Zonguldak

Zonguldak'ta yeni açılan anjiyografi laboratuvarında 65 kalp krizine müdahale edildi!

Z HABER'in gündeme getirdiği Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’nde çalışmayan anjiyografi cihazının hizmete alınmasıyla beraber 65 kalp krizi vakasına müdahale edilirken, 40 hastaya stent takıldı. Anjiyografi Laboratuvarı Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Hüseyin Aykaç, "Erken müdahale ile hastaların hem kalp krizi ile oluşabilecek bu sıkıntıları önlenebilir hem de bu hastalar geri kalan dönemlerinde daha sağlıklı yaşamaları sağlanabilir" dedi.

Abone Ol
Kent merkezinde bulunan Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’nde 2 yıl önce temelleri atılan anjiyografi laboratuvarı 5 Mart’ta hizmet vermeye başladı. Merkezde ilk, il genelinde 3'üncü olan anjiyografi merkezinde bugüne kadar 95 hastaya anjiyo yapıldı. Yaşları 30 ile 85 arasında değişen ve dakikalara karşı yaşam savaşı veren 65 kalp krizi hastasına müdahale edilen merkezde, 40 kişiye de stent takıldı.
‘ANJİYO YAPABİLEN DEVLET HASTANESİ YOKTU’
Hastanenin kardiyoloji biriminde Anjiyo Sorumlu Hekimi olarak görev yapan Uzm. Dr. Hüseyin Aykaç, “Yeni bir merkeziz. Bugün itibariyle 98 hastaya anjiyo işlemi yaptık. Hastalardan 65 civarı kalp kriziyle gelmişti. 30 yaşından 85 yaşına kadar geniş bir hasta popülasyonuna müdahale ettik. Bu, bize her yaş grubundan insanın kalp krizi açısından risk taşıyabileceğini gösteriyor. Daha önce Zonguldak’ta anjiyo yapabilen bir devlet hastanesi kurumu yoktu. Bunu üniversite ile özel bir hastane yapıyordu” dedi.
 
‘BAŞKA MERKEZE SEVK OLANA KADAR ÖLEBİLİR’
Hastaların farklı hastanelere sevki esnasında trafikte geçen zamanda olumsuzluklar yaşayabildiğini ve tam donanıma sahip merkezlerinde acil servise giriş yaparken kalbi durmuş bir hastayı kurtardıklarını ifade eden Aykaç, “Kalp krizi dediğimiz kalbi besleyen koroner arterlerin ani tıkanması sonucu gelişen ani kalp yetersizliği durumu. Buna ne kadar erken müdahale edilebilirse hastaların yaşama şansı ya da kalp krizi sonrası doku bozukluğunu kurtarma şansı o kadar yüksek. Biz kalp krizinde tabiri caizse dakikalarla yarışırız. Özellikle acil kalp krizi değimiz hastalarda hastanın hastaneye başvuru zamanı ile anjiyoya alınması arasında geçen sürenin kısa olması çok önemli. Örneğin 40 yaşında bir hasta kalp kriziyle acil servisimize geldi. 10 dakika gibi kısa bir sürede kalp krizi tanısı konulduktan sonra direkt anjiyografi laboratuvarına alındı. Başarılı işlem sonrası hastanın darlık olan damarına müdahale edildi. Anjiyografi ünitemiz açık olmasa belki de başka bir merkeze sevk olana kadar ani kardiyak ölüm dediğimiz kalp durması ya da kalp krizinin diğer öngöremediğimiz komplikasyonlarını yaşayabilir. Özellikle bunun gibi acil kalp krizi durumlarında hastalar dakikalar ile yarışır. Erken müdahale ile bu hastalar hem kalp krizi ile oluşabilecek bu sıkıntıları önlenebilir hem de bu hastalar hayatlarının geri kalan dönemlerinde daha sağlıklı yaşamaları sağlanabilir. O yüzden ne kadar erken müdahale o kadar çok insanın hayatına dokunmak demek” diye konuştu.
{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }