GÜNDEM

FAYDASI YOK GEÇ KALINMIŞ FİGANIN

Abone Ol

-Okur mektubu-

Zonguldak günlerdir rödövanslı saha işletmecilerinin sorunlarını konuşurken Çatalağzı Eski Çevre Koruma Derneği Başkanı Kadir Orhan Z HABER'e bu sürecin öncesini anlattı. 
Kadir Orhan ayrıca Kardemir'in Çatalağzı'na gönderdiği küller için de Zonguldak Valiliği'nin 2015 yılında verdiği izni hatırlatarak "FAYDASI YOK GEÇ KALINMIŞ FİGANIN" dedi. 

İŞTE KADİR ORHAN’IN OKUR MEKTUBU

Son günlerde Zonguldak yerel basınından takip ettiğim kadarı ile Zonguldak  ekonomisi ile ilgili ciddi sorunlar var. Özellikle kömüre bağlı bir ekonomiye mahkum edilen bölgemizde şikayetler doğal olarak kömür işletmecilerinden gelmektedir. 
Yerel basını takip eden ilgili ve yetkililer ithal kömüre teşvik konusu ve bölgede bulunan sanayi tesislerinin yerel işletmelerden kömür almaması, bölge ekonomisi için önemli bir sorun teşkil ettiğini vurgulamaktadırlar.
Ulusal sorunlar ile Zonguldak yerel sorunları birbirinden ayrılamaz. 
*
Öncelikle ulusal bir sorun olduğunu bilmek daha sağlıklı çözümler bulunması yönünde faydalı olacaktır.
Buradan bir çıkış yolu bulmak isteyen yerel kömür işletmeleri söz konusu sanayi kuruluşlarının (ÇATES; EREN ENERJİ; ERDEMİR VE KARDEMİR) olmak üzere yerli kaynaklara yönelmedikleri yönünde şikayet ve yakınmaları karşılık bulmayınca, özellikle çevre ve toplum sağlığı açısından eksikleri ve yapması gereken toplumsal görevlerinin olduğunu haklı olarak vurgulamaya başladılar. 
Oysa ki toplumsal sorunlar kısa vadeli olmayıp, olumlu ya da olumsuz anlamda uzun vadeli planlamalar yapmayı gerektirmektedir. 
Uzun vadeli planları olanlar her zaman başarılı olurlar. 
*
“Faydası yok geç kalınmış figanın’’
  Candan Erçetin in şarkısında dediği gibi üzülerek belirtmek isterim ki; bu günkü sorunlara bugün figan etmenin faydası yok.
*
Aslında belirtmek istediğim konu bu günün sorunları 2007 yılından itibaren başlayan ithal kömüre dayalı termik santral yapımı ve yine devam eden yıllarda Batı Karadeniz’in en büyük limanının (ithal kömür) Zonguldak Çatalağzı’nda yapılması, buna bağlı olarak Türkiye’de elektrik arzının yüzde 50’den fazlasının ithal kaynaklardan karşılandığını bir durumda elektrik arz güvenliğini sağlamak için döviz fiyatlarının da artması ile ithal kömüre teşvik kaçınılmaz olacaktır.
*
Değinmek istediğim bir başka konu da Kardemir’den kül ve tehlikeli atıkların ilimize geldiğinin şu günlerde dile getirilmiş olmasıdır.

Oysa ki 2016 yılında Bimer aracılığı ile duyarlı bir vatandaşın sormuş olduğu bir soruya  Zonguldak Valiliği cevaben; 
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 29/01/2016 tarihinde kül atıklarının depolanması için ………………….Çevre izin ve lisansı verilmiştir. 
Bu lisans ile ilgili olarak Bakanlıkça 27/11/2015 tarihinde başka bir tesisten kaynaklanabilecek atık küllerin bu alanda depolanabilmesi için izin verilmiştir” denilmiştir.
*
On yıl sonra neler olabilir bunları düşünmek ve planlamak gerekir diyerek şimdilik sözlerime son veriyorum!

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }