Devrek, Alaplı ve Akçakoca’da bölge halkının maden şirketlerinin altın arama faaliyetlerine karşı çıkarak doğal kaynaklarını koruma ve gelecek nesillere aktarma mücadelesi devam ediyor.
Zonguldak Ereğli’de çevreci kimliğiyle bilinen Aktivist Çetin Yılmaz, sosyal medya hesabından şu ifadelere yer verdi:
“Akçakoca, Devrek ve Alaplı'da Köylüler Madencilik Şirketi ile yüzleşiyor. Akçakoca, Devrek ve Alaplı'da yaşayan köylüler, doğal kaynaklarını koruma ve gelecek nesillere aktarma konusunda önemli bir duruş sergilemeye devam ediyor. Akçakoca'daki köyler ve muhtarlar, Ova Bahçe Maden Şirketi'nin bölgedeki faaliyetlerine karşı çıkarak önemli bir direniş örneği sergilemişlerdir. Köylüler, fındık bahçelerinin, içme sularının ve ormanlarının talan edilmesine izin vermeyeceklerini belirterek şirketi geri çevirmişlerdir.
Alaplı'da Muhtarın Uyarıları ve Kararlılığı
Alaplı'ya bağlı Fındıklı Köyü muhtarı, şirketin yetkilileri telefonla arayarak bölgeye gelerek numune almak istediklerini söylemişler. Muhtar, gelmemelerini, ormanın tehlikeli olduğunu, ormanda çalışan insanlar, avcılar, ayılar ve domuzlar nedeniyle güvenliklerinin tehlikede olduğunu bildirmiştir. Ayrıca muhtar, kendisi ve köylülerinin madenciliğe karşı olduklarını ve siyanürlü madencilik istemediklerini de vurgulamıştır.
Devrek'te Muhtarın Hızlı Müdahalesi
Devrek'e bağlı Ahmedoğlu Köyü'nde Mavera şirketi köye gelerek numune alacaklarını bildirmiş, muhtar ve köylüler, şirketin niyetini öğrenir öğrenmez jandarmaya haber vererek duruma hızlı bir şekilde müdahale etmişlerdir. Maden numuneleri alınacak olan bölgenin sit alanı olduğunu kültür varlıkları kurumundan izin olmadan bir çalışma olmayacağını jandarmaya bildirmişlerdi. Jandarma ve köylülerin maden şirketin ormanda armış kendilerini bulamamışlardır.
Şirketlerin Ortak Niyeti ve Şüpheler
Maden şirketlerinin adları, unvanları ayrı olsa da tek bir merkezden yönetilen büyük şirketlerin taşeronu olduğu açığa çıkmıştır. Üç bölgeye aynı gün değişik saatlerde aynı ekiplerin numune girişiminde bulunmasının başka bir açıklaması yoktur. Maden arayan şüpheli büyük şirket, muhtemel olarak yabancı bir şirket veya "beşli çete" olarak bilinen yapıların kontrolünde olabilir. Ruhsatta adı geçen şirketler taşeron olabilir. Ova Bahçe ve Mavera Maden şirketi adına aynı ekiplerin çalışması, bu şüpheleri güçlendirmektedir.”