Deniz Yavuzyılmaz'dan son dakika Çetin Bozkurt açıklaması Deniz Yavuzyılmaz'dan son dakika Çetin Bozkurt açıklaması

Her yıl düzenli olarak verilen ZOKEV ödülleri, bu yıl eğitim alanında eğitimci Tolunay Demirci’ye, kültür alanında araştırmacı Yüksel Yıldırım’a,  bilim dalında Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu’na verildi.   Sunuculuğunu Eylem Kabarık’ın yaptığı ödül töreninin açılışı konulmasını ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı eğitimci yazar Üzeyir Karahasanoğlu yaptı.    Karahasanoğlu yaptığı konuşmada:

KARAHASANOĞLU: ZOKEV 1995 YILINDA BİR AVUÇ AYDININ ÖZVERİLİ ÇALIŞMALARIYLA KURULDU

 “ ZOKEV, 1995 yılında nabzı bilimden ve demokrasiden yana atan bir avuç aydının özverili çabalarıyla oluştu. Önceliğimiz hep kültür, bilim ve eğitim oldu.  Geride bıraktığımız 30 yılda sizlerin de desteğiyle bu alanlarda birçok etkinliğe imza attık. Ortaya koyduğumuz çalışmalarla Zonguldak’ımızın aydınlık yüzünü temsil etmeye çalıştık. Bu çalışmaların yanında sıklıkla kentsel sorunlara da eğilerek Zonguldak’ın kültürel kimliğini ve dokusunu yeşertmek, yaşatmak var etmek üzere çabaladık. Elbette hala yürünecek yolumuz, aşılacak engellerimiz var. Bu çalışmalarımıza ek olarak son sekiz yıldır aralıksız biçimde büyük bir mutluluk ve onurla ödül törenleri düzenledik. Kuruluş senedimizin 3.maddesi doğrultusunda eğitim, kültür ve bilim alanında faaliyet gösteren kişi ve kurumların çalışma, eser ve hizmetleri değerlendirerek bu alandaki çalışmaları özendirmek, desteklemek amacıyla bu ödülleri veriyoruz. Zonguldak’ın eğitimde, kültürde ve bilimde yüzünü ağartanları alkışlamaktan kıvançlıyız. ZOKEV olarak sekiz yıldır bu ödüllerin sürdürücüsüyüz. 2012 den beri kentimizin önemli kültür ve sanat kurumu olan Sergi Odası, İbn-i Sina Ödüllerini pek çok değerli isimlere vermişti.  O günden beri ödülleri kategorilere ayırarak biz de vermeye başladık. Pek çok eğitim kültür ve bilim insanını ağırladık. Vakfımızca bu ödülleri vermeye kararlaştırdığımızda bu alanda ortaya konulan başarı hikâyelerini kamuoyunda daha fazla görünür kılmayı ve özendirici olayı amaçlamıştık. Hem amacımıza ulaştığımızı görmekten, hem de bu vesileyle ZOKEV dostlarımızı bir araya getirmekten mutluyuz. Bugün burada 2024 ödüllerimizi siz değerli konuklarımızın huzurunda sunmak üzere toplandık.  Şimdi ödüllerimizi sunarken ödül gerekçelerimizle birlikte bir dizi başarı biyografisini ve nitelikli çalışmayı da anlatmış olacağız. Kendilerine vakfımız adına bir kez daha teşekkür ediyoruz. 2024 ZOKEV Ödüllerini hak eden saygın isimleri sizlerin huzurunda şahsım, vakfım ve yaşamaktan haz duyduğumuz kadim kentim adına içtenlikle kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Bu akşam törenimize gelerek bizleri onurlandıran siz değerli konuklarımıza da teşekkür ediyor, ZOKEV adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” Diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 ŞAHİN: BEÜ’NİN KENTE DÖNÜK AKADEMİSYEN YÜZÜ

Daha sonra ödül sahiplerinin kısa özgeçmişleri okunup ödül gerekçeleri açıklanarak ödül törenine geçildi. Bilim ödülünü alan Prof Dr. Şenol Hakan Kutoğlu’nun ödülünü Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Birhan Şahin verdi. Birhan Şahin,  önceki yıllarda Zonguldak Kent Konseyi Başkanlığı görevinde bulunmuş,  BEÜ ‘nin kente dönük yüzlü akademisyenlerinden bilim insanı Kutoğlu’na bilim ödülünü vermekten onur duyduğunu söyledi.

