EĞİTİM

BEUN başarılarına yenisini ekledi! Dünya çapındaki projesine destek!

BEUN Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ersöz Gonca’nın yürütücüsü olduğu bilimsel araştırma projesi, Kanada merkezli bir sağlık hizmetleri teknoloji şirketi olan Healthyfi tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Abone Ol

Proje Yürütücüsü BEUN Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü akademisyenlerinden Prof. Dr. Ersöz Gonca ile Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Mayo Clinic Tıp ve Bilimsel Araştırma Merkezi Kardiyovasküler İlaç Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mohammad Alkhouli’nin ikili iş birliğiyle oluşturulan proje, Kanada merkezli sağlık hizmetleri teknoloji şirketi olan Healthyfi tarafından desteklenmeye layık görüldü.

“Timokinon yüklü nanostrüktürel polimer taşıyıcıların miyokardiyal iskemi/reperfüzyon hasarı ve ventiküler aritmiler üzerine kardiyak koruyucu etkileri: SIRT1/FOXO-1 sinyal yolağı, otofaji ve ferroptozis’in rolü” başlıklı 35.000 USD bütçeli projede Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinden proje yürütücüsü Prof. Dr. Ersöz Gonca’nın yanı sıra BEUN Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hale Sayan Özaçmak, Histoloji Embriyoloji Ana Bilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Mete Keçeci, BEUN Ahmet Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu akademisyenlerinden Öğr. Gör. Salih Erdem bulunmaktadır. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi dışında projede İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Analitik Kimya Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Fatemeh Bahadori de yer alıyor.

Dünya çapında iş birliği ile yürütülen proje, çörek otunun etken maddesi olan timokinonun kalbi koruyucu etkilerinin gösterildiği Prof. Dr. Gonca’nın “Cardioprotective effect of Thymoquinone: A constituent of Nigella sativa L., against myocardial ischemia/reperfusion injury and ventricular arrhythmias in anaesthetized rats” başlıklı önceki çalışmasının kapsamı genişletilerek ortaya konarak timokinonu kalp hastalarının klinik tedavisine kazandırmayı hedefliyor.

Bununla birlikte proje kapsamındaki timokinonun, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Bölümünde Doç. Dr. Fatemeh Bahadori ve ekibi tarafından nano-forma dönüştürülerek klinik kullanıma uygun bir formda tasarlanması planlanıyor. Nanoformdaki timokinonun kalbi koruyucu etkilerinin yanı sıra moleküler ve biyokimyasal etki mekanizmaları, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ersöz Gonca, Prof. Dr. Hale Sayan Özaçmak, Dr. Öğr. Üyesi Mete Keçeci ve Öğr. Gör. Salih Erdem’in ortak çalışmaları sonucu ortaya konacak. Projenin klinik tedaviye geçmesi düşünülen sonuçlarının yanı sıra, Mayo Clinic ile yeni proje iş birliklerine de kapı aralayacağı bekleniyor.

BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, sağlık alanında uluslararası yenilikçi çalışmalarıyla tüm dünyada adından her geçen gün daha sıkılıkla söz ettiren Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin nitelikli çalışmalarına bir yenisini daha eklemenin gururu ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Rektör Özölçer aynı zamanda uluslararası kayda değer bir önem arz eden ve desteklenmeye değer bulunan bu iş birliği projesinin önemine dikkat çekerek, “Cumhuriyetin ilk akademik kurumu olma payesini elinde bulunduran ve sağlık, mühendislik, beşeri bilimler gibi alanlarda önemli çalışmalara imza atan Üniversitemiz, özellikle uluslararası alanda yürütülen projelerdeki katkılarıyla bilim camiasında hedeflerine emin adımlarla ilerlemeye devam etmektedir. Üniversitemizin görünürlüğünün artırılmasına ve çağımızın ihtiyaçları doğrultusunda odaklanan çalışmaların gerçekleştirilmesine örnek teşkil eden bu çalışmadan dolayı başta proje yürütücüsü Prof. Dr. Ersöz Gonca hocamız olmak üzere tüm ekibi tebrik ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.” sözlerini dile getirdi.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }