Çaycuma ve Çevre Köylerini Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, Maden İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul'un geçtiğimiz gün madenciler için söylemiş olduğu "Zonguldak'ta TTK kömür mü üretiyor, maden işçilerinin paraları ödeniyor" sözlerine tepki göstererek; "Bu sendika Zonguldaklı madencilere ve TTK'ya dil uzatamaz!" dedi.

Çiloğlu konuya dair yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Türk-İş Konfederasyonu Üyesi ve Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul’u, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ve Zonguldaklı maden işçilerine yönelik “Zonguldak’taki TTK'da kömür mü üretiliyor da paralarını ödüyorsunuz” şeklindeki sözlerini esefle karşılıyorum, kendisini şiddetle kınıyorum.

Zonguldak, kömür madenciliğinin ana vatanı, kömür ve madenciliğin öğretmeni statüsünde olan yer altında binlerce atasını, evladını şehit verenlerin kentidir. Türkiye Taşkömürü Kurumu ise kökleriyle tarihten bu yana madenciliğin Türkiye’deki okulu olmuştur.

‘ZONGULDAKLI MADEN İŞÇİLERİNİ VE EVLATLARINI HEDEF TAHTASINA KOYAMAZSINIZ’

Sayın Akçul’a hatırlatmamız gerekiyor ki Zonguldak ve TTK ağır toptur. Altından kalkamayacağı ithamlar, dayanağı olmayan iftiralar ve temsilcisi olduğu işverenlere yaranma çabası nafiledir. Sayın Akçul, siz örgütlü olduğunuz özel sektör maden şirketlerine yaranacaksınız, çanak tutacaksınız diye devleti, ülkenin en köklü kurumunu, emeğin başkentini ve mükellefiyet döneminden bu yana yer altında çalışan Zonguldaklı maden işçilerinin yanı sıra onların evlatlarını hedef tahtasına koyamazsınız.

‘ZONGULDAKLI MADENCİLERİ HEDEF ALMIŞ, HADDİNİ AŞAN AÇIKLAMALAR YAPMIŞTIR’

Sayın Nurettin Akçul, sendikacılık ve işçilerin haklarını savunmak yerine özel sektör maden sahiplerine destek isterken, TTK ve Zonguldaklı madencileri hedef almış, haddini aşan açıklamalar yapmıştır. Tarih asla unutmaz… Zonguldak’ın madencilik tarihi, nesillerdir verdiği maden şehitleri, ülke ekonomisine katkısı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda oynadığı rol ortadadır. Bugün de bizim çocuklarımız, kardeşlerimiz tıpkı ataları gibi canını dişine takarak çalışmaktadır.

‘BU SENDİKA, ZONGULDAKLI MADENCİLERE VE TTK’YA DİL UZATAMAZ’

Zonguldaklı işçilerin Küba'da feci ölümü Zonguldaklı işçilerin Küba'da feci ölümü

Sayın Nurettin Akçul, Soma’da 13 Mayıs 2014 yılında yaşanan ve yüreğimizi derinden yakan 301 madencinin şehit olmasıyla sonuçlanan elim faciada yaşananlar sonrasında sizlerin sendikacılığı da sorgulanmıştır. İş güvenliğini sağlamak yerine işveren ile ortak hareket etmiş iddiaları ortaya atılmıştır.. Bu nedenledir ki sendika yönetimininizi üyeleriniz istifaya çağırmıştır. Bu sendika, bu gün Zonguldaklı madencilere ve TTK’ya dil uzatamaz.

‘SENDİKACILIK GÜNÜ KURTARMAK DEĞİL, İŞÇİNİN YANI SIRA EMEKÇİYE SAHİP ÇIKMAKTIR’

Sendikacılık günü kurtarmak değil, işçinin yanı sıra emekçiye sahip çıkmaktır. Bu gün aklı başında bir sendika Zonguldak’ta Soma’da, Kütahya’da, Şırnak’ta her nerede olursa olsun emekçisine üyesi olsun olmasın emeğe saygı göstererek sahip çıkar.

‘ART NİYETLE YAPILAN AÇIKLAMAYI ESEFLE KINIYORUM, ZONGULDAKLI MADENCİLERDEN ÖZÜR DİLEMEYE, AKSİ TAKDİRDE İSTİFA ETMEYE DAVET EDİYORUM’

Art niyetle yapılan açıklamayı esefle kınıyorum, Genel Başkan Nurettin Akçul’u Zonguldaklı madencilerden özür dilemeye, aksi takdirde istifa etmeye davet ediyorum. Zonguldaklı madencinin çilesini, çektiklerini bilmeyen bir sendikacının genel başkanlığı da tartışılır. Sizlerin siyasi gücünüz olabilir, özel sektör maden sahipleri sizleri destekliyor olabilir. Ancak emekçi ve emeğe saygı arkanızla güç ile ölçülemez, elde edilemez. Bir gün Zonguldak madencisinin desteğine ihtiyacınız olduğunda sizlerin bu talihsiz açıklamanıza rağmen bizler Soma’daki ve tüm Türkiye'deki madencilerin yine yanında olacağız.

Sizleri tekrar özür dilemeye davet ediyor. Tüm madencilerimize Allah’tan kazasız, belasız çalışmalar diliyorum.”

Editör: Tuğçe Atalar