KUTOĞLU: ZOKEV İLE BİRLİKTE ÇATALAĞZI LAVARINI KORUMA ALTINA ALDIRDIK

 Prof. Dr. Hakan Kutoğlu konuşmasına ZOKEV’e teşekkür ederek başladı.  Kutoğlu konuşmasında:       “ yaşamımız boyunca kendimize hedefler koyup onun peşinden yürümeye çalışırız.  Bu yürüyüş esnasında bazen yaptığımız işlerin sonucunda eleştirilip, tehditler aldığımızda yorgun düşer,   umutsuzluğa kapılırız. Bazen;  ‘ bu kadar riske girmeye değirmiydi!’ Diye düşünmeden edemiyoruz. Yaptığımız işlerin toplum olarak görünür olmadığını düşünüp umutsuzluğa kapıldığımız günler oluyor.  Hizmet enerjimiz azalıyor.  Ama bir zaman sonra yapılan çalışmaların toplumda görünür olduğunu görünce motivasyonumuz artıp mutlu oluyoruz.  ZOKEV Bilim Ödülünü aldığım için kendimi mutlu hissediyorum.  Kent Konsey Başkanı iken ZOKEV ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda Çatalağzı Lauvarını koruma altına aldırdık. ZOKEV’in ödül gerekçesini okuyunca benim yaşamım boyunca mücadele ettiğim mühendislik etiği ve ahlaki davranışlarımı yazının içinde gördüm.  Çalışmalarımın toplumda böyle karşılık bulmasına sevindim.  Eğitim ödülünü alan Tolunay hocamla eğitim konusunda zaman zaman bir araya geliriz.  Mühendislik fakültesi dekanıyken öğrencilerimin elinden tutmuş, onun çalışmaları sayesinde öğrencilerim ödüller almıştı.   Kültür ödülünü alan Yüksel Yıldırım da endüstriyel miras sevdası bir arkadaşımız. Bu konuda çok çaba sarf ediyor.  Yaptığım bilimsel sunumlarımda onun paylaştığı fotoğraflarını kullandım.  İki değerli insanla birlikte burada olmaktan çok mutluyum.  Mühendislik etiği gereği öncelikli olarak yaptığımız işlerde toplumun güvenliğini göz önünde bulundurmak zorundayız.  Mühendislerden topluma, çevreye, zarar verecek bir iş talep edildiği takdirde bu talep kesinlikle reddedilerek ilgili merciler bilgilendirilir.   Oralardan sonuç alınamazsa meslek odaları bilgilendirilir. Onlardan da sonuç alınamazsa kamuoyu bilgilendirilir.  Ben bu çerçevede mesleğimi sürdürürken emin olun sizlerin güveninizi boşa çıkaracak hiçbir projeye imza atmadım ve bundan sonra da atmayacağım. Son olarak rahmetli annem ve babamı burada anmak istiyorum. Onlar olmasaydı ben amatör kümeden emekli olmuş bir futbolcuydum. Onların zorlamasıyla, ablalarımın desteğiyle okudum.  Çalışmalarımda her zaman yanında olan ailemin fedakâr annesi eşime de buradan teşekkür ediyorum. Ben akademik kariyer yaparken o her zaman benim ve çocuklarımın yanında oldu.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

DEMİRCİ: YAPILAN GÜZEL ÇALIŞMALARIMIZIN TAKDİR EDİLDİĞİNİ BİLMİYORDUM

  Eğitimci Tolunay Demirci eğitim ödülünü ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Üzeyir Karahasanoğlu’nun elinden aldı.  Demirci yaptığı kısa konuşmasında: “Uzun süredir öğrencilerimle birlikte eğitim çalışmaları yapıyordum. Bazen üniversiteye uğradığımda yolumun Hakan hocamla kesiştiği oluyordu.  Zonguldak’ta bu tür çalışmalarımızın takipçileri olduğunu ve yapılan özverili çalışmalarımızın takdir edildiğini bilmiyordum. Çalışmalarımdan dolayı bana ödül vereceklerini duyunca hem şaşırdım hem çok mutlu oldum.  Yapılan güzel şeylerin birilerince görünür olup takdir edilmesi güzel bir duygu.  Hepinize teşekkür ediyorum,” diyerek konuşmasını bitirdi.

COŞGUN: KENTLİLİK BİLİNCİ OLUŞMASINDA YILDIRIM’IN ÇALIŞMALARI ETKİLİ OLUYOR

 Yüksel Yıldırım’a kültür ödülünü Zonguldak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Kürşat Coşgun verdi. Coşgun ödülü verirken yaptığı konuşmasında: “ Benim bu kenti sevmemin, kentli olma duygumun pekişmesine neden olan araştırmacı arkadaşlarım gibi Yüksel Yıldırım’ın da bu konuda çok emeği var. Bu kenti tanıdıkça, bildikçe, öğrendikçe daha çok sever olduk. Kentlilik bilincinin gelişmesinde Yıldırım’ın çalışmalarının önemi ve çabası var.  Kentin tarihi, dokusu, geçmişi ve tanıtılmasında çok emeği var.  Umarım bu ödülle biraz olsun çalışmasının karşılığının bulmuştur, diye düşünüyorum,” diyerek ödülünü Yüksel Yıldırım’a verdi.

YILDIRIM: YILLARCA BİRİKTİRDİĞİM BELGE VE FOTOĞRAFLARI PAYLAŞIYORUM

 Yüksel Yıldırım Yaptığı Konuşmasında:  “Yirmi metrekarelik bir alanda otuz senem geçti. Bu dar alanda bugüne nasıl geldiğimi bende bilmiyorum.  Böyle bir ödüllendirme beklemiyordum.  Güzel şeyler yapmışım ki bu ödülü bana layık görmüşler. Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı? Diye sorulur bazen.  Bence çok merak eden bilir. Gerekten her şeyi çok merak edip araştırdım. Özellikle sosyal medyada kendimi iyi geliştirip arşivler ve belgeler oluşturdum.  Oluşturduğum belgeleri yıllarca sakladım ve şimdi herkesle paylaşıyorum. ZOKEV ödülünü aldığım için kendimi mutlu hissediyorum.  Kent tarihini oluşturan geçmişin ayak izlerini takip edip kentte yaşamış insanların anı ve fotoğrafları ile buluşuyorum.  Takipçilerimin güvenlerini kazanmış olmalıyım ki,  kent kültürünün nüvesini oluşturan geçmişe ait anı ve fotoğraflar sayfamda paylaşılarak çoğaldı. “ diyerek sözlerini bitirdi.   Ödül töreni toplu fotoğraflar çekilerek sonlandı.

Editör: U. G.