"Balkaya Pastanesi entellerin buluşma yeriydi. Kentin yazar-çizer takımı da çaylarını burada içerler, yazın üzerine söyleşiler yaparlardı. Yakındaki Halkevi kitaplığı beyin açlığını doyurduğumuz biricik yerdi. Birkaç hevesli orada ruhlarımızı ısıtan bir şiir iklimi yaratmıştık…” Cümlesiyle anlatır şair Behçet Kalaycı Balkaya Pastanesi’ni… 

Ozan Varol tahliye edildi! Ozan Varol tahliye edildi!

Zonguldaklı olan, Zonguldak’a uğrayan her şair, her yazara konu olmuş Balkaya’sı… Şair Orhan Veli şiirinde “Balkaya’dan Kapuz’a kadar” dizesini araya sıkıştırınca yol açılmış bütün şairlere… Simge olmuş “Balkaya” Zonguldak’a… Mümtaz Soysal’ın ‘Balkaya’nın ötesi’ başlıklı köşe yazısıyla yelken açmış gitmiş ünü.

“Balkaya” adı, öyle hale gelmiş ki, o yıllarda işyerlerine de ad olarak konulmuş: 1940’lı yıllarda “Balkaya Pastanesi” adıyla bir pastane olarak  şimdiki İş Bankası’nın bulunduğu yerde açılmış. 

Bu pastanede hemen yanı başındaki Halkevi’nin genç aydınları buluşur tartışırmış. Bu pastaneyi diğerlerinden ayrılan özellik, okuyan, araştıran gençlerin buluştuğu bir yer oluşuyla ünlenmiş. Halkevi’nin gençleri bu pastanede buluşarak sanat, edebiyat söyleşileri yapıp, gündemi konuşurlarmış…

Editör: Bekir Ekici