Zonguldak Valisi Osman Hacıbetaşoğlu'nun geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarına göre, kent merkezine iki yeni üst geçit yapımına başlanacak. TMMOB Mimarlar Odası eski İl Temsilcisi ve eski Belediye Meclis Üyesi Turhan Demirtaş, bu konuda önemli tespitlerde bulunarak, üst geçitlerin yayaların rahatlıkla kullanabileceği şekilde tasarlanması gerektiğini vurguladı.

Demirtaş, mevcut üst geçitlerin genellikle prefabrik betondan yapıldığını ve dik merdivenlerle ulaşımın zor olduğunu belirterek, yeni üst geçitlerin engellilerin de rahatlıkla kullanabileceği şekilde asansör ve yürüyen merdivenlerle donatılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, üst geçitlerin kent merkezinde yer alacağı için estetik ve kentin endüstri kimliğini yansıtan bir görünüme sahip olması gerektiğini belirtti.

Düzensiz göçmenlere kapılarını açtı! Düzensiz göçmenlere kapılarını açtı!

Konuyla ilgili detaylı açıklamalarda bulunan Demirtaş şu ifadelere yer verdi;

"Sayın Valimizin; Karayolları tarafından kent merkezinde iki üst geçit yapılacağı, çalışmalara başlandığı mealindeki açıklamalarını yerel medyamızda okudum.

Ülkemizde başka bir örneği olmayan, kentin simgesi, endüstri mirası köprümüzü yıkanların; ileriyi düşünmemeleri, planlamamaları, önceden yapılması gerekenleri yapmamaları, alınması gereken önlemleri almamaları nedeniyle kent merkezinde yarattıkları olumsuzlukları ve tehlikeleri görüp yaşadıkça, sayın Valimizin açıklamalarını, yeni yılın ilk müjdesi olarak, çok, çok sevindirici bir haber olarak değerlendirdim.

Haberin içinde, üstgeçitlerin kentin nerelerine yapılacağı, nasıl ve ne şekilde tasarlanmış olduğu hakkında ayrıntılı bilgiler verilmediği için; üstgeçit tasarımı çalışmaları yapmış bir mimar olarak, geç kalınmadan, hazırlık aşamasında, daha işin başındayken, yayalarca pek kullanılmayan üstgeçitler oluşturulmadan, Karayolları yetkililerine naçizane bazı önerilerim olacak.

Görüyoruz. Karayollarının yaptığı üst geçitler, genellikle prefabrik ön gerilimli betondan, dik merdivenlerle yapılmış, zorlukla ulaşılan üstgeçitler. Yayalar tarafından özellikle de, yürüme engelliler, orta yaş ve üstü kişilerce tercih edilmemekte, kullanılmamaktadır. (örnek; şehirlerarası otobüs terminalinin yanındaki üst geçit )

O nedenle, yapılacak üst geçitler; işte yapıldı denmek için değil, yayalar tarafından zorlanmadan, isteyerek, tercih ederek kullanacakları üstgeçitler olmalı.

Üst geçitlerin yayalarca kullanılır olması için; özellikle engellilerin de rahatlıkla kullanabileceği şekilde, asansörlerle ve yürüyen merdivenlerle ulaşılan, üstü ve yanları kapalı üstgeçitler olmalı. Kent merkezinde yapılacağından; doğaldır ki estetik olmalı, kentin endüstri kimliğini yansıtan simgesel özellikler taşımalı.

Yapılacak üst geçitler, bu kriterler dikkate alınarak tasarlanır ve yaya geçişlerinin yoğunlukta olduğu uygun yerlerde yapılırsa, yayalarca isteyerek, tercih edilerek kullanılır.

Kentine sahip çıkmayı şiar edinmiş mimarlardan biri olarak, üstgeçitlerin en azından bu özellikleri taşır şekilde olması gerekir uyarısını yapmayı görev biliyorum.  

Umarım Karayolları da, böyle tasarlamıştır ve o şekilde yapılacaktır.

Ayrıca, yukarıdaki özellikleri taşıyarak yapılacak üst geçitlerin bir veya iki yanına konsollarla 1.25-1.30 mt. genişliğinde; kitap, sanat eserleri, el işleri v.s gibi sergiler, tanıtımlar için platformlar yapılması durumunda, üst geçitlerin yayalarca kullanılmasını daha da cazip kılar, tercih edilir ve geçmek istenir hale getirir görüşündeyim.

Yeni yılınızı kutlar, sağlık ve mutluluk dolu günler dilerim.

Saygılarımla"

Editör: Tuğçe Atalar