Zonguldak

Dikkat! Ortaya çıktılar!

Abone Ol

Zonguldak'ta bulunan yılan türlerini araştırıp yazıya döken Zonguldak Tarih sayfasının editörü Hayati Yılmaz'ın yılanlarla ilgili yazısı şu şekilde;

"Zonguldak ormanlık alanı bol olan bir şehir olduğundan ve tarım arazisi bolluğu gereği, bu alanlarda yaşamayı seven bir çok çeşit yılan türüne rastlanmaktadır. Zonguldak kırsallarında birçok yılan türünün yaşadığı tahmin ediliyor.
Bunlardan en tehlikelisi boa yılanı.
Oldukça güçlü olan bu yılan , boyu 2 metrenin üzerine çıkan bir yılan türüdür. Bir insanı kavradığında onu boğarak öldürebilir. Geçen yıllarda Zonguldak'ta buna benzer bir çok olay yaşanmıştır.
Haziran 2020'da Zonguldak'ta boyu 2 metreyi aşan boa yılanı görülmüştü.

Zonguldak kırsallarında en tehlikeli yılan türlerinden biri de ‘Baran Engereği’ yılanıdır.
Son derece zehirli olan bu yılan, bir insanı bir ısırıkta öldürebilir.
Boyları 55 cm kadar olur. Kısa boylu bitkilerin altında, taşlık yerlerde yaşarlar. Çok hızlı hareket edebilirler. Boyları 180 cm kadar olabilir.

Dere kenarlarında, ovalarda, tarlalarda, bahçelerde, dağ yamaçlarında, bataklık yerlerde, ağaçlık alanlarda yaşarlar. Ağaçlara tırmanabilirler. Dinlenme zamanlarını taş altlarında geçirirler. Yüksekliği 2000 metreye kadar olan yerlerde bulunabilirler.

Kafkas Yılanı:
Sırt bölgesinin rengi genel olarak kahverenginin tonlarında olur .
Dişiler bir defada 3-7 kadar yumurta bırakabilirler (taşlık yerlerdeki oyuklara).
Genel olarak fare gibi küçük kemiricilerle, kertenkelelerle ve çeşitli omurgasız hayvanlarla beslenirler. Boyları 75 cm kadar olabilir.
Genel olarak açık araziler, ormanlık yerler, tarlalar, bahçeler yaşam alanları içinde. Yüksekliği 2500 metreye kadar olan yerlerde bulunabilirler.
Küpeli Yılan;
Sırt bölgesinin rengi genel olarak siyah ve tonlarında.
Dişiler bir defada 5-8 kadar yumurta bırakabilirler (kütük altlarına, gazeller içine, vs).
Genel olarak fare gibi küçük kemiriciler, kuş ve kuş yumurtaları, kertenkelelerle beslenirler.
Avlarını boğarak öldürürler. Boyları 150 cm kadar olabilir.

Habitat: En çok bulundukları yerler ormanlık ve çalılık yerlerdeki taşlık alanlar. Yüksekliği 2000 metreye kadar olan yerlerde bulunabilirler.

Su Yılanı

Sırt kısmının deseni oldukça bu türde de farklılık gösterir.
Küçük balıklar, kurbağalar, semenderler ve çeşitli kemiricilerle beslenirler.
Kış uykusuna birçoğu bir araya gelerek yatar (nehir kenarlarında). Dişiler bir defada 5-25 kadar yumurta bırakabilirler.
Ortalama boyları 120 cm kadar olur.
Genel olarak, nehir, akarsu, dere ve göllerde su içinde ve kenarlarında yaşarlar.

Eskülap Yılanı
Toplam uzunluğu genellikle 110–160 cm arasındadır.
Erkekler genellikle dişilerden biraz daha büyüktür. Vücudu oldukça ince ve narindir. Yuvarlak bir ağıza, az belirgin bir boyun, ince ve oldukça uzun bir başa sahiptir.
Yaşam süreleri 25-30 yıldır. Zehirsiz yılan türündendir.

Özellikle yaz aylarında yılanlara dikkat edin.
Zehirli ya da zehirsiz yılan türlerini anlamak herkesin anlayabileceği bir şey olmadığından, siz yine de yılan gördüğünüzde kaçın . Eğer ısırılmış iseniz, ısırılan yerdeki kanı dışarı atıp , en yakın sağlık ocağına gidin.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }