YAŞAM

Hz. Süleyman Mabedi'nin Sırrı

Abone Ol

Hz. Süleyman Mabedi'nin Sırrı

M.Ö 950 senesinde Hz. Süleyman tarafından Kudüs şehrinde yaptırılmış olan tapınağın günümüze sadece bir duvarı sağlam olarak ulaşabilmiştir. Hz. Süleyman tapınağı Tevrat’a göre ise Kudüs'te bulunan Yahudi tapınağıdır. Bu sebeple de Yahudiler için önem arz etmektedir.

İlk tapınak olarak da bilinen Hz. Süleyman Mabedi, masonların kurucusu olarak bilinen Hiram Abiff tarafından yapılmıştır. Yahudi inancına göre, ne zamanki Hz. Süleyman tapınağı tamamen yıkılacak işte o zaman kıyamet kopacaktır.

Hz. Süleyman Mabedi’nin Yapılışı

Hz Süleyman Mabedinin ayakta kalan tek duvarı olan batı duvarı, bugün Yahudilerin Ağlama Duvarı olarak adlandırdıkları yerdir. Yapımının M.Ö 950 senesine dayandığını daha önce söylemiştik. Tapınağın planın ise Tanrı tarafından gönderildiğine inanılmaktadır.

Hz. Davud’a tapınağın planının Tanrı tarafından gönderilmesine rağmen, tapınağın inşasının oğullarından birine nasip olacağı da bildirilmiştir. Bunu bilen Hz. Davud, tapınağın inşası için gerekli olan kereste, taş, altın, bronz ve değerli taşlar gibi tapınakta kullanılacak yapı malzemelerini toplamıştır.

Hz. Süleyman Mabedinin yapılış amacı başta Ahit Sandığına ve İsrailoğullarına bir ev olmak üzere bütün insanlığın ibadetine açık olan bir yer olmaktadır. Hem birinci hem de ikinci tapınak bütün insanlara açık olması için inşa edilmesinden dolayı, Hz. Süleyman mabedinin sadece Yahudilere mâl edilmesi yanlış bir tutumdur.

Tapınağın herkese açık olması sayesinde Antik Babil’in temelleri atılmıştır. Bunun yanında ilk “Yahudi” kelimesinin kullanılması M.Ö 590 yılları civarına rastlamaktadır. Bu kanıtta tapınağın sadece Yahudilere özel olmadığının göstergesidir.

Hz. Süleyman Mabedi olarak anılan ilk tapınak yapıldıktan sonra Hz. Davud ve Hz. Süleyman hükümdarlığı altında 12 İsrailoğulları kabilesi toplanmıştır. HZ. Süleyman’ın ölümünden sonra yerine geçen oğlunun kibirli tutumları ise 10 kabilenin devletten ayrılmasına neden olmuştur.

Yapılan ilk tapınak düşünüldüğünde çağı için muazzam özelliklere sahip olduğu fark edilir. İki Filistinli mimar tarafından yönetilen inşaatın yapımı ise 7 yıl sürmüştür. Yapılan ilk tapınağın iç duvarları tamamen sedir ağaçları ile kaplıydı ve halkın ziyaretine açıktı. Ancak kutsal emanetlerin bulunduğu bölüme giriş sadece din adamları için serbestti.

2. Hz. Süleyman Mabedi ise ilk tapınağın tahrip edilmesinden yüzyıllar sonrasında yeniden inşa edilmiştir. Yapılan ikinci mabette kullanılan malzemelerin birçoğu ise ilk tapınaktan geriye kalan malzemelerdir.

İlk tapınağın yapımına Hz. Davud döneminde başlanmış olmasına rağmen, tapınağı bitirmek Hz. Süleyman’a nail olmuştur. Ancak Hz. Süleyman’ın günahları bulunduğu için Tanrı hükümdarlığını sonsuza kadar sürdürmesine izin vermemiştir.

Ayrıca Hz. Süleyman rüyasında meleklerden birini görmüş ve tapınağın yapımında tüm halkın kendi olanakları ile katılmasını sağlamasını söylemiştir. Bu rüyanın üzerine Hz. Süleyman halk arasında iş bölümü yapmış ve halkın en yoksul kesiminin payına batı duvarı düşmüştür. Parası olmayan halk, bu duvarı inşa etmek için büyük ve kaba taşları yontarak bu duvarı yapmıştır.

Hz. Süleyman Mabedinin Milattan Önceki Yahudilik İçin Önemi

İlk Hz. Süleyman Mabedi Babilliler tarafından yıkılmıştır ve bu tapınağa ait herhangi bir kalıntıya ulaşılamamıştır. Bu döneme kadar Yahudiler için tapınak bir ibadet ve kurban merkezi olarak kullanılmıştır. Daha sonrasında ikincisi inşa edilen tapınakta yıkılmıştır ve bu tapınağa ait kalıntılarda henüz gün yüzüne çıkarılmamıştır. En nihayetinde üçüncü olarak yapılan tapınağında sadece batı duvarı ayaktadır ve yahudiler için bugün dahi kutsal bir yerdir.

Hz. Süleyman Mabedinin yapılışı ile masonluğun ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bunun yanında tapınakta kurbanların nasıl yapılması gerektiğine dair öğretilerin yanı sıra Şabat başta olmak üzere diğer ayinlerin nasıl yapılacağına dair bilgilerde yer almaktadır.

Hz. Süleyman Mabedinde yapılan ayinler sabah ayinleri ile başlar ve Barchu, Şema ve Birkat Kohanim dualarının içerisinde bulunduğu dualar ile ibadetlerine devam ederlerdi.

Tapınağı özel kılan bir diğer etmen ise Kitab-ı Mukaddeste yer alan peygamberlerin tapınakta Tanrıyı görmeleri ile anlattıkları hadisler olmaktadır.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }