GÜNDEM

Zonguldaklılar köpeklerin uyutulması için ne düşünüyor?

Son dönemde sık sık gündeme gelen saldırılar nedeni ile sokak hayvanlarının toplanarak “uyutma” adı altında öldürülmesini de içeren yasa tasarısı öncesi İletişim Başkanlığı bir araştırma yaptı. Araştırmada Zonguldaklılar ne dedi?

Abone Ol

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, ülke gündeminde sık sık yer bulan sokak köpekleri konusunda 5 sorudan oluşan bir kamuoyu araştırması yaptı. Araştırma neticesinde mahallelerde yüzde 88,4 oranında sokak köpeği olduğu ve katılımcıların yüzde 83,6'sının sokak köpeklerini bir sorun olarak gördüğü tespit edildi.

18 Ekim-8 Kasım 2023 tarihlerinde yapılan araştırmaya en fazla katılım İstanbul, Ankara ve Antalya'dan oldu. Araştırmaya katılan gönüllülere kapalı uçlu sorular yöneltildi. Katılımcılara ilk olarak "Yaşadığınız mahallede sahipsiz sokak köpekleri mevcut mu?" sorusu yöneltildi. Bu soruya katılımcıların yüzde 88,4'ü "evet", yüzde 11,4'ü "hayır" yanıtını verdi.

SORUN NASIL ÇÖZÜLÜR? ÖNERİDE BULUNDULAR!

"Sahipsiz sokak köpekleri konusunu Türkiye için sorun olarak görüyor musunuz?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 83,6'sı "evet", yüzde 16,4'ü "hayır" cevabını verdi.

Öte yandan sokak köpeklerinin uyutulmasına yönelik vatandaşların yüzde 80,4'ü "barınaklara yerleştirilmeli, sahiplenilmeyen ve hasta olanlar uyutulmalı", yüzde 18,4'ü "kısırlaştırılarak mevcut yaşam alanına bırakılmalı", yüzde 1,2'si "bu haliyle mevcut yaşam alanlarında bırakılmalı" yanıtını verdi.

Zonguldak’ın da bazı bölgelerinde zaman zaman gündeme gelen sokak hayvanları konusunda vatandaşların çoğunluğunun barınaklara yerleştirilme ve kısırlaştırmadan yana cevap verdiği öğrenildi.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }