Zonguldak tarih sayfası editörü Hayati Yılmaz, "Zonguldak’ta tarım ne zaman yapılmaya başladı" adlı yazı kaleme aldı. Yılmaz; "Tarımın Zonguldak'ta yapılmaya başladığı yıllarda henüz yerleşik hayatına dair bir bulgu bulunamadıysa da ilk insan bulguların 7 bin yıl öncesine ait" dedi.
Yılmaz’ın o yazısı:
“Zonguldak’ta tarım ne zaman yapılmaya başladı?
Dünya 4,5 milyar yaşında olduğu tahmin ediliyor. Dünya'da ilk insan varlığı 200 milyon yıl önce başladığı , MÖ 10 bin yılına kadar insan toplulukları avcı ve toplayıcı olarak yaşadığı düşünülüyor.
İlk insanların avcı ve toplayıcı olmaları , onları Dünya'nın dört bir tarafa yayılmasına da neden olmuş. Avcılık ve toplayıcılık ile beslenebilmesi için insanların her 100 kişilik topluluk için 100 km çapında bir alan gereksinimi olduğu vurgulanıyor. Bu neden ile bölgesel geçişlerin gerçekleştiği ve yayılım başladığı biliniyor. Avcılık ve toplayıcılık yapan insanların tarıma geçip yerleşik düzende yaşamaları ilk insanın ortaya çıkmasından ancak 190 bin yıl sonra gerçekleşiyor.
Dünya'da ilk tarımın bugün Nil Irmağı ile Fırat Nehri arasında gerçekleştiği bazı bulgularla kanıtlanıyor. MÖ. 9 bin yıllarında gerçekleştiği tahmin edilen bu tarih , son buzul cağının da bitmesinden sonra başladığı görülüyor ! Buzul Çağı’nda Ekvator'a yakın bölgeler , bugünkü kadar sıcak bölge olmaması ; bugün en verimli toprakları olan Ukrayna'nın Karadeniz kıyılarında dahi soğuk bölge olduğundan, toprağın elverişsiz olması söz konusu olduğu vurgulanıyor. Bu nedenle ilk tarımın başlaması “Levant Bölgesi “ olarak bilinen Filistin, Suriye ve Türkiye'nin güneydoğusunda yapılmaya başlandığı, araştırmalar ışığında yazılıyor. İlk tarım aynı zamanda Taş Devri sonrasında başlayan Cilalı Taş Devri tarihine denk geliyor. O sırada Anadolu'da ilk medeniyet olan Hattiler mevcut.
Tarımın başlaması ile insanların yerleşik düzene geçtiği ve devletlerinde ortaya çıkmasına neden oluyor.
Tarımın ilk yapılmaya başlamasından yaklaşık 3 bin yıl kadar, uzun bir zaman geçtikten sonra ; MÖ. 6500 yıllarında Batı Karadeniz'de yapılmaya başladığı haritada gösteriliyor. Yaklaşık 800 Km'lik mesafede, bu kadar uzun yıllar geçmesine ramen tarımın Karadeniz’e ulaşmaması da oldukça ilginç. Lakin bu tarihten sonra hızlı bir şekilde Dünyaya yayılıyor. Tarımın Zonguldak'ta yapılmaya başlamasından 500 sene sonra Balkanlara, 2 bin yıl sonra da ancak İngiltere’ye ulaşıyor.
Tarımın Zonguldak'ta yapılmaya başladığı yıllarda henüz yerleşik hayatına dair bir bulgu bulunamadıysa da ilk insan bulguların 7 bin yıl öncesine ait.
2017 yılında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Müze Müdürlüğü ve Kdz. Ereğli Belediyesi ile ortaklaşa yaptığı mağara araştırmalarında, bütün bu bilgileri de doğruluyor. Zonguldak’a 36 km güneyinde ve Ereğli’nin 36 km doğusunda yer alan Alacabük Köyündeki mağara araştırmalarında, bu zamana kadar bilinmeyen İnönü Mağarası etrafında 6 mağara daha keşfedilmiş ve bu mağaralarda demir çağına denk gelen insan varlığına rastlanmıştır. Yapılan çalışmalarda Kalkolitik Çağı’na ait olduğu anlaşılan bu bulgular bize, Zonguldak’ın ilk insanlarının yaşadığı çağ olan Bakır Taş Çağı’na; yani , MÖ 5000-3000 yıllarına kadar götürmüştür.
Tarım ile birlikte insanlık evcil hayvan beslemeye de başlamış, antik dönemde Zonguldak'ta yaşayan insanların özelikle küçükbaş hayvan yetiştirdiği de buluntularla anlaşılmıştır.
İlk yerleşimlerin nehir kıyılarında olduğu ve tarım için uygun alanların açıldığı anlaşılıyor. Daha sonra kaleler ve kalelere bağlı limanlar oluşturulmuş.
Zonguldak’ta bulunan en eski tohum ise siyez buğdayıdır.”
Editör: Şeyma Kaya