GÜNDEM

Çizimin içindeki huzur! "Mandala"

ZBEÜ Rektör Özölçer, Öğr. Gör. Dr. Musa Özsavran ve Doç. Dr. Tülay Kuzlu Ayyıldız tarafından Engelliler Haftasında farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen ‘Çizimin İçindeki Huzur, Mandala’ sergisini ziyaret etti.

Abone Ol

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Ahmet Erdoğan SHMY öğretim elemanı Musa Özsavran ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülay Kuzlu Ayyıldız Koordinatörlüğünde Farabi Genç Ofis’te düzenlenen ‘Çizimin İçindeki Huzur, Mandala’ sergisini ziyaret etti. Ziyarette Rektör Özölçer’e, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve Genel Sekreter Prof. Dr. Zehra Safi Öz eşlik etti.

Öğr. Gör. Dr. Musa Özsavran’ın ‘Mandala sanat terapisinin özel gereksinimi olan çocukların annelerinin konfor düzeyine etkisi: Randomize kontrollü çalışma’ başlıklı doktora tezinden ele edilen eserlerden oluşan sergiyi gezen Rektör Özölçer, sanatın iyileştirici gücünün önemine değinerek Engelliler Haftasında böylesi anlamlı bir sergi düzenledikleri için öğretim elemanlarını tebrik etti.

Zonguldak Özel eğitim okulunda çocukları eğitim alan annelere uygulanan mandala sanat terapisi eğitimi sonrası çalışmalarından oluşan sergide 24 eser bulunuyor.

Ziyaretçiler, 5 Aralık’a kadar Farabi Genç Ofis’te düzenlenen sergiyi ziyaret edebilecek.

Mandala Nedir?

Mandala kelimesi Sanskritçe’de “daire” veya “tamamlama” anlamına gelmektedir. Derin bir sembolizmi içinde barındıran geometrik bir tasarım olan mandalalar için farklı toplumlar, onların büyüleyici güzelliklerinden etkilenip türlü türlü anlamlar çıkarmışlardır. En temel anlamda mandala tek bir merkezi nokta etrafını çevreleyen bölümler halinde düzenlenmiş dairelerden oluşur. Fakat bu dairelerin içinin doldurulması ile ortaya çıkan sonuç, tamamen yaratıcısının bir yansıması olarak kabul edilir. Günümüzde de sanat terapi alanında mandalalar efektif olarak kullanılmaktadır. Bütün yaş gruplarında mandalanın kullanımının mümkün olması, farklı hastalık ve bozuklukluların tedavi sürecine katkıda bulunmuş, dünya üzerinde de birçok araştırma ile etkinliği bilim dünyasına sunulmuştur. Çocuklarda mandalanın sanat terapisi olarak kullanılması sonucunda karar verme, verilen görevi tamamlama ve yaratıcılık anlamında gelişmeler; impulsif davranışlarda ise azalma olduğu görülmüştür. Yetişkinlerde ise mandala, hem psikiyatrik bozuklukların tedavisinde kullanılmış, hem de yapılan tedavilerin etkisini gözlemlemek için kullanılan bir araç olmuştur. Anksiyete bozuklukları ve travma sonrası stres bozukluğu yaşayan bireylerde mandala çizimini içeren sanat terapisi, travma semptomlarının şiddetini kayda değer derecede azaltmıştır.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }