Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu Tarım ve Köy İşleri Başkanlığına konu ile ilgili yaptığı bilgilendirmede şu görüşlere yer verdi:
“Alaplı ilçemiz çiftçilerinin %90’ı fındık üreticisidir. Her ne kadar %90’ı fındık üreticisi olsa da Alaplı ilçesinin yüzölçümü 109 bin dekardır ve bu arazilerin 94 bin dekarı fındık diğer kalan yerler arazi, ev ve sebzelikten oluşmaktadır.
Fındık üreticileri üretimde büyük sıkıntılar çekmektedir. Fındığı tırpan yapma, kazma ve sürme işlemlerini çiftçimiz kendi yapabiliyor fakat fındık toplama işlemi mevsimlik tarım işçileri tarafından yapılmaktadır. Bu işçilerin günlük ücretleri bir hayli yükseldiği ve işçiler işi bitirir bitirmez ücretlerini alıyorlar. İşçi paralarını ödeyebilmek için de üretici fındığını ucuz pahalı demeden satmaktadır. Bu uygulama piyasada olumsuzluk yaratmaktadır. Bu olumsuzluğu önleyebilmek için Ziraat Bankası hasatta ödemeli kredi verebilir.
Diğer bir konu da, gurbetten gelen fındık üreticisi fındığını emanete vermektedir. Emanete verilen fındık emanette dursa iyi fakat satılıyor. Bu işlem de fındığın aleyhinde oluyor.
Emanete fındık verilebilmesi için lisanslı depoların her bölgede olması gerekmektedir.
Ülkemiz fındık üretiminde dünyada birinci sıradadır fakat üretim senelerdir yerinde saymaktadır. Amerika’da fındık üretimi her sene yükselmektedir. Ülkemizde ise fındık dikim izni alan 13 ilin arazilerinde artık fındık dikilecek yeni yer kalmamıştır. Bu yüzden İtalya ve Amerika gibi dekarda 400 kg gibi bir rakama ulaşabilmemiz için ekili fındıkları yenilememiz gerekmektedir. Bu konuda bakanlığımızın bir çalışma yapmasını beklemekteyiz.
Fındık hasadı normal şartlarda 5 Ağustos tarihinde başlamaktadır. Fakat toprak mahsullerinin müdahale alımı ağustos ayının sonlarında yapılmaktadır. Hatta çoğu zaman alım yapılıp yapılmayacağı bile belli olmamaktadır. Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alımını resmileştirmelidir. Çiftçinin devlet müdahale alımı yapacak mı yapmayacak mı gibi tereddütleri ortadan kalkmalıdır.
Fındık taban fiyatı en geç 15 Temmuz’da açıklanmalı, her alım merkezinde 1 depo temin edilmeli ve fındık alımına 15 Ağustos’ta başlanmalıdır.”