Son yıllarda sağlığa olan faydalarıyla adından sıkça söz ettiren ve birçok bilimsel araştırmaya konu olan bamya, vücut için önemli faydaları olan değerli bir besindir. Vitamin ve mineraller açısından zengin ve bol miktarda lif ile diyet planında yer alması gereken besinlerden biridir. Sağlığa olan faydaları saymakla bitmese de bamya birçok kişi tarafından sevilmez.
Bu nedenle az tüketilen bir sebzedir. Bunun başlıca nedenlerinden biri tüylü dış yapısı ve içindeki salgıdır. Eğer doğru ayrıştırılmazsa bu salgı bamyanın içine akacak ve yemekle karıştığında istenmeyen yapışkan bir erimeye neden olacaktır. Taze bamya uygun şekilde ayıklandıktan sonra limonlu suda bir süre bekletildikten sonra bu salgıyı salmaz ve bu şekilde çok güzel bir yemek hazırlanabilir.
Tüm çabalara rağmen bamyayı sevmeyen, ancak bu değerli besinin olumlu etkilerinden yararlanmak isteyenler için bir diğer seçenek de bamya tohumlarıdır. Bamya tohumu son zamanlarda popülerliğini bir hayli artırdı. Adından da anlaşılacağı gibi bamya tohumları, bamya bitkisinin çekirdeği yarıldığında ortaya çıkan küçük tohumlardır. Aktarlarda rahatlıkla bulunabilen ve bitkisel ürünlerin satıldığı yerlerde bulunan bamya tohumları, bamya ile aynı faydalara sahip olmakla birlikte başka faydalı etkileri de vardır. İşte bamya tohumlarının olumlu etkilerinden bazıları…
Yüksek vitamin ve mineral içeriği
Bamya tohumunda B grubu vitaminleri mevcuttur. Bunun yanında kalsiyum, demir ve çinko gibi mineralleride barındırır. Düzenli bir şekilde tüketildiği takdirde kas ve kemik sağlığınızı korur. İçerisinde barındırdığı demir sayesinde kansızlık sorununu ortadan kaldırır. Kan değerlerinin normal aralıklara getirilmesine yardımcı olur. Bamya tohumu, fosfor ve bakır minerallerini de içerisinde barındırmaktadır. Bundan dolayı vücudun gereksinim duyduğu mikro besin ögelerinin tam anlamıyla karşılanmasını sağlar.
Enfeksiyonlara karşı koruyucu etki sağlar
Bamya tohumunun faydaları arasında en yaygın olarak bilinenlerden bir tanesi de enfeksiyonlara karşı koruyucu etki göstermesidir. Virüs, bakteri, mantar gibi mikroorganizmaların neden olduğu her türlü bulaşıcı hastalıktan daha hızlı kurtulmanıza yardımcı olması için bamya tohumlarını tüketebilirsiniz. Kış aylarında soğuk algınlığına ek olarak bamya tohumu yemek, ayak mantarından idrar yolu enfeksiyonlarına kadar her türlü rahatsızlığın önlenmesine yardımcı olabilir.
Kansere karşı korur
Bamya sebzesi gibi bamya tohumları da birçok antioksidan bileşen içerir. Bu bileşenler hücrelerin sağlığını iyileştirir ve kanserden korur. Bu sayede vücutta tümör oluşumunu engellemek ve var olan tümörlerin büyümesini ve yayılmasını yavaşlatmak mümkün olmaktadır. Sindirim sistemine faydalı etkisi olan bamya, kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünden vücudu korur. Ayrıca bamya tohumları vücudun savunma sistemini güçlendirmeye yardımcı olan bileşenler içerir. Bu bileşenler sadece bağışıklık sistemini güçlendirerek tüm hastalıkları önlemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kansere karşı da koruma sağlar.
Sindirim sistemini düzenler
Sindirim sisteminin düzgün çalışması için unutulmaması gereken en önemli şey besinlerle birlikte vücudun ihtiyaç duyduğu kadar lif tüketmek. Diyet lifi, gıdanın sindirilmeyen ve gastrointestinal kanalda atılan kısmıdır. Bu lifler dışkıya hacim katar ve sindirim sisteminin hızını artırır. Böylece kabızlık ve bağırsak tembelliği gibi sorunların önüne geçer. Bamya tohumları çok değerli bir lif kaynağıdır. Bamya tohumları lifli yapısı nedeniyle sadece sindirim sistemini düzenlemekle kalmaz, aynı zamanda kolesterol seviyesini düşürerek kalp damar hastalıklarını önler. Bunun yanında kan şekerinin düzenlenmesini sağlayarak tip 2 diyabet ve insülin direncini önler.