanında güvenli bir şekilde madenden çıkabilir ve tehlikeli bir durumdan kurtulabilirdi.

Madenlerde işçilerin hayatını kurtaran kanaryalarında ölmemesi ve zehirli gazlara maruz kaldıktan sonra kurtarmak için hayat odası kullanılırdı; kanaryalar karbon monoksit ve diğer zararlı gazlara karşı çok hassastırlar ve genellikle kömür madenlerinin derinliklerinde çalışmak için bir uyarı sistemi olarak kullanılırlardı. Madenciler, küçük bir oksijen tüpü ve kanaryanın gagası ve yüzü için tasarlanmış bir maske içeren küçük taşınabilir resüsitasyon kitleri taşırlardı. Kanarya sıkıntı belirtileri gösterirse veya yere yığılırsa, iyileşmesine yardımcı olmak için hızlı bir şekilde bu hayat odacığında oksijen verilip kurtarılabiliyordu…”

Editör: Şeyma Kaya