YAŞAM

Avukatsız Dava Nasıl Açılır? İşte detaylar..

Abone Ol

Bireyler herhangi haksızlık durumunda hakkını savunmak için dava açmak isterler. Ancak avukat ücretleri, giderler vs. derken dava kararından vazgeçebilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa maddelerine göre her kişi kendi savunma hakkı bulunmaktadır. Avukatsız dava açma durumunu çoğu kişi bilmemektedir. Davaya göre mahkeme işlemleri başlatarak hukuki sürecinizi başlatabilirsiniz. Avukatsız dava açma işlemleri ilgili detayları sizlerle paylaştık.

Avukatsız Dava Açılır mı?

Avukatsız dava açmak, her bireyin anayasal hakkıdır. Avukatsız olarak dava açma işlemlerinde yapılacak işlemlerle hakkınızı savunabilirsiniz. Tüzüğüne göre yapılan dava işlemlerinde davayı açarak hakkınızı alabilirsiniz.

Avukatsız Dava Nasıl Açılır?

Avukatsız dava açabilmek için dava dilekçesi doldurulması gerekmektedir. Bu durumdan dolayı dava türüne göre dilekçeyi dikkatle doldurulması gerekmektedir. Dilekçe hazırlanırken kurallara göre doldurulması gerekmektedir. Hazırlanan dilekçeyi yetkili mahkemeye ulaştırılmalıdır. Dilekçe verilmesi sonrasında vezne üzerinden harç ücreti yatırılarak işlemlerin başlatılması sağlanacaktır. Mahkeme tarafından uygun bulunan dilekçe dava süreci başlatma kararı çıkacaktır. Mahkeme sürecini takip edebilmek için E-devlet veya TÜYAP üzerinden takibi sağlanacaktır.

Avukatsız Dava İçin Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

·         Davayı açan kişi 18 yaşından büyük olmalıdır.

·         Dilekçe verilirken dava türüne göre hareket etmeniz gerekmektedir.

·         Dilekçenin kurallara göre düzenlenip yazılması gerekmektedir.

·         Hazırlanan dilekçe yetkili mahkemeye teslim edilmelidir.

·         Dilekçeden sonra harç ücreti yatırılması gerekmektedir.

Avukatsız Dava Açma Maliyeti Ne Kadar?

Avukatsız dava açma maliyeti davanın türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı içerisinde belirlenen harç tutarında en düşük dava tutarı maliyeti 83 TL olarak yer almaktadır.

Avukatsız Dava İçin Dilekçe Türleri Nelerdir?

Avukatsız dava açmak istediğinizde davanızın türüne göre dilekçe yazmanız gerekmektedir. Dava türleri olarak idari, boşanma, ceza davası gibi alanları bulunmaktadır. Her dava türünde mahkemelere hitap edilerek dikkat edilmesi gerekir.

İnternetten dilekçe örneklerine göz atarak bunları yazabilirsiniz. Kurallara uygun gözükmeyen dilekçe türünde mahkeme tarafına detaylı bilgilendirme yapılmadığı için mahkeme süreci başlatılmayabilir. Bu tür durumlarda zorlanıyorsanız avukat tutarak dava sürecini başlatabilirsiniz.

Avukatsız Davada Savunma Yapılabilir mi?

Avukatsız olarak davada savunma yapılabilir. Mahkeme çıkıldığında kurallara uyarak istediği gibi savunma yaparak dava için mücadele edebilir. Ancak terörle ilgili veya ağır ceza davalarında avukat tutma zorundalığı bulunmaktadır. Bu tür davalarda kişinin avukat tutma gücü yoksa devlet tarafından tahsis edilen avukatla davada kendini savunabilmektedir.

Avukat Tutmanın Faydaları Nelerdir?

·         Avukat, hukuki süreç karşısında dava hakkında daha tecrübeli olduğundan dolayı çözüm yolları size sunacaktır.

·         Kendi başınıza hareket ettiğinizden dolayı ilerleyen süreçte maddi ve manevi kayıplara uğrayabilirsiniz.

·         Kanunlara göre hareket edildiğinden dolayı davanız karşısında gerekli işlemleri sizin adınıza yapacaktır.

·         Dava için dosya hazırlama ve takip işlemlerinizi sizin adınıza yürütecektir. Olması gereken evrak ve düzeni sağlayacağından dolayı bütün işlemleri yürütecektir.

·         Davaya göre arabuluculuk yaparak dava açmadan sizin adınıza işlemlerinizi halledebilir.

·         Hukuki sorunlara karşı danışmanlık sağlayarak nasıl yol izleyeceğinizi anlatarak ilerleme sağlayabilirsiniz.

·         Avukat tutulması halinde davanın daha hızlı çözülme ihtimali bulunmaktadır.

Avukat Tutma Maliyeti

Avukat danışma veya dava sürecinde tutma ücretleri değişken durumdadır. Vatandaşların en çok çekindiği konulardan biri de avukat tutmaktır. Avukatın danışma ücreti de yer alması maddi olarak geri çekilmelerine neden olur. Ortalama olarak avukat tutma maliyetleri 3000 TL’den başlayan dava türüne göre hareket edilmektedir.

Bu fiyatlandırmalar dönemleri içerisinde artış göstermektedir. Bireylerin davalarına göre avukatlardan bilgi almak için araştırmalar sağlayarak uygun fiyatta avukat bulabilirler. Online avukat sitelerinden ücretsiz danışma sağlayarak davaları karşısında detaylı bilgi ve avukatlık hizmeti alabilirler

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }