Zonguldak Tarih Editörü Hayati Yılmaz Zonguldak’ın 1900’lü yılların başında hazırlanan topografik haritasını yayınladı.
Yılmaz paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
1900 yılların başlarında Fransızlar, Zonguldak Şehir Merkezinin öyle bir topoğrafik haritasını çıkarttılar ki ; bugün uydular vasıtasıyla böyle bir harita ancak çıkartılabiliyor. Haritada nokta atışı ile binalar yerleştirilip , toprak ve arazi yapısı da ince ayrıntısı ile verilmiş.
Haritalarla oynamayı severim. Bugün Zonguldak'ın uydudan çekilmiş görüntüsünü bu haritanın üstüne getirdiğimizde bire bir aynı. Sadece sonrada doldurma alanlar eksik kalıyor. Böylelikle nerelerde doldurma toprak yapılmış bunu da anlayabiliyorsunuz.
Bu harita bize ayna zamanda şehir merkezinde nerelerin kumsal olduğunu da gösteriyor. Buna göre Gazipaşa'da SSK binası ile Eski Aksaray binasına kadar olan kısım. Bu binaların arkasındaki binalar ile karşısındaki valilik binası kumsalın üstüne denk geliyor. Soğuksu'nun ana caddesinden liman tarafına doğru binalar kumsala denk geliyor.Bunun dışında Ankara Köprüsü etrafı da dere yatağı olduğu anlaşılıyor.
Bu topoğrafyada Fener mevkinde neredeyse hiçbir bina yok. Sadece TTK Misafirhanesi tarafında üç bina gözüküyor. Zonguldak Fenerinin de gözüktüğü alan çalılık alan.
Haritaya göre mahallelerdeki hane sayıları ise şöyle;
- Karaelmas Mahallesi 28 hane
- Fener 3
- Mithatpaşa 36 hane
- Gazipaşa 28
- Yayla Mahallesinde 46
- Site yamacında 18 ev
- Gürcü tepesinde 26 hane
- Ontemmuz 46
- Tepebaşı‘nda 1
- Üzülmez 21
- Kozlu yolunda 7 bina
- İncivez'de 10
- Kozlu 145 hane