20 yıldır yer bilimleriyle ilgilenerek birçok depremi yer, büyüklük ve zaman olarak tahmin eden Coğrafi Bilgi Sistemleri mezunu, deprem araştırmacısı Timuçin Özat 'Yeraltından Notlar' sayfasından alfabetik sıralamaya göre yaptığı 81 il ve ilçelerinin sismik bilgi paylaşımlarının sonunda Zonguldak ili ile ilgili önemli bilgiler verdi. Özat, Zonguldak'ın yakınından geçen Kuzey Anadolu Fay hattında stresin büyük bölümünün atıldığı için yüzlerce sene büyük salınım ihtimalinin çok zayıf olduğunu fakat gelecekte orta büyüklükte salınımların ise muhtemel olduğunu açıkladı. Özat paylaşımında şu bilgilere yer verdi:
81 ilin kısa kısa sismik bilgisi bölüm 81 "ve Zonguldak" ve karaelmas diyarı Zonguldak...
Zonguldak'ın özellikle güneyi çevresel salınımlardan etkilenir. Bolu, Düzce, Sakarya, Kocaeli ve Bartın'da olan salınımlardan etkilenmiştir. Bu kesimlerde stresin büyük bölümü atıldığı için yüzlerce sene büyük salınım ihtimali çok zayıftır.
Ancak, Bolu, Düzce ve Sakarya Çukuru'nda, 5,o - 5,9 arasındaki salınımları güney kesimleri başta olmak üzere hisseder. Hasar yapıcı bir salınım beklentisi çok uzun süre beklenmemektedir- ihtimal düşüktür. Ancak, Düzce - Bolu hattında 5,5 büyüklüğünün üzerine çıkacak salınımlar zemin yapısı ve yapı kalitesine göre yaygın olmasa da küçük hasarlara yol açabilir.
Eski ilçeleri Bartın, Karabük ve Bolu ile Düzce'yle komşudur.
Gökçebey, Devrek ve Alaplı ilçelerinin güneyi diğer kesimlere göre, göreli olarak çekincesi biraz daha fazladır. Ancak, Kuzey Anadolu kırığının Batı Karadeniz ve Doğu Marmara kesimlerindeki kanatlarında gerilim atımı olduğu için uzun süre çekince tehlikesi yoktur ya da çok düşük olasılıktır. Kıyı kesimlerde özellikle dolgu alanlar, dere çevreleri titreşim dalgalarının artmasına olanak sağlamaktadır. Kısa mesafelerde dahi bu fark belirgin şekildedir. Birçok örneği mevcuttur.
* Zonguldak'ta karasal olarak 5,o büyüklüğünün üzerinde salınım olmaz. Bu ihtimal dahi oldukça zayıftır! Hatta Devrek dışında karasal hattında hafif salınımların merkez üssü olmaz.
Karadeniz Ereğli açıklarındaki ters faylanmada 6,o büyüklüğüne varacak bir salınım ihtimaline bazı bilimciler tarafından dikkat çekilmişti. Ancak Karadeniz'in altının sismik durumu diğer denizler kadar araştırılamadığı için buna katılmayan jeologlarda mevcut...
Diğer yandan, binlerce senedir etkin salınım üretmeyen, çok ender olarak hafif salınımlar yapan 2 parçalı Devrek kırığının 6,o büyüklüğünün aşabilecek bir salınım kapasitesi olduğu da gündeme gelmişti. Devrek kırığı olası diri fay gruplandırmasında. Son etkin salınımı net bilinmemekle birlikte yaklaşık 2 bin senedir kapasitesine göre büyük deprem üretmediği tahmin edilen bu kırığın büyük deprem yapma potansiyelini yitirmiş olduğunu düşünen yer bilimciler de mevcuttur.
Karadeniz Ereğli açıklarındaki fayında en az 1500 senedir etkin salınım üretmediği tahmin ediliyor. Ereğli açıklarında Ekim 2016'da 5,o (Farklı kaynaklarda M:5,2) büyüklüğünde salınım meydana gelmişti. Bunların dışında son yıllarda 4,o büyüklüğünü aşan salınımlarda yaşandı.
Zonguldak ve 7 ilçesinin en çok hissettiği titreşim, 23 Kasım 2022'de sabaha karşı meydana geldi. Düzce'nin Gölyaka ilçesi merkezli sarsıntı 5,9 büyüklüğündeydi ve merkez üssü ve çevresinde 17 saniye sürdü.
Diğer yandan, Zonguldak'ta kömür madenlerinden dolayı Tasman denilen yeraltı boşluları mevcut. Bazı mahallelerin bazı kısımlarında küçük çökmeler ve hasarlar yaşanmıştı. Zonguldak'ın bazı kesimlerinin yıllar sonra aniden göçebileceği yorumları ve haberleri üzerine konu, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) tarafından yaklaşık 10 sene önce hassas cihazlarla incelendi ve büyük bir göçme ihtimalinin olmadığı anlaşıldı. Yine de bu kısımlar olası salınımlarda çekinceli olabiliyor. Geçmişte, yavaş çöküntülerden dolayı bazı sokaklardaki yapılarda hasarların olduğu biliniyor. “