Zonguldak Tarih sayfası editörü Hayati Yılmaz, Zonguldak’ın tescilli ürünlerini kaleme aldı. Yılmaz, Zonguldak’ta 8 ürünün tescillendiğini belirterek ürünlerin listesini paylaştı.
Yılmaz’ın yazısı şu şekilde:
“ZONGULDAK’IN TESCİLLİ ÜRÜNLERİ
Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılan ürünlerde; ürünün kaynağını, ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren kalite işareti aranıyor.
Böylelikle; Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanıyor.
Türk Patent kurumunda, illere göre tescilli ürünlerin listesinde Zonguldak’ta 8 ürün gösteriliyor. Daha önce Zonguldak’a bağlı ve ortak gelenek kültüre sahip olan Bartın 12, Karabük ise 8 ürünü tescil ettirmiş durumda.
Karabük’ün tescil ettirdiği ürünler:
Eflani Hindi Bandırması, Eflani Çember Bezi, Safranbolu kıtırı, Safranbolu Lokumu, Safranbolu Maniye Domatesi, Safranbolu Safranı, Safranbolu Çavuş Üzümü, Yenice ıhlamur Balı
Bartın için tescil edilen ürünler:
Bartın Ağda Tatlısı, Bartın Beyaz Baklavası, Bartın Gözlemesi, Bartın Kabak Burma Tatlısı / Bartın Kabak Burması,Bartın Pirinçli Mantısı,Bartın Tatlı Böreği, Bartın Yumurtalı Isput Yemeği, Bartın Çöven Ekmeği, Bartın İncir Dondurma Tatlısı / Bartın İncir Dondurması, Bartın İşi Tel Sarma, Bartın İşi Telkırma, Kurucaşile Taş Sacı
Zonguldak için tescil edilen ürünlerin bilgileri ise şöyle;
1) Devrek Bastonu
Tescil Tarihi :2005
Başvuru yapan: Devrek Bastonculuğunu Yaşatma ve Geliştirme Derneği
2) Devrek Beyaz Baklavası
Tescil Tarihi : 2020
Başvuru yapan : Devrek Gökçebey Kültür ve Yardımlaşma Derneği
3) Devrek Kireni
Tescil Tarihi : ; 2019
Başvuru yapan : Devrek Ticaret ve Sanayi Odası
4) Devrek Cevizli Kömeci
Tescil Tarihi : 2020
Başvuru yapan : Devrek Gökçebey Kültür ve Yardımlaşma Derneği
5) Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği
Tescil Tarihi : 2021
Başvuru yapan : Kdz.Ereğli Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği
6) Zonguldak Malay Yemeği
Tescil Tarihi : 2023
Başvuru yapan : Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası
7) Zonguldak Zılbıt Yemeği
Tescil Tarihi : 2023
Başvuru yapan : Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası
8 ) Çaycuma Manda Yoğurdu
Tescil Tarihi : 2018
Başvuru yapan : Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası
Türkiye genelinde en çok başvuru yapan belediyeler olmuş. Fakat Zonguldak’ta belediyelerin böyle başvuruları yok.
İkinci sırada Ticaret/ Sanayi odaları, üçüncü valilikler, dördüncü sırada ise kaymakamlıklar başvuruda bulunmuş. Diğer başvuru yapanlar ise; dernekler, odalar, kalkınma ajansı, üniversite, kooperatifler, ve tüzel kişilikler olmuş.
Zonguldak’ta ise tescil edilmesi gereken o kadar ürün olmasına rağmen ve bir çok sivil toplum kuruşu olmasına rağmen , bunların hiç birinde, ne yazık ki böyle bir caba görünmüyor.”