GÜNDEM

Diyanet Kurban bedeli belli oldu; Diyanet yurt dışı, yurt içi kurbanlık fiyatları 2024

Kurban Bayram için geri sayım başlarken, 2024 Kurbanlık fiyatları sorgulanmaya başlandı. Diyanet yurt dışı, yurt içi kurbanlık fiyatlarını duyurdu. Zonguldak’ta ortalama büyükbaş bir hayvanın canlı kilogram fiyatının 280 ila 340 TL arasında, küçükbaşın ise 250 ila 300 TL arasında olacağı düşünülüyor. İşte Diyanet Kurban bedeli 2024.

Abone Ol

Yılın ikinci dini bayramı olan Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Vatandaşlar 2024 yılında kurbanlık fiyatlarının ne kadar olduğunu araştırıyor. Hız kesmeden artan fiyatlar nedeniyle bu sene kurbanlıkların yanına yaklaşmak pek de mümkün görünmüyor. Peki, 2024 Kurbanlık fiyatları ne kadar, kaç TL oldu? İşte Diyanet yurt içi, yurt dışı kurbanlık fiyatları 2024.

DİYANET KURBAN KESİM BEDELİ NE KADAR 2024?

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 2024 yılında vekâletle kurban kesim bedeli yurt içinde 11 bin 750 Lira, yurt dışında ise 4 bin 750 Lira olarak belirlendi. 

KURBANLIK FİYATLARI BELLİ OLDU 2024

Zonguldak’ta büyükbaş bir kurbanlığın fiyatı ortalama 80 bin ile 160 bin TL arasında değişirken, küçükbaş kurbanlığın ise 9 bin ile 20 bin TL arasında satılması bekleniyor. 

CANLI KURBANLIK KİLO FİYATLARI NE KADAR?

Zonguldak’ta büyükbaş bir hayvanın canlı kilogram fiyatının ortalama 280 ila 340 TL arasında, küçükbaşın ise 250 ila 300 TL arasında olacağı öngörülüyor. 

GEÇTİĞİMİZ YILIN KURBANLIK FİYATLARI

Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı öncesinde küçükbaş hayvanların 7 bin TL, büyükbaşların ise 84 bin TL'den başlayacağı belirtilmişti. Küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkların canlı kilo fiyatı ise 140-160 TL arasında satışa sunulmuştu.

KURBAN VEKALETİ NEDİR?

Kurbanlık kesme yetisine sahip olmayan kişileri verdiği kurban vekaleti, bazı koşullar dahilinde yerine getirilebiliyor. Bu nedenle Kurban vekaleti, kendilerine vacip kılınan ibadetleri yerine getirmek isteyen Müslümanların araştırdığı konular arasında yer alıyor. Kurbanlık hayvanı kesme yetkinliğine sahip olmayan bireylerin, kesme yetisine sahip olan birisine bu hakkı tanımasına vekalet denilmektedir. Kurban vekaleti, kesim esnasında hayvanın yanında bulunan bireylerce sözlü olarak verilebilmektedir. Ancak kurbanlığın sahibi ya da hissedarı o an orada bulunma imkanına sahip değilse, telefon ve internet gibi araçlarla da bu vekaleti yerine getirebilmektedir.

KURBAN VEKALETİ NASIL VERİLİR?

Kişi, kurbanını bizzat kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban, hac ve zekât gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekâlet caizdir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 67; Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 263-265; Remlî, Nihâyetü’l-muhtâc, VIII, 132). Nitekim Hz. Ali’nin (r.a.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Resûlullah (s.a.s.), develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve ‘kasap ücretini biz kendimiz veririz’ buyurdu.” (Buhârî, Hac, 120; Ebû Dâvûd, Menâsik, 19)

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }